hirdetés

A risankizumab hatékonysága és biztonságossága aktív arthritis psoriaticában

A risankizumab két fázis III vizsgálatban is hatékonyságnak és biztonságosnak mutatkozott aktív arthritis psoriaticában, hagyományos terápiára nem reagáló betegekben.

hirdetés

Háttér/cél: A risankizumab (RZB) egy humanizált immunglobulin G1 monoklonális antitest, amely specifikusan gátolja az interleukin 23-at a p19 alegységéhez kötődve. Az RZB-t a pszoriázisos ízületi gyulladásban (PsA) szenvedő felnőttek kezeléseként vizsgálják.

A KEEPsAKE 1. és 2. kettős-vak, fázis III. nyílt elrendezésű vizsgálatokban a risankizumab placebóval szembeni hatásosságát és biztonságosságát értékelték a kezelés 24. hetében aktív arthritis psoriaticában szenvedőknél. A vizsgálatokba olyan felnőtteket vontak be, akiknél aktív arthritis psoriaticát, aktív plakkos pikkelysömört vagy köröm pikkelysömört diagnosztizáltak, és legalább 5 duzzadt ízületük volt, és legalább 5 ízületük érzékenység volt. Mindkét vizsgálatba olyan betegeket vontak be, akik korábban már legalább egy hagyományos szintetikus betegségmódosító reumaellenes gyógyszerre (csDMARD-IR, synthetic disease modifying antirheumatic drug) nem reagáltak megfelelően vagy az ilyen típusú kezelést nem tolerálták. A KEEPsAKE 2 vizsgálatba olyan betegeket is bevontak, akiknél már korábban próbálkoztak 1 vagy 2 biológiai terápiával (Bio-IR), de azokra nem reagáltak megfelelően vagy e kezelésekkel szemben intoleranciát mutattak.

Mindkét vizsgálatban a betegeket 1:1 arányban randomizálták 150 mg szubkután risankizumab vagy placebo kezelésre, melyet a 0., 4. és 16. héten kaptak. Az összevont elemzés elsődleges végpontja azon betegek aránya volt, akik 20%-os javulást értek el az American College of the American Rheumatology pontszámban (ACR20) a 24. héten. A COVID-19 miatt hiányzó adatok hiányát statisztikai módszerekkel korrigálták. A kezelés biztonságosságát az vizsgálat teljes folyamatában értékelték. A jelenleg is folyó kettős vak nyílt vizsgálat 24 hetes interim analízise a következőket mutatta: a vizsgálatba vont 1407 beteg (risankizumab csoport 707 beteg, placebo csoport 700 beteg) közül 1354 beteg (688 risankizumab, 666 placebo) maradt a terápián a 24. hét végéig. A demográfiai és a betegség kiindulási jellemzők hasonlóak voltak a két csoportban. A risankizumabot kapó betegek a 24. héten nagyobb arányban érték el az ACR20 értéket (elsődleges végpont), mint azok, akik placebót kaptak (55,5% vs 31,3%, P< 0,001). Az RZB-t kapó betegek minden másodlagos klinikai és a betegek által jelentett kimeneti végpontban (a HAQ-DI score változása, a PASI90-et és az ACR20-at elérők aránya a 16. héten, az MDA-t elérők aránya, a SF-36 PCS és a FACIT-Fatigue score változása) nagyobb javulást mutattak, mint a PBO-t kapó betegek (P<,009 a FACIT-Fatigue esetén és P <,001 a többi jellemző esetén). A kezelt betegek a risankizumabot z RZB-t jól tolerálták, és súlyos mellékhatások a kezelt csoport 4%-ában, a placebo csoport 5,5%-ában fordult elő, a súlyos fertőzések 0,9% és 2,3% volt.

A risankizumab statisztikailag igazolt javulást eredményezett az arthritis psoriaticában szenvedők panaszaiban és tüneteiben, a kezelést a betegek és jól tolerálták.

Forrás:

Ostor A, et al. Efficacy and Safety of Risankizumab for Active Psoriatic Arthritis: 24-Week Integrated Results from 2 Phase 3, Randomized, Double-blind Clinical Trials for CsDMARD-IR and Bio-IR Patients [abstract]. Arthritis Rheumatol. 2021; 73 (suppl 10). https://acrabstracts.org/abstract/efficacy-and-safety-of-risankizumab-for-active-psoriatic-arthritis-24-week-integrated-results-from-2-phase-3-randomized-double-blind-clinical-trials-for-csdmard-ir-and-bio-ir-patients/

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.