hirdetés

A porotikus csonttörés hosszan tartó negatív hatásai

Egy kanadai vizsgálat szerint a csontritkulásos töréseket szenvedett idős embereknél több mint 10 évig is eltarthat, míg visszanyerik eredeti életminőségüket.

hirdetés

Dr. Sayem Borhan (McMaster University, Hamilton, Ontario, Kanada) és munkatársai egy osteoporosis vizsgálatban a nem traumás törést szenvedett, több mint 7700, 50 év fölötti férfi és nő adatait tanulmányozták. Megfigyeléseik szerint a csípő- és csigolyatörések után a beteg mobilitása, önellátási képessége, járóképessége jelentősen csökken, különösen a törést követő első 5 évben. Természetesen ez látható többszörös csípő- csigolya- és bordatörések után is. A leglassabb a regeneráció a nők csípőtörése esetén, amikor a betegek 40%-a még 10 év után sem éri el az eredeti életminőségét.

A 2019. február 5-én a Journal of Bone and Mineral Research c. lapban megjelent tanulmány szerzői a Canadian Multicentre Osteoporosis Study-ból emeltek ki olyan 50 évesnél idősebb betegeket, akik évenként kérdőíveket töltöttek ki, és akiknél 5 és 10 éves dokumentumok is rendelkezésre álltak. Összesen 2187 férfi és 5566 nő (összesen 7753 beteg) került a vizsgálatba, 66 és 67 éves átlagos életkorral. A férfiak 138 csonttörése a következőképpen oszlott meg: 51 borda-, 31 csípő-, 21 alkar-, 16 csigolya-, 14 váll- és 5 medencetörés. A nőknél 770 törést jegyeztek fel: 230 alkar-, 140 borda-, 128 csípő-, 126 csigolya-, 101 váll-, 45 medencetörés.

A csonttörés nélküli és a csonttöréses esetek közötti különbséget (a törés okozta deficitet) a Health Utilities Index (HUI) alapján becsülték meg. Vizsgálták a törékenységből származó egyes és többszörös töréseket, a törések idejét (a régebben: az adatfelvétel 1 -5. évében, vagy újabban: a 6 - 10. év között fordultak elő), valamint a törések előtti helyzethez való visszatérés szintjét. A csigolya- és csípőtörésekhez a HUI skálán mérhető jelentős (0,19-től 0,07-ig terjedő) deficit társult. Mindkét csonttörés jelentősen akadályozta, negatívan befolyásolta a mobilitást, az önellátást és a járó (közlekedő) képességet. Mint az várható volt, az adatfelvétel zárópontjához közelebb eső (a 6. és 10. év közötti) törések szignifikánsan befolyásolták az életminőséget a jóval régebben bekövetkezett törésekhez képest - a csípőtörések kivételével, ami legalább 5 éves, vagy hosszabb deficittel járt. A csípőtörést szenvedett nők életminősége soha nem tért vissza a törések előtti szintre (OR: 0,41), míg a csigolyatörésen átesett nőknél kb. 5 évbe telt a törés előtti általános, egészséggel összefüggő életminőség (HRQL) elérése. A 173, többszörös törést szenvedett nőknél a HUI értékek szerint a HRQL-re gyakorolt negatív hatás a következőképpen alakult: többszörös csípőtörés -0,14, többszörös csigolyatörés: -0,16, többszörös bordatörés: -0,21, tehát az analízis szerint az egyszeri és a többszörös csípőtörések, valamint a többszörös csigolya- és többszörös bordatörések idős emberekben súlyosan és hosszú ideig befolyásolják a HRQL-t.

Mint említettük, a nők gyógyulásának relatíve lassúbb voltában közre játszhat az is, hogy viszonylag kevés férfibeteget vontak be a vizsgálatba, de az is, hogy a nőknél nagyobb a csigolyatörések kockázata, melynek drámai következményei vannak a testtartásukra nézve. Az emberek sokszor úgy gondolják, hogy a gerinc fokozott görbülése az öregedéssel jár, pedig ez nem így van. A gerinc fokozott görbülése akadályozza a reggeli öltözködést, a fekvést, a mindennapokat, de a sétát is, hiszen a test gravitációs súlypontja előbbre kerül, és ezért gyakoribb az elesés.

A közlemény második szerzője, Dr. Alexandra Papaioannou (MacMaster University) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a betegek rendszerint nincsenek tudatában a csonttörés következményeivel, úgy gondolják, hogy a műtéttel minden meg van oldva, pedig ez tévedés. Kulcsfontosságú a következő csonttörések megelőzése is. Ha egy 50 évesnél idősebb betegnek csonttörése van (különösen comb-, csípő-, vagy bordatörése), akkor magas az újabb törés kockázata, így mindenképp ki kell vizsgálni a beteget osteoporosis irányába. A csípőtöréssel kórházba kerülők 40%-ánál azért következik be újabb törés, mert nem kaptak semmilyen osteoporosis elleni kezelést.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JBMR

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.