hirdetés

A PRIME program újabb statisztikai adatai

Az EMA PRIME programja a ritka betegségek gyógyszereinek és a nagy terápiás előnnyel rendelkező szereknek gyors piacra kerülését segíti. 

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idén március 7-én PRIME néven indított új programjának első szakaszában, azaz április 6-ig a programba 18 jelentkezés érkezett, ezeket az EMA tudományos tanácsadói munkacsoportja (EMA’s Scientific Advice Working Party, SAWP), a fejlett terápiákkal foglalkozó bizottság (Committee for Advanced Therapies, CAT) és az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP) értékelte alkalmasságuk alapján. Erről előző cikkünkben számoltunk be.

A második szakasz jelentkezési határideje május 3. volt, a CHMP a befogadásról a június 20-23-i ülésén határozott. A CHMP 8 kérelmet bírált el. Ezek közül 2 befogadásra került, 6 kérelmet pedig a bizottság elutasított. Ezen felül 1 kérelem érkezett az EMA-hoz, amelynek értékelését a bizottság nem kezdte meg, mivel megítélése szerint kívül esett a program hatókörén. A kérelmek részletezése a jelentkezők típusa, a terápiás terület és a jelentkezést alátámasztó adatok típusa szerint: 

PRIME: befogadott kérelmek (2 kérelem a beadott 8-ból)

2016. június 23. (EMA/345382/2016) A PRIME programba történő befogadási kérelmek elbírálására vonatkozó ajánlások a CHMP 2016. június 20-23. ülésének határozata alapján a 2016. április 6-május 3. időszakra.

Név

Hatóanyag típusa

Terápiás terület

Terápiás indikáció

A kérelmet alátámasztó adatok típusa

Kérelmező típusa

CTL019

Fejlett terápia

Onkológia

Relapszusos vagy refrakter B-sejtes akut limfoblasztos leukémia kezelésére felnőtt betegekben

Nemklinikai+ Klinikai kutatás

Egyéb

Rekombináns vezikuláris sztomatitisz vírus, Zaire vírus (Kikwit törzs) burok-glikoproteinjével

Immunológia

Vakcina

Ebola vírus (Zaire törzs) elleni vakcina

Nemklinikai+ Klinikai kutatás

Egyéb

 

PRIME: elutasított kérelmek (6 kérelem a beadott 8-ból)

2016. június 23. (EMA/345382/2016) A PRIME programba történő elutasított kérelmek a CHMP 2016. június 20-23. ülésének határozata alapján a 2016. április 6-május 3. időszakra.

Hatóanyag típusa

Terápiás terület

Terápiás indikáció

A kérelmet alátámasztó adatok típusa

Kérelmező típusa

Biológiai

Onkológia

Kissejtes tüdőrák kezelésére

Nemklinikai+ Klinikai kutatás

SME

Kémiai

Onkológia

Sugár- vagy kemoterápiában részesülő fej-nyak régió daganatos betegségében szenvedő betegekben a szájüregi nyálkahártya-gyulladás megelőzésére/kezelésére

Nemklinikai+ Klinikai kutatás

SME

Fejlett terápia

Onkológia

Áttétes renális karcinóma (mRCC) kezelésére

Nemklinikai+ Klinikai kutatás

SME

Kémiai

Onkológia

Szimptomatikus tenosynovialis óriássejtes tumor kezelésére

Nemklinikai+ Klinikai kutatás

Egyéb

Immunológiai

Fertőző betegségek

HIV-fertőzés kezelésére

Nemklinikai+ Klinikai kutatás

SME

Kémiai

Gasztroenterológia-hepatológia

Nem-alkoholos eredetű szteatohepatitisz kezelésére

Nemklinikai+ Klinikai kutatás

Egyéb

 

Mi is az a PRIME?

 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) PRIME (PRIority MEdicines) programja olyan gyógyszerek számára válik elérhetővé, amelyek esetében főbb terápiás előny várható a már létező kezelésekhez képest, vagy olyan betegek számára lehetnek hasznosak, akiknél nem áll rendelkezésre kezelési lehetőség. A program nem pusztán az engedélyezést gyorsítja meg, hanem proaktívan nyújt támogatást: már a vizsgálatok megtervezése során tanácsokkal szolgál a gyógyszer előnyeire és kockázataira vonatkozó adatok begyűjtéséhez. Már a kísérletek és vizsgálatok megtervezése és beállítása során segíti, hogy jó minőségű adatok szülessenek, amelyek később megkönnyíthetik, meggyorsíthatják a forgalomba hozatali engedély értékelési eljárását, illetve lehetővé teszik a korlátozott erőforrások lehető legjobb kihasználását. Nagy gyógyszercégek számára is hasznos lehet, ám a program célcsoportja elsősorban a KKV (kis- és középvállalatok) és a tudományos (egyetemi, intézeti) szektor. A mikro-, kis- és középvállalatok (SME-k), valamint az akadémiai, felsőoktatási szektor szereplői ugyanis már figyelemre méltó nem-klinikai adatok és a kezdeti klinikai vizsgálatok tolerabilitási adatai alapján is pályázhatnak a programba. Ezen felül az SME-k és a tudományos intézmények kérvényezhetik a tudományos tanácsadási díjak alóli mentességet, valamint mivel jellemzően ezek a szereplők nem mozognak otthonosan az engedélyeztetési eljárások dzsungelében, különösen hasznos lehet számukra a PRIME-tól érkező iránymutatás.

hirdetés
Cikk[192636] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.