hirdetés

A PCO-szindrómás nők utódainak depressziója

A policisztás ovárium szindrómás (PCOS) nők lányai, anyjukhoz hasonlóan gyakran szenvednek depresszióban, amiért talán az anya terhesség alatti androgénszintjének emelkedése felelős.

hirdetés

A PCOS kialakulásának pontos oka egyelőre ismeretlen, a megemelkedett androgén-szint azonban a betegség gyakori kísérő jelensége. A terhesség során – amit PCOS-es nőknek általában csak nagy nehézségek árán sikerül elérni – az utódok is ki vannak téve a férfi nemi hormonok hatásainak. Mivel a tesztoszteronból ösztrogén képződik, a női nemi hormon hatása is fokozott.

Elisabet Stener-Victorin kutatócsoportja a stockholmi Karolinska Intézetben patkányokon vizsgálta, hogy ez milyen hosszútávú következményeket fejt ki a következő generációra. A kísérletek során a vemhes nőstények tesztoszteron, illetve placebo kezelést kaptak. További két csoportot a férfi nemi hormon mellett tesztoszteron antagonista flutaminnal, illetve az ösztrogén hatását közömbösítő tamoxifennel kezeltek. Az intrauterális tesztoszteron-kitettség későbbi következményeként az állatok felnőtt korukban félénkebben viselkedtek. Ez a hatás mind a nőstény, mind a hím utódoknál megfigyelhető volt, de a nőstényeknél határozottan erősebbek voltak a tünetek.

Stener-Victorin ezt a gyakori szorongást az agy „félélemközpontjában”, vagyis az amygdalában található szerotonin és GABA neurotranszmitter szintézisének megváltozásával hozta összefüggésbe. Feltevését az állatkísérletekkel igazolni is tudta. A méhen belüli tesztoszteron-kitettséghez hasonló következményeket okozott a felnőtt egyedek amygdalájába adott hormoninjekció. Stener-Victorin szerint az emberek esetében is vannak utalások az androgén szorongást kiváltó hatására.

Ez megmagyarázhatja, miért szenvednek gyakrabban depressziótól a PCOS-es nők. A statisztikák szerint az öngyilkosság hétszer gyakoribb náluk, mint az egészségeseknél. Az, hogy a gyerekek is – a lányok sokkal inkább, mint a fiúk – öröklik ezt a hajlamot anyjuktól, a méhen belüli hormonexpozícióval hozható összefüggésbe, írja a kutatónő. Egyelőre azonban még kevés epidemiológiai bizonyíték van arra, hogy a PCO-szindrómás betegek lányainál gyakrabban fordulnak elő mentális zavarok.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.