hirdetés

A Parkinson-kór előrejelzése endoszkópiával

A Rush University Medical Center két vizsgálata is azt jelzi, hogy a kolonoszkópia vagy flexibilis szigmoidoszkópia kapcsán a vastagbélből nyert szövetmintákból is prognosztizálható lehet a Parkinson kór előfordulása.

hirdetés

A Parkinson-kór jelenleg csaknem 5 millió embert érint világszerte, és ez a szám 2030-ra 10 millió fölé emelkedhet.

Parkinson-kórban egy alfa-synucleinnek nevezett fehérje rakódik le az agysejtekben, és e proteinlerakódást tekintik a betegség legfontosabb patológiai jegyének. E fehérje jelenléte elősegíti az úgynevezett Lewy-testek képződését, mely jellegzetes agyi eltérés a Parkinson-kóros betegek boncolása során. A Parkinson-kór kialakulásával kapcsolatos ismereteink bővülését nagyban elősegítette, hogy felismertük a synuclein-lerakódás szerepét a neuronális diszfunkció létrejöttében és a halálozásban.

A Rush szakemberei kimutatták, hogy az alfa-synuclein protein a korai Parkinson-kórban szenvedő vizsgálati alanyaik bélfalában lévő idegsejtekben is megtalálható, szemben az egészséges személyekkel, ahol alfa-synuclein nincs jelen. A Movement Disorders című lapban most közzétett vizsgálatban 10, korai Parkinson-kórban szenvedő betegnél végeztek flexibilis szigmoidoszkópiát, és ők voltak az elsők, akiknek már a Parkinson-kór motoros tüneteinek jelentkezése előtt sikerült biológiai szövetből kimutatniuk az alfa-synucleint.

A vizsgálatot dr. Kathleen M. Shannon, a Rush Parkinson Központjának neurológusa vezette. A munkacsoport olyan kolonoszkópiás szövetmintákat tanulmányozott, melyeket a Parkinson-kór első tüneteinek jelentkezése előtt 2−5 évvel nyertek három vizsgálati személytől. Mindhárom mintában sikerült kimutatni a jellegzetes fehérjét a disztális bélszakasz falából.

„A legújabb klinikai és patológiai bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a Parkinson-kór a bélfalban kezdődhet, és onnan terjed át az agyi idegekre. A béleltérésre utaló jelek – például a székrekedés – akár több mint egy évtizeddel is megelőzhetik a Parkinson-kór klinikai képének megjelenését. E vizsgálatok azt jelzik, hogy a jövőben talán eljuthatunk oda, hogy kolonoszkópia során vett biopsziás minta alapján azonosíthatjuk azokat a személyeket, akiknél később Parkinson-kór alakul ki” – mondja Shannon. – Ilyen szövetmintákat a vastagbél szűrésére 50 év felett rutin módon végzett vastagbéltükrözések kapcsán is nyerhetünk, és az eztán 10 évente esedékes újabb szűrővizsgálatok is kiváló alkalmat jelentenek a mintavételre.”

A Rush kutatói szerint a másik lehetőség a flexibilis szigmoidoszkópia lehet, melynek segítségével gyorsan elvégezhető a mintavétel, és a módszer másik előnye, hogy nem szükséges hozzá a kolonoszkópiához megkövetelt hosszadalmas előkészítés és esetleges szedálás.

Jelenleg a Parkinson-kór diagnózisának felállítása az olyan kardinális tünetek észlelésétől függ, mint amilyen például a tremor, a mozgás meglassulása, a rigiditás és a test megtartásának problémái. A betegség korai szakaszában nehézséget okozhat a kórismézés, és a betegek akár 10−20 százalékánál is téves diagnózis születhet. A kutatások azt jelezték, hogy az elsődleges tünetek megjelenésének idejére a Parkinson-kóros betegek jelentős része agyi dopamintermelő sejtjeinek 60−80 százalékát már elveszítette.

„Multimilliárd dolláros transzlációs kutatások folynak olyan szerek kifejlesztése érdekében, melyek képesek megállítani vagy legalább lassítani a Parkinson-kór progresszióját. Ennek fényében nagy szükség van pontos és korai diagnosztikai biomarkerek azonosítására, és ezen belül különösen akut feladat a motoros tünetek jelentkezése előtti kórismézés” – mondják a szerzők. – Hiszünk benne, hogy a vastagbél submucosájában lévő alfa-synuclein ilyen premotoros biomarker lehet, mely könnyen vizsgálható a Parkinson-betegség szempontjából különösképpen veszélyeztetett populációkban (Parkinson-kóros betegek hozzátartozói, anosmiában szenvedő személyek, a REM fázis eltéréseivel jellemzett alvászavarok stb.).”

A Rush kutatói hangsúlyozzák, hogy mostani tapasztalataikat nagyobb betegcsoportokon végzett vizsgálatokkal is meg kell erősíteni, melybe egészséges kontrollszemélyek mellett egyéb, Parkinson-szerű neurodegeneratív kórképben szenvedő betegeket is bevonnak. Ezen túlmenően a legbiztonságosabb és legmagasabb szintű biomarker is meghatározásra vár.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.