hirdetés

Az orális fogamzásgátló biztonságos PCOS-ban

Policisztás ovárium szindrómában az orális fogamzásgátló + antiandrogén kombinációja nem növeli a metabolikus és kardiovaszkuláris szövődmények kockázatát. 

hirdetés

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a nők körülbelül 20 százalékát érintő gyakori kórkép. Az androgén hormonok megemelkedett szintje számos aggasztó tünetet eredményezhet, amilyen a csökkent fertilitás, a szabálytalan menstruációs ciklusok, a fokozott szőrösödés és az acne. Jelenleg nem ismeretes hatékony módszer a PCOS végleges gyógyítására, ezért a kezelés célja a tünetek enyhítése. A terápia részét képezi orális fogamzásgátlók (OCP, oral contraceptive pills) alkalmazása azon betegek esetében, akik nem terveznek terhességet. Az utóbbi két évtizedben azonban aggodalmak merültek fel arra vonatkozóan, hogy a PCOS-hez társuló inzulinrezisztencia és fokozott kardiovaszkuláris kockázat részben az OCP-használat következménye is lehet. Ebből eredően az orvosok csak igen korlátozottan írnak fel OCP-ket a PCOS kezelésében, ehelyett inkább inzulinszenzitizáló szereket, például metformint alkalmaznak.

A European Journal of Endocrinology című lapban közölt vizsgálatban a Hospital Universitario Ramón y Cajal és a University of Alcala kutatói nem találtak bizonyítékokat arra, hogy OCP + antiandrogén szer (spirinolakton) kombináció mellett fokozott lenne a kardiometabolikus szövődmények kockázata. Ez arra utal, hogy a PCOS-betegek egy részénél megalapozatlan félelemből rendelnek más, kevésbé hatékony alternatívákat.

Vizsgálatukban 46, súlyos fokú PCOS-ben szenvedő nőbeteget osztottak két csoportba: az egyik csoport tagjai inzulinszenzitizáló szert (metformint) kaptak, míg a másik csoport tagjai orális fogamzásgátlókat és spironolaktont. Egy éven át követték nyomon a PCOS-tünetek súlyosságát, a metabolikus állapotot és a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket. A szerzők megállapították, hogy az OCP + spironolakton kombináció nemcsak hatásosabb a PCOS tüneteinek kezelésében, de nem is válnak gyakoribbá a metabolikus és kardiovaszkuláris szövődmények. A vizsgálat arra utal, hogy alaptalanok az OCP-k biztonságosságával kapcsolatos félelmek, és az antiandrogénekkel alkotott kombinációk továbbra is biztonságosnak tekinthetők a PCOS kezelésében. A betegség során tapasztalható metabolikus diszfunkció és a fokozott kardiovaszkuláris rizikó egyik oka a fennálló androgéntöbblet lehet, ezért az OCP + antiandrogén kombináció többféle PCOS-tünet esetében hatásosabb alternatívát jelent.

A vizsgálatot vezető Héctor F. Escobar-Morreale professzor szerint vizsgálatuk igazolta, hogy az orális fogamzásgátló + spironolakton kombináció a metforminnál jóval hatékonyabb kezelési módszer, kiváló biztonságossági profillal és jó tolerálhatósággal és nem fokozza a metabolikus diszfunkció és a kardiovaszkuláris betegségek rizikóját. Bár a kombinációs kezelés egy év távlatában hatásosabbnak és biztonságosabbnak mutatkozott, az OCP-k hosszabb távú hatásainak elemzése további kutatásokat igényel. Ideális esetben a hosszabb távú, nagyobb létszámú, véletlen besorolásos klinikai vizsgálatok megerősítik a mostani megállapításokat. 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.