hirdetés

A kannabinoidok csak kissé csökkentik a fájdalmat és a spaszticitást

Bár sok cikk született a marihuána orvosi alkalmazásának kedvező, elsősorban fájdalomcsökkentő hatásáról, megfelelő bizonyítékok hiányában az FDA semmilyen esetben sem javasolja használatát a gyógyításban.

hirdetés

Az FDA döntését támasztja alá az a Journal of the American Medical Association-ben megjelent metaanalizis is, amelyben Penny F. Whiting, PhD vezetésével (University Hospitals Bristol NHS, Anglia) 79 randomizált klinikai vizsgálatot dolgoztak fel. Az eredmények szerint a kannabinoidok nem enyhítették az émelygést, a hányást, nem javították az étvágyat, és csak kissé csökkentették a krónikus fájdalmat és a spaszticitást a különféle krónikus betegségekben.

79 randomizált klinikai vizsgálatot dolgozott fel Penny F. Whiting, PhD vezetésével (University Hospitals Bristol NHS, Anglia), és a Journal of the American Medical Association-ben jelent meg.

A krónikus fájdalom leginkább azokban a betegekben enyhült, akik 8 vizsgálatban tetrahidrokannabinolt (THC) szívtak, azonban a metaanalízis azt mutatta ki, hogy a legtöbb vizsgálatban a kannabinoidok alig befolyásolták a HIV/AIDS betegek rossz étvágyát, sőt a kemoterápia okozta émelygést és hányást még súlyosbították is.

A kutatók 28 adatbázisban olyan randomizált, kontrollált vizsgálatokat kerestek, amelyek a kannabisz vagy a kannabinoid alapú gyógyszerek hatását tanulmányozták, és 79 megfelelő vizsgálatot találtak, amelyekben összesen 6462 beteg vett részt. A vizsgálatok legtöbbjében olyan betegek voltak, akik a kemoterápia miatt émelyegtek vagy hánytak, HIV/AIDS folytán rossz volt az étvágyuk, krónikus fájdalmaik voltak, vagy paraplégiások, illetve sclerosis multiplex (MS) miatt spasztikusak voltak.

Néhány vizsgálatba Tourette-szindrómásokat, glaukómásokat, alvászavarosokat, pszichotikusokat, depressziósokat vagy szorongásosokat vontak be, de ezek egyike sem szolgáltatott megbízható eredményeket – állapították meg a metaanalízis szerzői.

A kutatócsoport szerint a vizsgálatoknak csupán 5%-ában volt kicsi a torzítás kockázata, és 70%-ukban nagy volt a kockázat. A torzítások egy része abból adódott, hogy a vizsgálatok nem mindig voltak kettős-vakok, és időnként hiányzott a placebo kontroll.

Az Egyesült Államokban a Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) semmilyen betegség esetén nem javasolja az orvosi marihuána használatát. Egyes államokban azonban a törvények engedélyezik ezt, de ez az engedély „rossz minőségű tudományos bizonyítékokon, anekdotikus beszámolókon, egyéni tapasztalatokon és a közvéleményen” alapul – írták a metaanalízisről szóló szerkesztőségi közleményben D'Souza és Ranganathan.

Összesen 28 vizsgálatban foglalkoztak a kemoterápia miatti émelygéssel és hányással. Ezekben többféle kannabinoidot alkalmaztak (nabilone, dronabinol, nabiximolok, levonantradol, THC), s a kontroll csoport másféle gyógyszert kapott (prochlorperazine, chlorpromazine, domperidone, alizapride, hydroxyzine, metoclopramide, ondansetron).  A torzítás kockázata azonban 23 vizsgálat esetében nagy volt, s a többi 5-nél ismeretlen mértékű. Három vizsgálatban, amelyekben placebokontrollt alkalmaztak, a kannabinoid ágba került kemoterápiás betegekben nagyobb volt az émelygés és a hányás valószínűsége, mint a placebót kapókban (47% vs. 20%; esélyhányados [OR, odds ratio]: 3,82, 95%-os konfidencia intervallum [CI]: 1,55–9,42). Négy vizsgálatban rossz étvágyú HIV/AIDS betegek vettek részt; három ezek közül placebokontrollos volt, egyben pedig a kontroll betegek megestrol-acetátot kaptak. A metaanalízis szerzői szerint mind a négy vizsgálatban nagy volt a torzítás valószínűsége, és az eredmények csak fenntartással értelmezhetők.

A krónikus fájdalom kezelését 28 vizsgálatban tanulmányozták, amelyekben a betegek elszívták a kannabiszt vagy spray formájában alkalmazták, illetve különböző kannabinoid összetevőket kaptak. Egy kivétellel valamennyi vizsgálat placebokontrollos volt. A betegek krónikus fájdalmát különböző betegségek okozták, többek között rák, diabéteszes perifériás neuropátia vagy egyéb neuropátia.

A vizsgálatok közül csak 2-ben volt kicsi a torzítás valószínűsége, 17-ben pedig nagy.

A legtöbb vizsgálatban azt találták, hogy a kannabinoidok kissé csökkentették a fájdalmat, de az egyedi vizsgálatok többségében ez az eredmény nem volt statisztikailag szignifikáns. Nyolc vizsgálatban azok a betegek, akiknek fájdalma legalább 30%-kal csökkent, nagyobb valószínűséggel tartoztak a kannabinoid, mint a placebo csoportba (OR: 1,41, 95% CI: 0,99–2,0). A leginkább azokban a betegekben csökkent a fájdalom, akik elszívták a THC-t (OR: 3,43, 95% CI: 1,03–11,48). A kannabisz a legjobb hatást a neuropátiás fájdalomra gyakorolta – ezt öt placebokontrollos vizsgálatban tanulmányozták.

A spaszticitás csökkentését 14 vizsgálatban tanulmányozták paraplégiás és sclerosis multiplexes betegekben.A spaszticitás Ashworth skálája alapján a kannabinoidok 5 vizsgálatban jobban csökkentették a spaszticitást, mint a placebo. A javulás azonban általában nem volt statisztikailag szignifikáns.

Az egyéb vizsgált betegségek közül csak az alvási apnoé/hipopnoé javult jobban a nabilone hatására, mint a placebóéra (átlagos eltérés a kezdeti értéktől: –19,64, p= 0,02). A vizsgálatok közül 62 számolt be nemkívánatos hatásokról. Ezek közül a rövid távúak közé tartozott a szédülés, a szájszárazság, az émelygés, a fáradtság, az aluszékonyság, az eufória, a hányás, a dezorientáció, az álmosság, a zavartság, az egyensúlyzavar és a hallucináció.

A metaanalízis tökéletlenségeiért a bevont vizsgálatok nagy részének nem megfelelő minősége volt felelős. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a jövőbeli kannabinoid vizsgálatokat a CONSORT (Consolidated Standards of Reporting Trials) elvei szerint kell végezni.

 

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.