hirdetés

A kettős HER2 blokád előnyei HER2 pozitív emlőrákban

HER2-pozitív, nyirokcsomó pozitív korai emlőrákos betegek eddigi standard terápiájához adott pertuzumab csökkentette a lokoregionális- és az ellenoldali kiújulásokat, valamint a távoli áttétek kialakulását.

hirdetés

A korai, operábilis, HER2 pozitív emlőrákban végzett APHINITY vizsgálat legújabb feldolgozása a 6 éves betegkövetés adatainak birtokában megerősítette, hogy a kemoterápia plusz trastuzumab (Herceptin, Genentech) kezelés mellé pertuzumabot (Perjeta, Roche) is adva jelentős klinikai előny érhető el a kemoterápia plusz trastuzumab kezeléshez képest.

Dr. Martine Piccart (tudományos igazgató, Institute Jules Bordet, Brüsszel) a 2019-es San Antonio Emlőrák Szimpózium sajtótájékoztatóján kifejtette: a HER2-pozitív, korai emlőrák nyirokcsomó-pozitív eseteinek 74,1 hónapos követése után ki lehet jelenteni, hogy a pertuzumab kezelés előnyös – tekintet nélkül a daganat hormon-receptor státuszára. Ismét igazolódott, hogy a pertuzumab-tartalmú kombinációt a HER2 pozitív korai, de nagy kockázatú (pl. node pozitív) emlőrák standard kezelésének kell tekinteni.

Az APHINITY vizsgálat során 2011 és 2013 között 2400 nőbeteg a kemoterápia mellé 52 héten keresztül trastuzumabot és pertuzumabot kapott, további 2405 beteg pedig a kemoterápia mellé trastuzumabot és placebót. Minden beteg kezdetben anthracyclin-, majd egyidejűleg taxán kezelésben részesült. A betegek 63%-ánál node-pozitív betegség állt fenn, 36%-uk hormon-receptor negatív volt. Az APHINITY vizsgálat első értékelése 45,4 hónapnál volt, melyben igazolták, hogy a kemoterápia plusz trastuzumabhoz adott a pertuzumab 19%-kal csökkenti a kiújulás relatív kockázatát (HR: 0,81) a kemoterápia plusz trastuzumab mellé placebót kapó csoporthoz képest: a pertuzumab csoportban 171 beteg (7,1%), a placebo csoportban 210 beteg (8,7%) esetében láttak valamilyen recidívát. Ekkor az invazív betegségmentes túlélést (IDFS) 94,1%-ra vs 93,2%-ra becsülték (P=0,04). A pertuzumab hozzáadása a nyirokcsomó-pozitív betegeknél 1,8%, a hormon-receptor negatív betegeknél 1,6% volt, tehát csak mérsékelt hatást állapítottak meg.

74,1 hónapnál viszont a node-pozitív betegeknél a pertuzumabnak köszönhetően már 4,5% volt az eseménymentes túlélési különbség a két csoport között (HR: 0,72). A pertuzumabos csoportban 87,9%, a standard kezelési csoportban 83,4% volt az IDFS arány. Node-negatív betegeknél semmilyen előnnyel nem járt a pertuzumab, ezért ott nem is kell adni. Hormon-receptor pozitív betegeknél 27%-kal több volt az esély az invazív tumormentességre a pertuzumab csoportban a standard kezelést kapó csoporthoz képest (91% vs 88,7%, HR 0,73). Ugyanez a hormon-receptor negatív betegeknél csak 17% volt (88,9% vs 86,7%, HR 0,83). A pertuzumab csökkentette a lokoregionális- és az ellenoldali kiújulásokat, valamint a távoli áttétek kialakulását – de ez a jótékony hatás node-negatív betegeknél nem jelentkezett. Az új analízis szerint a pertuzumab csoportban 2,8%-kal javult a teljes túlélés (OS).

Jó hír volt, hogy az elemzés szerint nem jelentkezett új kardiológiai biztonsági probléma. Egyetlen új kardiális eseményt figyeltek meg a pertuzumab csoportban, de mindkét betegcsoportban igen ritkán jelentkezett súlyos kardiális szövődmény: 0,8% a pertuzumab, 0,3% a trastuzumab csoportban. A betegek 10%-ánál grade 3 hasmenést jegyeztek fel, bár ez inkább a kemoterápia következménye volt, és a kemoterápiás kezelés befejezése után meg is szűnt.

Dr. Piccart elmondta, hogy az APHINITY vizsgálat kutatói jelenleg egy kombinált kockázati skála felállításán munkálkodnak, mely nemcsak a beteg nodális- és hormon-receptor-státuszát, hanem a tumor méretét, a beteg életkorát, a tumort infiltráló lymphocytákat, valamint a HER2 amplifikáció mértékét is tartalmazni fogja. A kombinált kockázati skála (composite risk score) segítségével pontosabban meg lehet majd határozni az adott beteg kockázatát, és ki lehet választani a betegnek legmegfelelőbb kezelést.

Az APHINITY vizsgálat harmadik interim analízisét újabb 2,5 év elteltével tervezik elvégezni.

A Medscape Medical News felkérésére Dr. Aditya Bardia (Massachusetts General Hospital Cancer Center in Boston) fűzött megjegyzéseket az APHINITY vizsgálathoz. Dr. Bardia elmondta, hogy korai, operábilis, HER2 pozitív emlőrákban először az adjuváns trastuzumab hozott jelentős eredményeket, megnövelte a korai emlőrákos betegek gyógyulási arányát, drámaian csökkentette a kiújulások számát. Most pedig az eddigi terápiához adott pertuzumabbal sikerült a betegségmentes túlélés (DFS) további javulását elérni. Megemlítette, hogy a KATHERINE vizsgálatban a neoadjuváns kemoterápia utáni maradék-tumor esetén 50%-kal csökkent a kiújulás vagy halálozás relatív kockázata, amennyiben a betegeknek trastuzumab-emtamsint (TDM-1) kaptak az egyedüli trastuzumab helyett. Ez alapvetően megváltoztatta a korai HER2 pozitív emlőrák kezelési stratégiáját, ahol elsőként neoadjuváns kezelést adnak. Kérdés marad, hogy miként lehet az APHINITY eredményeit alkalmazni neoadjuváns kezelés esetén.  

Források:

1. Harrison P. Updated APHINITY supports benefit of dual HER2 blockade. Medscape Medical News > Conference News > SABCS 2019. December 11, 2019.

2. San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) 2019: Abstract GS1-04. Presented December 11, 2019.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.