hirdetés

A PCOS befolyásolja a szívbetegségek kockázatát

A harmincas-negyvenes éveikben járó nők petefészekműködését befolyásoló betegségek fokozhatják a szívbetegségek kockázatát.

hirdetés

Becslések szerint a reproduktív korú nők 6–20%-át érinti a polycystás ovarium szindróma (PCOS), melynek jellemzője a petefészkekben kialakuló multiplex cysták mellett a rendszertelen havi vérzés, túlzott szőrnövekedés, illetve férfias típusú kopaszodás. A betegek jelentős része meddőséggel is küzd.

PCOS-ben fokozott a a szívbetegségek és stroke rizikófaktorainak: a túlsúlynak (elhízásnak), a cukorbetegségnek és magas vérnyomásnak a kockázata. Dr. Clare Oliver-Williams (Camridge University) a European Journal of Preventive Cardiology című lapban megjelent cikk szerzője és munkatársai azt elemezték, hogy a kockázati profil alapján párhuzam vonható-e polycystás ovarium szindrómában a szív- és érrendszeri megbetegedések nagyobb előfordulási valószínűségével, és ha igen, akkor ez az emelkedett rizikó élethosszig fennáll-e. A szerzők szerint ugyanis „a PCOS tüneteinek némelyike csak reproduktív korban mutatkozik, ezért felmerülhet annak esélye, hogy a fokozott kardiovaszkuláris kockázat az életkor előrehaladtával eltűnik”.

A vizsgálatban 60.574 olyan nőt vontak be, akik 1994 és 2015 között meddőségi kezelésben (pl. in vitro fertilizáció [IVF]) részesültek. Közülük 6149 nőnél (10,2%) állították fel PCOS diagnózisát. A szerzők az orvosi dokumentáció alapján kilenc éven át követték nyomon a résztvevőket. Ez idő alatt 2925 főnél (4,8%) alakult ki szív- és érrendszeri betegség. Összességében PCOS fennállásakor 19%-kal nagyobbnak bizonyult a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának kockázata, mint a PCOS-ben nem szenvedő nők körében.

Korcsoportonként elemezve azt találták, hogy az 50 év feletti korosztályban a PCOS nem hordoz fokozott kardiovaszkuláris kockázatot a PCOS-ben nem szenvedő nőkéhöz képest. Ugyanakkor a harmincas-negyvenes éveikben járó nők alcsoportjában a PCOS-hez fokozott kardiovaszkuláris kockázattal társult. A 30 évesnél fiatalabbakra vesetén kevésbé vonhatók le egyértelmű következtetések, valószínűleg azért, mert ebből a korosztályból túl kevés résztvevő szerepelt a vizsgálatban, így adataik alapján nem mérhető fel a kardiovaszkuláris kockázat mértéke.

„A kardiológiai problémák különös figyelmet érdemelnek a fiatal PCOS-betegek esetében, ugyanis ebben a csoportban nagyobb a túlsúlyosok, hipertóniások és cukorbetegek aránya, mint PCOS-ben nem szenvedők körében. Korábbi vizsgálatok alapján felmerült, hogy ezek a különbségek az életkor előrehaladtával kiegyenlítődhetnek. A PCOS-ben nem szenvedő nők körében az idős kor felé haladva egyre gyakoribbá válik a túlsúlyosság, magas vérnyomás és diabétesz, ami a PCOS-ben szenvedő és nem szenvedő nők között korábban észlelt különbségek megszűnéséhez vezet” – mondja a vizsgálat vezetője. A PCOS lelkileg megterhelő állapot – és nem pusztán amiatt, hogy teherbe esési nehézségeket okozhat. A fizikális tünetek (túlzott szőrnövekedés, férfias típusú kopaszodás, elhízás) szorongást és depressziót kelthetnek. A fiatal nőkre manapság nehezedő hatalmas nyomás, a szinte kötelező ideálisnak tartott külső kinézet eléréséhez a PCOS betegek esetén létfontosságú a megfelelő támogatás a környezet részéről.

Ma már léteznek olyan betegsegítő csoportok, ahol a PCOS-ben szenvedő fiatal betegek segítséget kaphatnak testsúlyuk csökkentéséhez, fizikai aktivitásuk növeléséhez és egészséges étrendjük összeállításához, hisz mindezek elsősorban nem az ideális külalak miatt fontosak, hanem azért, mert a PCOS veszélyt jelenthet a szív egészsége szempontjából.

A szerzők ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy vizsgálatukban meddőségi kezelésen átesett skandináv nők vettek részt, ezért annak következtetései csak kellő körültekintéssel vonatkoztathatók más csoportokra.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.