hirdetés

A hullámzó vérnyomás árt a gondolkodásnak

Az elmúlt években több nagy tanulmány is felhívta a figyelmünket arra, hogy időskorban vagy nagy kardiovaszkuláris kockázat esetén az erősen ingadozó vérnyomás rontja a kognitív funkciókat és demenciára hajlamosíthat. A kezelés során erre a szempontra is ügyelni kell.

hirdetés

A szív-ér rendszeri mortalitás 45%-ában alapvető szerepet játszik a magas vérnyomás. A hazai vizsgálatok szerint átlagosan minden negyedik nem idős felnőttnek emelkedett a tenziója, de csak minden ötödik kap megfelelő kezelést. Az itt bemutatott eredmények alapján a megfelelő kezelésnek van egy olyan ismérve is, amire eddig kevés orvos figyelt.

Az USA New Jersey államában mintegy 5 éve folyik a China Health and Nutrition Survey nevű felmérés. A résztvevők rendszeres, részletes vizsgálatának az ismételt, gondos vérnyomásmérés is alapvető része. Bo Qin és munkacsoportja 1991-től ellenőrizte azt a 976, átlagosan 64 éves vizsgálati alanyt, akiknél 1997-ben, 2000-ben és 2004-ben legalább két alkalommal mérték a kognitív képességet és a memóriát. A vizsgálatról rovatunkban 2016 júniusában beszámoltunk már. 

A vérnyomás értékét, ingadozását a vizsgáló szakorvos legalább három-négy alkalommal regisztrálta. A kognitív képességet, az emlékezőképességet a szófelidézés és a visszafelé számolás vizsgálatával, valamint más tesztek útján mérték. A szisztolés vérnyomás értékének szignifikáns hullámzása az egyes vizitek között jelentősen rontotta a kognitív teljesítményt és a szómemóriát. A diasztolés tenzió jelentős ingadozása az 55–64 éves betegek körében a gondolkodóképesség fokozott romlásához vezetett, de a 65 évesnél idősebbek esetében ilyen összefüggést nem észleltek. Sem a szisztolés, sem a diasztolés tenzió átlagértékének változása nem okozott értékelhető romlást az értelmi képességek terén.

Dr. Qin az American Heart Association (AHA) tájékoztatójában azt írja, hogy a vérnyomás hullámzó értékei a véráramlás instabilitását jelzik, ami a finomabb erek struktúráját és működését jelentősen befolyásolhatja. Ezek a patológiai jelenségek érinthetik a gyulladásos folyamatokat és az érrendszer szerkezetét is. Hasonló elképzelések az elmúlt években más megfigyeléses vizsgálatok alapján is megfogalmazódtak.

A PROSPER (Prospective Study of Pravastatin in the Elderly at Risk) vizsgálat 2013-ban, a British Medical Journalben publikált elemzésében 5461 idős, kardiovaszkuláris események szempontjából nagy kockázatú résztvevőt követtek átlagosan 3,2 évig, átlagéletkoruk 75,3 év volt. Négy kognitív működést vizsgáltak: szelektív figyelem, feldolgozási sebesség, azonnali és késleltetett memória. A szisztolés vérnyomás nagyobb variabilitása az összes kognitív tesztben rosszabb teljesítménnyel járt együtt. A betegek egy részét (n=553) agyi MRI-vel is vizsgálták. Ebben a betegcsoportban mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás nagyobb variabilitása a kisebb hippocampus-térfogattal és a kérgi infarktusokkal, a diasztolés vérnyomás nagyobb variabilitása az agyi mikrovérzésekkel mutatott pozitív korrelációt. Az összefüggéseket minden esetben az átlagos vérnyomással és a kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel való korrekció után értékelték.

A Hypertension közölte 2015-ben azt a dolgozatot, amelyben az ONTARGET (Ongoing Telmisartan Alone and in Combination With Ramipril Global Endpoint Trial) és a TRANSCEND (Telmisartan Randomized Assessment Study in ACE Intolerant Subjects With Cardiovascular Disease) vizsgálat csaknem 25 ezer fős betegpopulációján értékelték a szisztolés vérnyomás és a szívfrekvencia átlagát és vizitek közötti ingadozását. A kezdetben ép kognitív funkciójú, legalább 55 éves, nagy kardiovaszkuláris kockázatú résztvevők kognitív működését és annak hanyatlását a Mini Mental Teszt (Mini-Mental State Examination, MMSE) eredményeivel jellemezték, amelyet minden résztvevővel háromszor vettek fel: a vizsgálat kezdetén, 2 év után, valamint az utolsó előtti viziten (3–5 év elteltével). Azt vizsgálták, hogy a vérnyomás és a szívfrekvencia átlaga és ingadozása összefüggenek-e az MMSE 25 alatti pontszámaként definiált kognitív diszfunkció kialakulásával és az MMSE legalább 5 pontos, illetve évente több mint 1 pontos csökkenéseként definiált jelentős kognitív hanyatlással, illetve kognitív romlással. A korrekciók nélküli értékelésben a szisztolés vérnyomás átlaga és ingadozása, valamint a szívfrekvencia átlaga mutatott szignifikáns összefüggést a kognitív diszfunkció kialakulásával. A korrekciók elvégzése után a vérnyomás ingadozása és a szívfrekvencia átlagértéke bizonyult a kognitív diszfunkció és hanyatlás független prediktorának.

A fenti megfigyeléses vizsgálatok nem adtak információt arról, hogy az emlékezés és a gondolkodóképesség romlása, illetve a vérnyomásértékek ingadozása között ok-okozati összefüggés van-e. Ehhez megfelelően tervezett intervenciós vizsgálatokat is el kell végezni sok idős és/vagy nagy kockázatú hipertóniás beteg bevonásával. Addig is ajánlatos arra törekednünk, hogy a szisztolés és diasztolés vérnyomás átlagértékének kellő csökkentésén túl a vizitek közötti ingadozások is minél kisebbek legyenek hipertóniás betegeink kezelése során.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.