hirdetés

A korai HER2+ emlőrák prognózisának előrejelzése

A HER2DX standardizált 27 gén expressziós teszt előre jelzi az eseménymentes túlélést a korai stádiumban lévő HER2+ emlőrákban szenvedő betegeknél.

hirdetés

Az ESMO Breast Cancer 2024 éves kongresszusán május 16-án ismertetett vizsgálatban a kutatók hét olyan kohorsz metaanalízisét végezték el, amelyekben rendelkezésre álltak HER2DX kockázati pontszámok, valamint klinikai és hatékonysági adatok. Három randomizált klinikai vizsgálatban összesen 722 beteg, két egykaros vizsgálatban 368 beteg és két megfigyeléses vizsgálatban 941 beteg szerepelt.

A vizsgálatok közül négy a neoadjuváns terápia hatását vizsgálta (összesen 803 betegnél), három pedig az adjuváns terápiáét (összesen 1228 betegnél). A betegek tumorstádiuma általában T1-es (49,5%) vagy T2-es (29,0%) volt, csomómentes (67,4%), és hormonreceptor-pozitív (65,7%). A többség (60,5%) kizárólag adjuváns terápiában részesült. A neoadjuváns terápiában részesülők közül 42,5%-nak volt patológiai teljes válasza (pCR).

Az elsődleges végpont, amelyet Kaplan-Meier-elemzéssel értékeltek, az eseménymentes túlélés volt.

Összességében a betegek 52,4%-a a HER2DX-génpanel pontszám alapján alacsony kockázatúnak, míg 47,6%-a magas kockázatúnak minősült.

A többváltozós elemzés azt mutatta, hogy a HER2DX-pontszám minden 10 egységnyi növekedése az eseménymentes túlélés szignifikáns növekedésével járt együtt (kockázati arány [HR], 1,23; P<0,001). Az összefüggés akkor is szignifikáns maradt, amikor a betegeket tumor- és csomóstádium, valamint hormonreceptor- és pCR-státusz szerint rétegezték, attól függetlenül, hogy a HER2DX kockázatot folyamatos pontszámként használták, vagy a betegeket magas vs. alacsony kockázatú csoportokra osztották.

Amikor a kockázati csoportokat a teljes vizsgálati populációra alkalmazták, azt tapasztalták, hogy az alacsony kockázatú betegeknél szignifikánsan nőtt az eseménymentes túlélés a magas kockázatú betegekhez képest (HR, 2,55; P<0,001). Hat év elteltével az alacsony kockázatú csoportban a betegek 93%-a maradt eseménymentes, szemben a magas kockázatú csoport 82,9%-ával.

„A korai stádiumú HER2+ emlőrákban szenvedő betegeknél a HER2DX a klasszikus változókon túlmenően prognosztikai információt nyújt a hosszú távú kimenetellel kapcsolatban” - mondta a tanulmány előadója, Dr. Guillermo Villacampa, a Vall d'Hebron Onkológiai Intézet, Barcelona, Spanyolország, Oncology Data Science munkatársa. A teszt „segíthet azonosítani, hogy mely betegek számára lehet előnyös a kevésbé intenzív kezelés, és mely betegek számára előnyösebb az agresszívabb megközelítés.”

 

A kutatást a Reveal Genomics finanszírozta.

Dr. Thomas Bachelot, az ülés társelnöke (Centre Leon Berard, Lyon) mellrák- és klinikai vizsgálati felvetette, hogy vajon a vizsgálat segít-e a metaanalízishez használt vizsgálatokban adott gyógyszerekhez képest újabb készítmények dózisának de-skálázásában vagy intenzifikálásában, és hogy a HER2DX használata „hatékonyabb”-e, mint a dinamikus kezelésválasztás a betegút során. Továbbá az sem világos, hogy az assay „hasznos lesz-e az olyan betegek kiválasztásában, akiknek nincs szükségük adjuváns kezelésre”. A HER2DX-nek prospektív validációra is szüksége van, mondta Bachelot, és ezt az adatot a DEFINITIVE nemzetközi prospektív vizsgálat fogja biztosítani.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.