hirdetés

A neuroimmunológia új fejezete

A bélben kiképződött immunsejtek védik a központi idegrendszert a fertőzések ellen, írja egy Nature-tanulmány, ami arra is felhívja a figyelmet, hogy antibiotikum-kezelés után csökken a meningeális immunitás.

hirdetés

Bár korábban azt gondoltuk, hogy a központi idegrendszerben nincs immunműködés, 2017 óta tudjuk, hogy az agyhártyákban számos különféle immunsejt megtalálható. Az eddigi kutatások a meninx makrofágjainak és T-sejtjeinek vizsgálatára fókuszáltak, és nem elemezték a kemény agyhártya humorális immunitását, írják tanulmányukban (Gut-educated IgA plasma cells defend the meningeal venous sinuses) a University of Cambridge kutatói. Az immunológus és infektológus szakemberek ezért most a B-sejtek agyhártyában való előfordulását és szerepét kezdték kutatni, és egér, és humán meninxből származó szövetmintákban ki is mutatták a B-sejtek (plazmasejtek) jelenlététét. A B-sejtek antitestjeinek szekvenálása révén kiderült: génjeik a véletlenszerű egyezésnél jóval nagyobb mértékben, 20%-ban megegyeznek a bélfalból nyert B-sejtek receptorgén-szekvenciáival.

A külső kemény agyhártyában, a dura materben futó erek fala nem része a vér–agy-gátnak, és a dura nagy vénás struktúrái, a sinusok lassan folyó vére nagy fertőzési kockázatot jelentene, ha nem védené különleges erőkkel az immunrendszer, írják a Nature-tanulmány szerzői. Az azért mégis meglepő, teszik hozzá, hogy a korábban csak a tüdő- és bélnyálkahártyában kimutatott, IgA antitesteket termelő plazmasejtek látják el ezt a feladatot, ráadásul olyan plazmasejtek, amik a bélnyálkahártyában képződtek ki a kórokozók felismerésére.

A kutatók csíramenetesen felnőtt egereket is vizsgáltak, így kiderült, hogy ezek kemény agyhártyájában szinte egyáltalán nincs plazmasejt. Miután a csíramenetes egerekben helyreállították a bél-mikrobiomot, durájukban kialakult a plazmasejtek hálózata. Nem jött létre viszont a durális plazmasejt-hálózat akkor, ha csak az egerek bőrén alakították ki a természetes mikrobiomot, ezáltal indirekt módon is bizonyították, hogy a bélbaktériumoknak jelentős szerepe van a meningeális IgA-termelő sejtek edukációjában.

A vizsgálat következő részében a kutatók megnézték, mi történik olyan (nem csíramenetes) egerek esetében, amelyekben szivárgó belet alakítottak ki. Nem meglepő módon aktiválódott az állatok immunrendszere, gyulladás jött létre a bélfalban, sőt a vizsgálat korábbi részének eredményeivel összhangban a kemény agyhártyában is felszaporodtak a B-sejtek. Ráadásul, mint kiderült, az antitesttermeléshez fertőzésnek sem kell bekövetkezni: a sinusok plazmasejtjei folyamatosan bekapcsolt üzemmódban vannak, és folyamatosan termelik az antitesteket, ezáltal is védve ezt a különösen sérülékeny területet. 

Ezt követően a kutatók olyan egerekkel is kísérleteztek, amelyekben elpusztították a meningeális plazmasejteket, majd egy olyan fluoreszkáló gombával fertőzték meg őket, ami a normál állatokban a meningeális plazmasejt-hálózatban erős IgA-termelést indít be. A normál állatokkal ellentétben, a meningeális plazmasejt-hálózatot nélkülöző állatok agyában hamarosan megjelent a gomba, és valamennyiük elpusztult, azaz az egyébként kontrollálható pathogén a lokális immunválasz hiányában fatális fertőzést tudott kiváltani.

Végezetül a kutatók azt is megvizsgálták, hogy mi történik antibiotikum-kezelés hatására a meningeális plazmasejtekkel, így kiderült: ha csak rövid ideig pusztul a mikrobiom, akkor is csökken a kemény agyhártya IgA-termelő sejtjeinek mennyisége, azaz csökken a szervezet védekezőképessége.

  

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.