hirdetés

A szója megelőzi a diabéteszt és a szívbetegséget PCOS-ben

Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism közleménye szerint a szójafogyasztás javíthatja a policisztás ovárium szindrómában szenvedő betegek metabolikus és kardiovaszkuláris állapotát.

hirdetés

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) jellemzője a menstruáció szabálytalanná válása, a férfi nemi hormonok szintjének emelkedése, valamint a petefészkek policisztás elváltozása. A PCOS egyben a női meddőség vezető oka, a meddőség 70 %-áért felelős. PCOS esetén fokozott a 2-es típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktorának  az inzulinrezisztenciának a kockázata.

A PCOS a fogamzóképes korú nők körülbelül 10-15 %-át érinti, de a betegséget az esetek több mint felében nem diagnosztizálják. A statisztikák szerint a cukorbetegség és glükózintolerancia jeleit mutató 20 és 25 év közötti nők körülbelül 40 %-a szenved PCOS-ben, ami az Egyesült Államokban hozzávetőleg 5-6 millió nőt érint.

Az iráni Kashan Egyetem kutatócsoportja arra kereste a választ, hogy a szója izoflavonokat tartalmazó étrend előnyös hatású lehet-e PCOS-ben szenvedő nőbetegeknél.

A szója izoflavonok a természetben előforduló növényi ösztrogének, melyek a szójanövényben megtalálhatók. Gyakori forrásuk a szójatej, valamint a étrend-kiegészítők.

Az utóbbi időben a metabolikus szindrómához társuló kórállapotok kezelésében egyre nagyobb figyelem fordul a szója izoflavonok felé. A felmérések és a diétás intervenciós vizsgálatok azt jelzik, hogy az étrendi izoflavonok protektív hatást fejtenek ki a menopauzális tünetekkel, a koronária-betegséggel, a rosszindulatú daganatokkal, a hiperlipidémiával, az oszteoporózissal és a krónikus vesebetegség különböző formáival szemben.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatba 70 olyan, 18 és 40 év közötti nőbeteget vontak be, akiknél PCOS-t kórisméztek 2015 decembere és 2016 februárja között.

A résztvevőket két csoportba osztották, az első csoport tagjai napi 50 mg-os dózisban szója izoflavonokat, a második csoportéi placebót kaptak 12 héten keresztül. Ez a mennyiség 500 milliliter szójatejnek felel meg.

A vizsgálatba való belépéskor, majd a 12 hetes kezelés lezártával a vérből meghatározták a metabolikus, endokrin, gyulladásos és oxidatív stressz biomarkereket. A résztvevőket arra kérték, hogy a vizsgálat ideje alatt tartsák fenn megszokott fizikai aktivitási szintjüket, illetve kerüljék az étrend-kiegészítő készítmények fogyasztását.

A placebócsoporttal összehasonlítva, a szója izoflavonok étrendi bevitele szignifikánsan csökkentette a keringő inzulin, illetve az inzulinrezisztenciával összefüggő más biológiai markerek szintjét. Ezen túlmenően a szója izoflavonok fogyasztása nyomán szignifikánsa csökkent a Káros koleszterinként nyilvántartott kis denzitású lipoprotein (LDL) és a trigliceridek szintje, míg ugyanez a placebocsoportban nem volt megfigyelhető.

A szerzők a lipidprofil egyéb elemei, illetve a gyulladás és az oxidatív stressz markerei tekintetében nem észleltek szignifikáns hatásokat.

„Egyre nagyobb figyelem fordul annak tisztázása felé, hogy az étrend szójával történő kiegészítése miként járulhat hozzá a metabolikus szindróma, illetve az ehhez társuló egyéb kórállapotok kezeléséhez. Mostani tapasztalataink arra utalnak, hogy a szója izoflavonok rendszeres fogyasztása javíthatja a PCOS-ben szenvedő nőbetegek metabolikus és kardiovaszkuláris állapotát.” 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.