hirdetés

Hormonpótlás, migrén és stroke

Egy nagy megfigyeléses vizsgálat szerint azokban a migrénes fejfájás hormonpótló terápia alatt erősbödése esetén növekszik az iszkémiás stroke kockázata.

hirdetés

A vizsgálat eredményei szerint azokban, akiknek a hormonpótló kezelés (HRT, hormone replacement therapy) alatt súlyosabb migrénjei voltak, 30%-kal valószínűbb volt az iszkémiás stroke kialakulása azokhoz a nőkhöz képest, akik soha nem részesültek HRT-ben és azokhoz képest is, akiknél korábban alkalmaztak HRT-t és akkor súlyosbodott a migrénjük.

Az eredményekről a 2016-os Nemzetközi Stroke Konferencián (ISC) számolt be dr. Haseeb A. Rahman vezető kutató, a Zeenat Qureshi Stroke Intézet (Minneapolis, Minnesota, USA) munkatársa.

Mint azt dr. Rahman elmondta, régóta vitatott a HRT és a migrén szerepe a stroke kialakulásában; a HRT-t a migrén kockázati tényezőjének tartják, és a migrénes betegek panaszai súlyosbodhatnak a HRT alkalmazásakor.

Ez az új elemzés azonban elsőként vizsgálta azt, hogy a HRT során romló migrén kockázati tényezője-e az iszkémiás stroke-nak. A vizsgálat során 82 208 posztmenopauzában lévő (50–79 éves) migrénes nő adatait elemezték. Közülük a vizsgálat idején 37 680-an (45,8%) részesültek HRT-ben (ösztrogén- vagy kombinált ösztrogén/progeszteron kezelésben), 44 528 hölgynél csak korábban vagy sohasem alkalmaztak HRT-t. A kutatók e két csoport stroke kockázatát hasonlították össze, figyelembe véve azt is, hogy a kezdeti állapothoz képest súlyosbodott-e a migrén a 3 évvel későbbi vizsgálat idejére.

A 12 éves követés során 2063 nőnek volt iszkémiás stroke-ja. Az aktuálisan HRT-t alkalmazó nők körében a migrén szignifikánsan gyakrabban súlyosbodott azok fejfájásához képest, akik sohasem vagy csak régebben részesültek HRT-ben (20,6% vs 17,3%, illetve 18,7%; p<0,0001). Azokban a HRT-t alkalmazó nőkben, akiknek a követés 3. évére nem romlott a migrénjük, mintegy 10%-kal nőtt az iszkémiás stroke kockázata (esélyhányados [OR, odds ratio]: 0,91; konfidencia intervallum [CI, confidence interval]: 0,88–0,94; p<0,001), szemben azokkal a HRT-ben részesülőkkel, akiknek a 3. évre legalább egy fokozattal súlyosbodott a migrénjük, mert esetükben 30%-kal nőtt a stroke kockázata (OR:1,3; CI: 1,1–1,5; p<0,001). Ez a különbség szignifikáns, akkor is az maradt, amikor az eredményeket korrigálták a stroke jól ismert kockázati tényezőire, köztük az életkorra, a magas vérnyomásra, a hiperkoleszterinémiára, a diabéteszre és a dohányzásra.

Dr. Rahman szerint a HRT megkezdése előtt előtt a betegnek és az orvosnak meg kell beszélnie a HRT kockázatait és előnyeit. Ha a betegnek migrénje van, a kezelés során gondosan figyelni kell, hogy az nem súlyosbodik-e.

Dr. Brian Silver, az Amerikai Stroke Szövetség szóvivője szerint fontos erénye a vizsgálatnak, hogy nem csak azzal foglalkozott, hogy növeli-e a stroke kockázatát a HRT és a migrén, hanem e két tényező kölcsönhatásával is. Mint mondta, a szerzők szerint, ha a HRT hatására súlyosbodik a migrén, akkor a hormonpótlás helyett valamilyen alternatív kezelést kell választani.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.