hirdetés

A kávé segíthet megelőzni a kövérséggel kapcsolatos betegségeket

Egy, a kávéban található kémiai anyag segíthet megelőzni a kövérség egyes károsító hatásait. A kutatások szerint zsírdús étrenden tartott egerekben a klorogénsav jelentősen csökkentette az inzulinrezisztenciát és zsír felhalmozódását a májban.

hirdetés

Az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat a Georgiai Egyetem (UGA) kutatói végezték, és eredményeiket nemrég a Pharmaceutical Research közölte.

„Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a kávéfogyasztás csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát, például a 2-es típusú diabéteszét és a kardiovaszkuláris betegségekét” – mondta Yongjie Ma, a közlemény első szerzője, az UGA Farmakológiai Karának posztdoktor munkatársa. „A mi vizsgálatunk kiterjesztette ezt a kutatást azzal, hogy megnéztük, hogy milyen előnyökkel jár egy specifikus kémiai anyag, a klorogénsav (CGA, chlorogenic acid) fogyasztása, amely nagy mennyiségben van jelen a kávéban, de más gyümölcsökben és zöldségekben is, például az almában, a körtében, a paradicsomban és az áfonyában.”

Az elmúlt 20 év alatt drámaian megnőtt a kövérek aránya az Egyesült Államokban. A hivatalos becslés szerint a felnőttek több mint harmada és a gyerekek mintegy 17%-a elhízott, és a kövérséggel kapcsolatos évi egészségügyi költség meghaladja a 147 milliárd dollárt.

A testsúlygyarapodás mellett az elhízás két gyakori mellékhatása a megnövekedett inzulinrezisztencia és a zsír felhalmozódása a májban. Ha ezeket nem kezelik, diabétesz és rossz májfunkció alakulhat ki.

A CGA terápiás hatását ebben a kísérletben úgy vizsgálták, hogy egerek egy csoportját nagy zsírtartalmú étrenden tartották 15 hétig, miközben hetente kétszer CGA oldatot kaptak injekcióban.

Azt találták, hogy a CGA nemcsak a testsúlynövekedést védte ki, hanem segített fenntartani a normális vércukorszintet és a máj egészségét is.

„A CGA erős antioxidáns, és csökkenti a gyulladást” – mondta Ma, aki Dexi Liu professzor farmakológiai laboratóriumában dolgozik. „Számos bizonyíték arra utal, hogy a kövérséggel kapcsolatos betegségeket a krónikus gyulladás okozza, s ezért ennek visszaszorításával remélhetőleg kivédhetjük a nagyfokú testsúlynövekedés egyes negatív hatásait.”

A szerzők azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy a CGA nem csodaszer, a kövérséggel kapcsolatos kockázatok csökkentésére a legjobb módszer még mindig a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás. Az is fontos tény, hogy vizsgálatukban az egerek nagy dózisú CGA-t kaptak, sokkal nagyobbat, mint amennyit egy rendszeresen kávét ivó ember, vagy egy gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenden élő személy elfogyaszt.

A kutatók úgy gondolják, hogy a CGA az extra segítségre szorulók kezelésben lehetne hasznos, ezért egy jobb, kifejezetten emberi fogyasztásra szánt CGA készítmény kifejlesztésén dolgoznak.

„Nem azt javasoljuk, hogy az emberek sok kávét igyanak, hogy megvédjék magukat az egészségtelen életmód következményeitől” – mondta Ma. „Azt gondoljuk azonban, hogy a CGA-ból egy hasznos szert készíthetünk, ami – egészséges életmód mellett – segíthet azoknak, akikben nagy a kövérséggel kapcsolatos betegségek kockázata.”

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.