hirdetés

Mi újság az arthritis psoriatica kezelésében?

Az arthritis psoriatica kezelése hagyományosan nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, betegségmódosító szerekkel és biológiai terápiával történik, ám az utóbb időben több gyógyszert is engedélyeztek a betegség kezelésére.

hirdetés

A psoriasist vagy pikkelysömört az esetek csaknem egyharmadában kíséri ízületi gyulladás, azaz arthritis psoriatica (AP). Ilyen esetekben a kezelés célja a gyulladást kísérő fájdalom és duzzanat enyhítése, az ízület működésének javítása, valamint a tartós és progresszív ízületi károsodás megelőzésére.

Az AP kezelésében hagyományosan alkalmazott szerek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, ám az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA, Food and Drug Administration) az utóbbi időben több gyógyszert is engedélyezett ezzel a javallattal.

 

Tofacitinib

A Janus-kináz- (JAK) inhibitor tofacitinib 2017-ben kapta meg a FDA engedélyét az AP kezelésére. A JAK-inhibitorok olyan kis molekulájú hatóanyagok, melyek szájon át adagolhatók. A JAK-inhibitorok a JAK enzimek aktivitásának blokkolásával fejtik ki hatásukat, ezzel csökkentve szerepüket gyulladásos citokinek termelésében. Egyes adatok szerint a tofacitinib más biológiai terápiákkal megegyező hatékonysággal lehet alkalmazható az AP azon eseteiben, melyek nem reagálnak megfelelően betegségmódosító gyógyszerek (DMARD) adására.

 

Golimumab

A FDA ugyancsak 2017-ben engedélyezte egy új tumornekrózisfaktor-alfa- (TNF-alfa) inhibitor, a golimumab alkalmazását, melynek kedvező hatása a gyulladás kialakulásában fontos szerepet játszó TNF gátlásán alapul. Egy 2020-ban nyilvánosságra hozott vizsgálatban a golimumab hatását elemezték az AP első, második és harmadik vonalbeli biológiai terápiájaként alkalmazva. A kezelés minden résztvevő esetében hatásosnak bizonyult, különösen első vonalbeli kezelésként, ahol 24 hónap elteltével a betegek 76,4%-ánál sikerült remissziót elérni.

 

Guselkumab

A FDA által az AP kezelésére engedélyezett szerek palettája 2020-ban egy új interleukingátlóval, a guselkumabbal bővült. A guselkumab specifikusan az AP-hez társuló gyulladásos folyamatban elsődlegesen szerepet játszó citokint, az interleukin-23-at (IL-23) célozza meg. Egy 2021-ben elvégzett áttekintés és metaanalízis a guselkumab hatásosságát hasonlította össze más interleukingátlókkal, illetve TNF-inhibitorokkal. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a guselkumab hatásossága nem marad el más kezelési módok mögött, ugyanakkor a bőrtünetek javításában jobb eredmények érhetők el vele, mint számos más szerektől.

Egy másik kutatás szerint a guselkumab alkalmazása különösen előnyös lehet sacroileitis eseteiben.

 

Abatacept

A T-sejt-inhibitor abatacept 2017-ben kapta meg a FDA engedélyét, melynek hatása azon alapul, hogy a T-sejtek fontos szerepet játszanak a gyulladás létrejöttében és fenntartásában, és az abatacept ezeknek a sejteknek a működését gátolják. Klinikai vizsgálatok adatai alapján állítható, hogy az abatacept hatásosan alkalmazható az AP eseteiben, ugyanakkor kevésbé hatásosnak mutatkozott azoknál a betegeknél, akiknél közepesen súlyos vagy súlyos bőrtünetek álltak fenn.

 

Klinikai vizsgálatokban tesztelt hatóanyagok

Klinikai vizsgálatok keretében több szer is áll jelenleg tesztelés alatt az AP kezelésében, melyek legnagyobb részében a kipróbálás fázis III-ig jutott. Ilyen többek között a bimekizumab, a netakimab, az upadacitinib, a deucravacitinib, a brodalumab vagy a tildrakizumab.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.