hirdetés

Későn ismerik fel a policisztás ovárium szindrómát

Egy nagy nemzetközi felmérés szerint a policisztás ovárium szindrómában szenvedő nők kétharmada elégedetlen azzal, hogy milyen hosszú időt vett igénybe betegségük kórismézése.

hirdetés

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklapban nyilvánosságra hozott vizsgálatban megkérdezett 1385 nőbeteg csaknem fele három vagy annál is több egészségi szakembert keresett fel, míg diagnosztizálták betegségét. A megkérdezettek egyharmadánál a diagnosztikai folyamat több mint két évet vett igénybe.

A policisztás ovárium szindróma(PCOS) krónikus kórállapot, mely a nőbeteg egészségi állapotát többféle aspektusból is érinti, többek között fokozott a metabolikus problémák (pl. cukorbetegség), a reproduktív zavarok (pl. meddőség) és a pszichológiai zavarok (pl. szorongás, depresszió) kockázata. A PCOS diagnózisa akkor állítható fel, ha az alábbi alapvető eltérések közül legalább kettő fennáll:

  • Ultrahangvizsgálat során az éretlen oocyták számának megszaporodása észlelhető a petefészkekben (ez adja a policisztás megjelenést)
  • Enyhén megemelkedik a tesztoszteron szintje, illetve a tesztoszteron-túlprodukció klinikai tünetei jelentkeznek (pl. fokozott szőrösödés)
  • A menstruáció szabálytalanná válik vagy teljesen ki is maradhat

A fogamzóképes korú nők körében a PCOS előfordulási aránya 9 és 18 százalékra tehető.

„A PCOS prevalenciájának ismeretében fontos, hogy a nők és az egészségügyi ellátást biztosítók is tisztában legyenek a kórállapot jellegzetességeivel – emeli ki a közlemény egyik szerzője, dr. Helena Teede, a melbourne-i Monash Egyetem kutatója. − Félrevezető elnevezése ellenére a PCOS nem elsősorban a petefészkek megbetegedése, hanem az egészségi állapotot több ponton is hátrányosan befolyásoló hormonzavar, mely jórészt örökletes. A PCOS hatékony diagnosztikája a metabolikus, reproduktív és pszichológiai tényezők alaposabb ismeretét igényli.”

A mostani keresztmetszeti vizsgálatban 32 különböző országból olyan 18 évesnél idősebbek nőket kértek fel egy online felmérésben való részvételre, akiknél orvosuk PCOS-t kórismézett. „Arra voltunk kíváncsiak, hogy a betegek milyen tapasztalatokat szereztek a kivizsgálási folyamat során, illetve mennyire volta elégedettek azokkal az információkkal és edukációs anyagokkal, melyeket a diagnózis felállításakor kaptak” – mondja dr. Teede. Összesen 1550 nő töltötte ki a kérdőívet, de165 jelöltet kizártak azért, mert nem feleltek meg a beválasztási kritériumoknak, vagy mert a kérdőív kérdéseinek kevesebb mint felére válaszoltak.

A válaszadók között nagy arányban voltak olyanok, akik hónapokat, sőt éveket voltak kénytelen várni a PCOS kórismézésére, és gyakori volt az, hogy sok szakembert fel kellett keresniük, míg diagnózishoz jutottak. A diagnózisra több mint 6 hónapot váró nők nagyobb eséllyel voltak elégedetlenek a kivizsgálási folyamattal, mint azok, akik ennél rövidebb idő alatt jutottak diagnózishoz. A megkérdezettek kevesebb mint egynegyede volt elégedett azokkal az információkkal, melyeket a PCOS gyakori kezelési formáira (gyógyszeres kezelésre és életmód változtatásra) vonatkozóan kaptak a kórismézést követően. A válaszadók több mint fele arról számolt be, hogy semmilyen információt nem kapott a PCOS hosszú távú szövődményeiről, illetve a lelki tanácsadás és támogatás lehetőségeiről.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.