hirdetés

A nephrosis szindróma kóreredete és kezelése

FŐ SZEMPONTOK

  1. A nephrosis szindróma kórismézésének elengedhetetlen feltétele a proteinuria igazolása, amelyben az albumin aránytalanul nagyobb arányban képviselteti magát, mint a globulin.
  2. A kórkép diagnosztikai kritériuma a generalizált oedema, a hypoproteinaemia, a reggeli első vizelet 2-nél nagyobb fehérje/kreatinin aránya vagy a 24 óra alatt ürített vizelet fehérjetartalmának 50 mg/kg érték fölé emelkedése, valamint a hypercholesterinaemia.
  3. Vesebiopszia általában nem szükséges a gyermekkori nephrosis szindróma akut szakaszában, különösen a kezdeti periódusban.
  4. A primer gyermekkori nephrosis szindróma kezelése szupportív, melyet alapvetően a klinikai állapot határoz meg.
  5. A gyógyulás akkor tekinthető tartósnak, ha a gyermek gyógyszer nélkül két éven túl is tünetmentes.

Bevezetés

A 18 évnél fiatalabb egészséges gyermekek között a nephrosis szindróma becsült éves incidenciája 2–7/100 000, ami viszonylag gyakori súlyos megbetegedést jelent a gyermekgyógyászatban. A ritka kongenitális nephrosist kivéve a betegség jelentkezésének csúcsa a 2–3 éves korra esik. Az érintett gyermekek nagyjából fele 1–4 éves, a betegek 75%-a 10 évnél fiatalabb. Ráadásul, a nephrosis szindrómának még a legjobb indulatú formája is természeténél fogva visszatérő betegség, így minden frissen jelentkező eset manifeszt betegségben folytatódhat bizonyos ideig. A nephrosis szindróma az egyik leggyakoribb betegség, mely gyermeknefrológiai kivizsgálást indokol, jóllehet a betegség alattomos kezdete miatt gyakran késik a diagnózis.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Karl S. Roth, MD, Barbara H. Amaker, MD, James CM Chan, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.