hirdetés

A késői pubertás hatása a csontsűrűségre

Az átlagosnál később jelentkező pubertásra vonatkozó genetikai hajlam csökkent gyermek- és serdülőkori csontsűrűséggel társul, különösen a gerinc alsó szakaszán és a csípőn – írja a Journal of Bone and Mineral Research című lap.

hirdetés

Mivel a serdülőkor a csontépülés szempontjából kritikus időszak, a késői pubertás fokozhatja annak esélyét, hogy az élet későbbi szakaszában osteoporosis és csonttörések alakulnak ki.

„Ha egy adott személynél genetikai hajlam áll fenn a késői pubertásra, akkor csontsűrűsége már gyermekkorban és később felnőttkorban is alacsonyabb lesz” – magyarázza

Dr. Struan F. A. Grant genetikus és munkatársainak a philadelphiai gyermekkórházban folytatott vizsgálatának adatait a Journal of Bone and Mineral Research című lapban publikálták. A szakemberek előtt eddig is ismert volt, hogy a késői pubertás csökkent ásványianyag-sűrűséggel társul, és mindkét állapot az osteoporosis kockázati tényezője. Ez volt az első olyan vizsgálat, melyben a pubertás idejét meghatározó genetikai faktorok és a csontrendszer ásványianyag-sűrűsége közötti korrelációkat elemezték.

A szerzők a NIH által végzett Bone Mineral Density in Childhood Study (BMDCS) elnevezésű vizsgálat adatbázisában szereplő adatokat elemezték. E vizsgálatban több mint 2000 egészséges gyermeknél, serdülőnél és fiatal felnőttnél került sor a csontfejlődés és a növekedés rendszeres évenkénti nyomonkövetésére 2002 és 2010 között.

A mostani vizsgálatban a szerzők egy viszonylag új eszközt, az úgynevezett „genetikai rizikópontszámot” (GRS, genetic risk score) használták többféle genetikai variáns kollektív elemzésére.

A késői pubertást meghatározó több száz genetikai variáns alapján a BMDCS vizsgálatban a genetikai kockázat mértékét jelző pontszámot számítottak és elemezték ennek összefüggéseit a csontsűrűség mérésének eredményeivel. A szerzők ezeket a számításokat a fiúk és lányok esetében külön-külön is elvégezték, és a felnőttkori adatokat is korrelációba hozták a genetikai faktorokkal.

Mindkét nem esetében úgy tűnik, hogy a késői pubertásra vonatkozó GRS alacsonyabb csontsűrűséggel társult abban a 933 fős utánkövetési kohorszban, melynek tagjai mind a hét állapotfelmérésen átestek a vizsgálat során, továbbá a 486 fős keresztmetszeti kohorszban is. Az eredmények attól függően változtak, hogy a test mely részén mérték a csontsűrűséget, a legalacsonyabb értékeket a lumbosacralis gerincen és a csípőn kapták.

A későbbi elemzések arra is fényt derítettek, hogy a késői pubertás felnőtt nőknél és felnőtt férfiaknál is csökkent csontsűrűséggel jár. Serdülőkorú lányok körében szoros ok-okozati korrelációt igazoltak, miközben a serdülőkorú fiúknál nem mutatkozott ilyen összefüggés. A szerzők felvetik, hogy talán a vizsgálatba bevont fiúk mintanagysága nem volt elég nagy szignifikáns hatás kimutatásához.

A jelen vizsgálat alapját a BMDCS adatainak korábbi analízisei képezték. Egy idén korábban megjelent vizsgálat szerint az ásványianyag-épülés még az után is folytatódik, hogy a tinédzserek elérik felnőttkori testmagasságukat, ami a csontrendszer erősítésének fontosságát húzza alá a serdülőkor késői szakaszában.

Egy 2016-ban publikált vizsgálatban azt találták, hogy a fizikailag aktívabb gyermekek és serdülők csontjainak ásványianyag-sűrűsége még azokban az esetekben is nagyobb, amikor a genetikai faktorok inkább gyenge csontozatra hajlamosítanának.

Más szerzők korábban arról számoltak be, hogy epidemiológiai korreláció állhat fenn a késői pubertás, illetve a későbbi életkorban az osteoporosis és a csonttörések kockázata között. A jelen közleményben nem szerepeltek idősebb populációkra vonatkozó adatok, ezért nincs mód az osteoporosis kockázatának direkt genetikai analízisére. a közlemény első szerzője, dr. Diana Cousminer PhD, a pubertás genetikai vonatkozásainak szakértője megemlíti, hogy a munkacsoport jövőbeni célja a kérdés tisztázása idősebb vizsgálati személyek bevonásával.

„Most már tudjuk, hogy a csontrendszer egészsége szempontjából élethosszig tartó kockázatot jelent a késői pubertás, amennyiben erre genetikai hajlam áll fenn. Stratégiákat kell kidolgoznunk a fizikai aktivitás fokozására, hogy a csontrendszer fejlődése során optimalizálhassuk a csontsűrűséget” – összegzik tapasztalataikat a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.