hirdetés

A korai pubertás fokozza a felnőttkori depresszió kockázatát

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálat  szerint az átlagosnál koraibb pubertás a depresszív tünetek és az antiszociális viselkedés magasabb kockázatával társul felnőttkorban.

hirdetés

A pubertás nehéz időszak lehet, bármilyen életkorban is következik be, ám a lányok átlagosan korábban átesnek rajta, és számukra többnyire nagyobb problémákat is okoz ez az átmeneti periódus.

A korábbi vizsgálatok tanúsága szerint az első bevezető időszak, a menarche mentális zavarokkal társulhat, többek között depresszióval, szorongással, evészavarokkal, szerhasználattal és gyenge iskolai teljesítménnyel serdülőkorban. Bár ezeket az összefüggéseket korábban már széles körűen elemezték, a pontos okokat eddig még nem sikerült feltárni. Annyi bizonyosnak látszik, hogy többrétű korrelációról lehet szó.

A testi változásokkal egy időben túlságosan nagymértékben megváltoznak a szociális szerepek és kapcsolatok is. Korai pubertás esetén a lányok fiatalabb korban szembesülnek ezekkel a komplex szociális interakciókkal, ami kognitív és emocionális feszültséget kelt bennük. Ha az agyban bekövetkező változások túlságosan korán érik a szervezetet, némiképpen fokozhatják a pszichológiai problémák iránti fogékonyságot.

A korai menarche és a serdülőkori mentális problémák közötti összefüggéseket részletesen elemző vizsgálatok száma több százra tehető, ennek ellenére csak kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy ennek hatása mennyiben érvényesült a későbbi életszakaszokban. A Pediatrics című lapban nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálatban a National Longitudinal Study of Adolescent Health adatait dolgozták fel, melyben csaknem 8000 nőt követtek nyomon 14 éven keresztül. Ezen belül különös figyelmet fordítottak a depresszió és antiszociális viselkedés (pl. szerhasználat, lopás, illegális cselekmények) előfordulására.

Korai menarchét követően nagyobb arányban lépnek fel depresszív tünetek, és fordul elő antiszociális viselkedés serdülőkorban és fiatal felnőttkorban, és a korrelációt valójában ugyanolyan szorosnak találták fiatal felnőttkorban (28 éves kor körül), mint serdülőkorban.

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a pubertás emocionális vonatkozásai sokkal távolabbra hatnak, mint azt a korábbi kutatások alapján gondolhatnánk. Egyben azt is jelzik, hogy a korai nemi fejlődés olyan útra irányíthatja a lányokat, melyről később nagyon nehéz lehet letérniük” – magyarázzák a szerzők.

A hosszú távú pszichoszociális problémák mögött többféle tényező is meghúzódik, például hormonális, fizikális és emocionális faktorok. A felnőttkorra áthúzódó jelleg részben azzal is magyarázható lehet, hogy egyetlen depressziós epizód is fokozza annak esélyét, hogy a későbbiekben több ilyen is bekövetkezik. Vagyis akinél egy depressziós epizód előfordul (bármely okból és bármely időszakban), annál később nagyobb valószínűséggel ismétlődik hasonló. Azt is meg kell jegyezni, hogy gyermek- vagy serdülőkori depresszió eseteiben súlyosabb tünetekre és gyakoribb visszatérésre kell számítanunk.

A szerzők emellett egy további összefüggésre is felhívják a figyelmet: „Mivel gyakran a serdülőkor alapozza meg a további karriert, az ebben az időszakban kóros pszichológiai folyamaton átmenő lányok iskoláztatási és munkahelyi esélyei gyakran beszűkülhetnek, melyet az életkori stresszorhatások még tovább súlyosbíthatnak.”

A helyzetet tovább bonyolíthatja a kortársakkal való kapcsolat. Ezen belül előfordulhat, hogy a fizikálisan fejletlenebb kortársakkal való együttlét feszültséget kelt az egyénben, emiatt inkább idősebbek társaságát keresi, ami fokozhatja az antiszociális viselkedés kockázatát.

A fenti megállapítások jelentőségét az adja, hogy a pubertás átlagos életkora az utóbbi fél évszázadban jelentősen előbbre tolódott, ezért egyre nagyobb figyelmet kell, hogy kapjanak az ezzel összefüggő mentális problémák.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.