hirdetés

A migrén vaszkuláris eredetére utaló génváltozatok

A migrén genetikai tényezőivel kapcsolatos eddigi legnagyobb vizsgálat 28 olyan új genetikai variánst azonosított, melyek elősegíthetik a migrén kialakulását.

hirdetés

A Nature Genetics című lapban közzétett vizsgálat eredményei azt jelzik, hogy a migrén kialakulását elősegítő  genetikai variánsok jelentős része az érrendszer működését szabályozó vagy érbetegségek kialakulásával összefüggésben álló géneken belül vagy azok közelében található.

A vizsgálatot végző International Headache Genetics Consortium (IHGC) kutatói szerint eredményeik -más korábbi megfigyelésekkel együtt- alátámasztják azt a korábbi vélekedést, hogy a migrén az érrendszer működési zavarára vezethető vissza.

A Migraine Research Foundation adatai szerint az Egyesült Államokban minden negyedik háztartásban él olyan személy, akit a migrén érint. A betegek többsége csak „erős fejfájásként” éli meg a migrént, míg másoknál hányinger, hányás, hang- és fényérzékenység, látászavarok és arczsibbadás is kísérheti. A migrén tünetei rendszerint 4−72 órán keresztül állnak fenn, és néha olyan súlyosak lehetnek, ami kórházi felvételt tesz szükségessé. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 1,2 millió sürgősségi osztályos vizitre kerül sor akut migrénes roham miatt.

A migrén jelenlegi kezelési stratégiája a tünetek enyhítésére összpontosul, ez azonban nem minden esetben hozza meg a kívánt hatást. A migrén okaira vonatkozó ismereteink szegényes volta miatt nem könnyű feladat újfajta terápiás módszerek megtalálása. A most nyilvánosságra hozott kutatási adatok talán egy lépést jelentenek az oki kezelés felé.

A munkacsoport 59 674 migrénes felnőtt DNS-ét elemezte, és a kapott adatokat 316 078 olyan felnőtt személy adataival hasonlították össze, akiknél nem fordult elő migrén. A résztvevőket Európából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából toborozták.

Az elemzés alapján a kutatók összesen 38 olyan genetikai variánst azonosítottak, melyek összefüggésben állhatnak a migrénnel, ezek közül 28 olyan variáns is van, melyekről még nincsenek korábbi beszámolók. A genetikai variánsok lokalizációjának gondos szemrevételezése azt tárta fel, hogy e génvariánsok többsége olyan génekkel mutat átfedést, melyeknek vaszkuláris betegségekkel való kapcsolata ismert, vagy igazoltan részt vesznek az érrendszer működésének szabályozásában.

A szerzők szerint ezek a megfigyelések azt a feltételezést támasztják alá, hogy a migrénes rohamok legalább részben érrendszeri anomáliákra vezethetők vissza. Remélhető, hogy a migrénnek összefüggő új genetikai variánsok ismerete megnyitja az utat új, a jelenlegieknél hatékonyabb kezelési módok kifejlesztése felé.

„Ezek a genetikai adatok új adalékokkal szolgálhatnak ahhoz, hogy személyre szabott, bizonyítékokon alapuló terápiás eszközöket találjunk e nagyon összetett betegségben. Régóta tudjuk, hogy a migrénes betegek igen sokfélék, ezért az egyik betegnél hatásos módszerek akár tökéletesen hatástalannak bizonyulhatnak más betegek számára. Azt reméljük, hogy ezen információk alapján a jövőben képesek leszünk arra, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatok során külön alcsoportokat alakítsunk ki az eltérő genetikai hajlam alapján, ami növeli annak esélyét, hogy mindegyik alcsoport számára megtaláljuk a számára leghatékonyabb kezelést” – mondja dr. John-Anker Zwart professzor, a közlemény társszerzője, az oslói egyetemi kórház szakembere.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.