hirdetés

A magasabb vércukorszint cukorbeteg nőkben gyakrabban vezet szélütéshez

A 2-es típusú cukorbetegségben magasabb vércukorszint esetén nagyobb az agyi katasztrófa kockázata a nőkben, mint férfiakban. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a kardiológiai ellátás során a férfiakat gondosabban kezelik, mint a nőket.

hirdetés

Volt már korábban is vizsgálat, amely arra utalt, hogy a 2-típusú cukorbeteg nők vércukor szintjének emelkedése növeli az agyi katasztrófa kockázatát, de meggyőző adatok hiányában ezt a klinikai medicinában nem tekintették relevánsnak. Most azonban a Louisiana State University Hospital-Based Longitudinal Study (LSUHLS) igen sok diabeteszes beteg gondos megfigyelése alapján legújabb eredményei megerősítették a korábbi megfigyeléseket.

Az LSUHLS szervezésében 10 876 férfi és 19 278 nő 6,7 éves megfigyelési adatait összegezték, akik valamennyien rendszeresen ellenőrzött, 2-típusú cukorbetegségben szenvedtek. A Diabetologia legújabb számában megjelent tanulmány első szerzője Wenghui Zhao.

A munkacsoport összegyűjtötte, hogy a vizsgálati időszakban hány női és férfi cukorbeteg szenvedett szélütést és ez milyen vércukor szint mellett következett be. Nem a pillanatnyi vércukor értéket vették figyelembe, hanem a cukorbetegség kontrolláltságát jelző glikolizált hemoglobin: a HbA1c -szintjének három hónapos átlagát.

A nők csoportjában 1856, a férfiakból 1093 betegnél fordult elő agyi katasztrófa, amely nők esetén statisztikailag szignifikánsan gyakoribb volt a magasabb glikolizált hemoglobin értékek esetén, a férfiak csoportjában ilyen összefüggést nem tapasztaltak.

Azok a nőbetegek, akiknek glikolizált hemoglobin szintje 8,0-8,9 % között mozgott, 19 %-kal nagyobb eséllyel kaptak szélütést, mint  normál HbA1c - értékkel rendelkezők.  A 9,0-9,9 % HbA1c esetén az  agyi katasztrófa veszélye 32%-kal, 10%-nál magasabb értéknél pedig 42 %-kal nagyobb volt.  A trend igen szignifikáns: p<0,001.

A glikolizált hemoglobin emelkedésének ilyen összefüggése az agyi katasztrófákkal a férfiaknál is látszott, csak statisztikailag nem volt szignifikáns.

Ha a nők szélütés kockázatát az életkor figyelembe vételével újraértékelték, az is kiderült, hogy a megfelelő HbA1c - szint minden 1 százalékos emelkedése 55 éves életkor alatt 2%-kal növeli az agyi katasztrófa veszélyét, 55 évesnél idősebb életkorban ez a növekedés már öt százalék.

A munkacsoport tagjai szerint a férfiak előnyösebb helyzete azzal is magyarázható, hogy az erősebb nem tagjait nagyobb figyelemmel kezelik. A cukorbeteg hölgyeknek csak 35 %-ban adnak az orvosok koleszterincsökkentő sztatint, miközben a férfibetegek 45 %-a szedi ezt a fontos gyógyszert is. Ráadásul a kockázati tényezők szempontjából is vannak különbségek: a cukorbeteg nők között többen szenvednek magas vérnyomásban és hiperkoleszterinémiában, mint a férfiak.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.