hirdetés

A koffein, a testzsír és a 2-es típusú cukorbetegség

Egy új tanulmány eredményei szerint a magasabb koffeinszint csökkenti az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

hirdetés

két génváltozat igazoltan összefüggésbe hozható az emberi plazmában mért magasabb koffeinszinttel. Egyes korábbi rövid távú tanulmányok összefüggésbe hozták a koffeinbevitelt (a koffein termogenikus hatásán alapuló) a súly- és zsírtömeg csökkenésével, és megfigyeléses adatok összefüggést mutattak a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázata között.

Dr. Susanna C. Larsson (Karolinska Institute, Stockholm, Sédország) és munkatársai Mendel-féle randomizációt alkalmazva hat populációalapú vizsgálatból 9876 európai származású egyedének genomszintű asszociációs metaanalíziséből származó adatokkal dolgoztak. Azt a két specifikus genetikai mutáció vizsgálták, amelyek „genetikailag előre jelzett, élethosszig tartó, magasabb plazma koffeinkoncentrációt eredményeznek”. A genetikailag meghatározott magasabb plazma koffeinkoncentráció a két génváltozatot hordozóknál alacsonyabb BMI-vel társult, a plazma előre jelzett koffeinszintjének egy egységnyi növekedése kb. 4,8 kg/m2 BMI növekedéssel (P<0,001) és 9,5 kg-os teljes test zsírtömeg csökkenéssel (P<0,001) társult, a zsírmentes testtömeggel azonban nem mutatott szignifikáns összefüggést (P=0,17).

A genetikailag megjósolt magasabb plazma koffeinkoncentráció a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható a FinnGen vizsgálatban (esélyhányados, 0,776 egy egységnyi plazmakoncentráció növekedés; P<0,001) és a DIAMANTE konzorciumban (0,84, P<0,001). Összességében a 2-es típusú cukorbetegség esélyaránya a plazma koffeinszint növekedésének szórására vetítve 0,81 volt (P<0,001). Larsson és munkatársai kiszámították, hogy a plazma koffein 2-es típusú cukorbetegségre kifejtett védőhatásának körülbelül 43%-a a BMI-csökkentésén keresztül valósul meg.

Nem találtak szoros összefüggést a genetikailag előre jelzett plazma koffeinkoncentráció és a vizsgált szív- és érrendszeri betegségek (ischaemiás szívbetegség, pitvarfibrilláció, szívelégtelenség és stroke) kockázata között.

A koffeinre adott termogén választ korábban a napi 100 mg koffeinbevitelre vetített körülbelül 100 kcal-os energiafelhasználás növekedéseként számszerűsítették, amely mennyiség csökkenti az elhízás kockázatát. Egy másik lehetséges mechanizmus a megnövekedett jóllakottság és a magasabb koffeinszint melletti csökkent energiabevitel – állítják a kutatók.

A kutatók nem tanulmányozták és nem javasolják több kávé fogyasztását, nem ez volt kutatásuk célja.

Forrás:

Larsson SC,Wool B and Gill D. Appraisal of the causal effect of plasma caffeine on adiposity, type 2 diabetes, and cardiovascular disease: two sample mendelian randomisation study BMJ Med. March 14, 2023.  http://orcid.org/0000-0001-7312-7078

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.