hirdetés

A kényszerbetegség biológiai háttere

Sikerült meghatározni, mely agyterületek lesznek hiperaktívak, ha kényszerbetegeknek dönteniük kell.

 

hirdetés

A Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging tudományos folyóiratban június 19-én jelent meg a University of Cambridge kutatóinak cikke, amelyben obszesszív-kompulzív viselkedészavarral küzdő betegeknél végeztek vizsgálatokat a kényszeres viselkedést kiváltó agyi régiók meghatározására és a kényszer hátterében megbúvó kognitív mintázatok feltárására. A köznyelvben csak kényszerességnek vagy kényszerbetegségben hívott obszesszív-kompulzív viselkedészavart (OCD; obsessive-compulsive disorder) ismétlődő tevékenységek, például kényszeres takarítás és rendrakás jellemzik. Bár a betegséget gyakran tévesen azonosítják az aprólékossággal, megszállott rendszeretettel, a zavar valójában a bizonyosság-bizonytalanság feldolgozásának nehézségeiből ered, ám ennek a feldolgozási, értelmezési zavarnak az idegi hátterét továbbra sem ismerjük pontosan.

A mostani tanulmányban a szerzők agyi képalkotó eljárások segítségével közelebbről is megvizsgálták a bizonytalanságérzet feldolgozásának neurológiai jellemzőit, és ehhez három betegcsoportot értékeltek egy teszt során. Az első betegcsoportba 28 OCD-ben szenvedő beteg került, a másodikba 24 kapszulotómiával kezelt OCD-beteg, a harmadik csoportot pedig 31 egészséges kontrollszemély alkotta (a kutatók azt is meg szerették volna vizsgálni, hogy a gammasugár-kezeléssel végzett kapszulotómia, azaz a frontális lebeny egyes kapcsolódásainak kiiktatása milyen hatást eredményez OCD-betegek kezelésében).

A vizsgálat során mindhárom csoportban egy igen egyszerű kártyajátékot kellett játszania a résztvevőknek, miközben agyi képalkotó vizsgálaton estek át: egy kártyapakli egyik lapját felfordítva meg kellett mondani, hogy a következő lap alacsonyabb vagy magasabb lesz-e a felfordított lapnál. A kutatók funkcionális mágneses rezonanciát (fMRI) végeztek a dorzális-anterior cinguláris kéreg (dACC) és az anterior insula (AI) területein, mivel korábbi vizsgálatok szerint döntéshozatal esetén ezek az agyterületek aktívvá válnak.

A kényszerbetegségben szenvedő résztvevőknél az egészséges kontrollokhoz képest sokkal intenzívebb jeleket, hiperaktivitást mutattak ki ezeken a területeken, valamint azt is megfigyelték, hogy az OCD-betegek sokkal lassabban hoznak döntéseket. Érdekes módon azonban ez nem akkor következett be, amikor “nagy kockázatú”, azaz például 6-10 közötti lapokról kellett megmondani, hogy a következő lap nagyobb vagy kisebb lesz-e, hanem a szélsőértékeknél, azaz 2-es vagy király lap előfordulásakor.

A vizsgálatot vezető Dr Valerie Voon szerint “az egészséges kontrollhoz képest a szélsőértékű lapoknál a döntéshozatali időben jelentkező nagy eltérések mind az OCD-s, mind a kapszulotómiával kezelt betegeknél megfigyelhetők voltak. Ez a kognitív mechanizmus lehet a kényszerbetegség kialakulásának egyik alapvető jellemzője, függetlenül attól, hogy a tünetek mennyire súlyosak. Képalkotó vizsgálatunk eredményei rámutatnak, hogyan küzdhetnek a kényszerbetegek a tüneteikkel. Míg például egy konyhában az egészséges egyének képesek lehetnek azt mondani egy edényre, hogy "ez tiszta", és abbahagyják a mosogatását, addig a kényszerbetegségben szenvedők erősen küzdenek ennek a bizonyosságérzetnek az elfogadásával, és több időt töltenek azzal a kérdéssel, hogy "ez még mindig egy kicsit piszkos, vagy már elég tiszta", és tovább mosogatnak."

Az eredmények egyértelművé teszik, hogy a kényszerbetegség nem a túlzott tisztaság iránti mániára, hanem a bizonyosság-bizonytalanság érzésének rendellenes agyi feldolgozásának zavarára vezethető vissza.

Dr. Cameron Carter, a Biological Psychiatry szerkesztője szerint “ez az érdekes vizsgálat új perspektívát nyújt a kényszerbetegség tüneteinek hátterében álló mechanizmusról, és azt sugallja, hogy a betegségben a bizonytalanságérzet hatékonyabb feldolgozását célzó új terápiák kifejlesztése, valamint az e folyamatok hátterében álló agyi struktúrák, mint például a dACC és az AI kezelése új reményt nyújthat azoknak, akik ebben a nehezen kezelhető betegségben, viselkedészavarban szenvednek".

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New neural insights into processing uncertainty in obsessive-compulsive disorder

Evidence Accumulation and Neural Correlates of Uncertainty in Obsessive-Compulsive Disorder

Irodalmi hivatkozás:

Yi-Jie Zhao et al, Evidence Accumulation and Neural Correlates of Uncertainty in Obsessive-Compulsive Disorder, Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging (2023). DOI: 10.1016/j.bpsc.2023.05.011

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.