hirdetés

A sugárterápia alatt és előtt alkalmazott bevacizumab + temozolomid kombinációs kezelés újonnan diagnosztizált glioblastoma multiforme eseteiben: II. fázisú vizsgálat

Célkitűzés
Ebben a több központ bevonásával lefolytatott nyílt, prospektív, egykarú II. fázisú vizsgálatban újonnan diagnosztizált glioblastoma (GBM, glioblastoma) kezelése során a bevacizumab (BV) adását irradiációs kezeléssel (RT, radiation therapy) és temozolomiddal (TMZ) kombináltuk. A célkitűzésünk a terápiás kombináció hatásosságának és mellékhatásainak meghatározása volt.

Betegek és módszerek
Hetven olyan beteget vontunk be a vizsgálatba 2006 augusztusa és 2008 novembere között, akiknél újonnan diagnosztizáltak GBM-et. A betegek a műtét után 3–6 héten belüla szokásos módon sugárkezelésben részesültek, az RT mellett pedig naponként TMZ-t és kéthetenként BV-t kaptak. Az RT befejezése után a betegek négyhetenként 5 napon át TMZ-t, illetve továbbra is kéthetente BV-t kaptak. Az MGMT promotermetilációját a betegekből vett daganatos szöveteken határoztuk meg. Kontrollcsoportként a University of California, Los Angeles/Kaiser Permanente Los Angeles (KPLA) intézetekben újonnan diagnosztizált GBM miatt első vonalbeli kezelésként RT-ben és TMZ-adásban részesült betegekből álló kohorszot használtunk, amelynek tagjai BV-t többnyire csak a betegség kiújulása után kaphattak.

Eredmények
A vizsgálati csoport teljes túlélése (OS, overall survival) 19,6 hónap, progressziómentes túlélése (PFS, progression-free survival) 13,6 hónap volt, míg a University of California, Los Angeles/KPLA kontrollkohorsz esetében az OS 21,1 hónapnak, a PFS 7,6 hónapnak adódott. A European Organisation for Research and Treatment of Cancer-National Cancer Institute of Canada kohorsz esetében az OS 14,6 hónap, a PFS 6,9 hónap volt. A vizsgálati csoportban az MGMT promotermetilációja esetén hosszabbnak bizonyult az OS és a PFS. Az összehasonlító alcsoportelemzés azt mutatta, hogy a kedvezőtlen prognózisú (a recursivepartitioning analízis kapcsán V/VI. osztályba sorolt) betegeknél a kezelés korai szakaszában előnyös a BV első vonalbeli alkalmazása. Vizsgálatunkban az RT/TMZ kombinációnak tulajdonítható toxicitás hasonló volt; az ezen túl jelentkező mellékhatások megfeleltek az egyéb BV-vizsgálatok során jelentett mellékhatásoknak.

Következtetések
Az University of California, Los Angeles/KPLA kontrollcsoporttal összehasonlítva az RT alatt és után BV-vel és TMZ-vel kezelt betegeknél a PFS javult, míg az OS nem. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy az első vonalbeli kezelésként adott BV mellett jobb-e a túlélés, mint a betegség kiújulásakor adott BV mellett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Albert Lai, Anh Tran, Phioanh L. Nghiemphu, Whitney B. Pope, Orestes E. Solis, Michael Selch, Emese Filka, William H. Yong, Paul S. Mischel, Linda M. Liau, Surasak Phuphanich, Keith Black, Scott Peak, Richard M. Green, Cynthia E. Spier, Tatjana Kolevska,
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.