hirdetés

A kannabisz hatása a vastagbélrák kialakulására

Egy most közzétett állatkísérletes kutatás szerint a kannabisz pszichoaktív vegyülete, a tetrahidrokannabinol szerepet kaphat a colitis ulcerosához társultan kialakuló vastagbélrák prevenciójában.

hirdetés

A gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség és colitis ulcerosa) előfordulása az utóbbi évtizedekben meredek emelkedést mutat. Ebben többféle tényezőnek tulajdonítanak szerepet, például felmerült, hogy közrejátszhat benne húsban gazdag étrend fogyasztása. Az IBD-vel diagnosztizált betegek számának növekedése azért is aggasztó, mert ebben a betegcsoportban fokozott a vastagbélrák előfordulásának rizikója, ráadásul a betegség egyre nagyobb arányban érint fiatalabbakat is.

Az iScience című lapban most nyilvánosságra hozott vizsgálatban a University of South Carolina (USC) szakemberei a vastagbélrák prevenciójának újfajta megközelítését tesztelték. Kísérleti egereknek a kannabisz pszichoaktív vegyületét, a tetrahidrokannabinolt (THC) adagolva azt találták, hogy ezzel a módszerrel hatásosan előzhető meg gyulladás fellépése, illetve állítható meg a vastagbélrák kialakulása. A vizsgálat végén colitis-asszociált vastagbélrák egérmodelljében a THC-val kezelt egereknél nem észleltek tumorokat, szemben a kontrollcsoport állataival. A THC-kezelt egereknél szignifikánsan enyhébb fokú volt a vastagbél gyulladása.

A szerzők szerint „az a tény, hogy a THC megelőzi a vastagbélben gyulladás kialakulását, ezzel egyidejűleg gátolja a vastagbélrák megjelenését, azt igazolja, hogy a gyulladás és a vastagbélrák szoros összefüggésben állnak egymással”. Dr. Prakash Nagarkatti és munkatársai arra is választ kerestek, hogy a THC milyen mechanizmus révén fejti ki előnyös hatását. Azt találták, hogy a vegyület a gyomor-bél traktusban megtalálható 2-es típusú kannabinoid (CB2) receptorokhoz kötődik, mely receptorokat az immunsejtek expresszálják. A szerzők úgy vélik, hogy a THC és más gyulladáscsökkentő ágensek minden olyan személy számára előnyösek lehetnek, akik az átlagosnál veszélyeztetettebbek vastagbélrák kialakulására.

A CB2 receptorok a bélrendszeri gyulladás modulálásában vesznek részt, és korábbi kutatások ezeket a receptorokat már potenciális terápiás célpontként azonosítottak IBD eseteiben. A mostani vizsgálat értékes adalékokkal szolgált arra vonatkozólag, hogy ez az elképzelés működőképes lehet. A CB2-t aktiváló, ugyanakkor pszichoaktív hatásokkal nem rendelkező vegyületek eredményesek lehetnek az IBD és a vastagbélrák prevenciójában.

A jövőbeni kutatások feladata lesz olyan, pszichoaktív hatással nem rendelkező vegyületek kifejlesztése, melyek hasonló hatékonysággal képesek célba venni a CB2 receptort. A mostani vizsgálat azt jelezte, hogy a CB2 receptorhoz kötődő THC gyulladásellenes folyamatot indít be. Ennek eredményeként a bélrendszer sejtjei kevésbé termelnek proinflammatorikus molekulákat, ehelyett gyulladáscsökkentő hatással rendelkező molekulák szekréciójára állnak át. E molekulák hatására felszaporodnak a regulátoros T-sejtek, mely immunsejtek feladata a gyulladás csökkentése és a rosszindulatú daganatok kialakulásával szembeni védelem. Az IBD biológiai hátterére vonatkozóan most kapott adatok remélhetőleg hasznosak lesznek a jövőbeni gyógyszerfejlesztések során.

A szerzők ugyanakkor munkájuk gyengéjeként említik, hogy vizsgálatuk nem kuratív, hanem preventív hatások kimutatását célozta. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem bizonyított, hogy a THC vagy más CB2-agonista szer alkalmas lenne az IBD vagy a vastagbélrák kezelésére. Azt is hangsúlyozzák, hogy vizsgálatuk nem jelenti egyben azt is, hogy a kannabisz alkalmazását javasolnák a vastagbélrák prevenciójában. Adataik pusztán arra utalnak, hogy a CB2 receptort megcélzó, pszichoaktív hatással nem rendelkező vegyületek talán előnyösek lehetnek az IBD-ben szenvedő betegek számára.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.