hirdetés

A szerződéskötés gyakorlata

A praxisát vállalkozás formájában működtető orvos munkafeltételeinek megteremtéséhez gyakran rákényszerül, hogy szakmai vagy gazdasági tartalmú szerződéseket kössön. A szerződések általános jogi szabályozása (1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről, negyedik rész) nagy teret enged annak, hogy a felek érvényesíthessék szabad akaratukat, ezt azonban a speciális vagy a szakterületre vonatkozó jogszabályok szűkíthetik. A szerződéstípusok csoportosítására számos jogelméleti megoldás született, azonban az egészségügyi vállalkozások sajátos jellemzőit is figyelembe véve az alábbi, gyakorlati szempontokra építő rendszerezés mutatkozik célszerűnek.

A szerződésekre vonatkozó alapvető információk megismerésével elkerülhetők a „rossz” szerződések okozta, főképp anyagi jellegű hátrányok.

A szerződésekről általában

A szerződések (általános jellemzőiket lásd az 1. táblázatban) olyan kötelezettségeket rónak a felekre, amelyek teljesítése, ha a felek önként nem teszik azt meg, bírósági úton kikényszeríthető. Mivel két fél egyező akaratát rögzítik, a szerződéshez különvéleményt, sajátos értelmezést fűzni nem lehet. Szerződéskötés utáni módosításra mindig módjuk van a feleknek (többnyire ez a legcélszerűbb megoldása az időközben felmerült problémáknak), erre azonban csak a másik féllel együtt van lehetőség. A jogszabályok értelmében a felek egyenrangúak. A gyakorlatban számos olyan szerződéstípus létezik, ahol az egyik fél mégis helyzeti előnyben van. A szerződéseket vita esetén úgy kell értelmezni, ahogyan azt a szavak, kifejezések általános jelentése alapján a másik fél – vagy bárki – értheti. Eltitkolt feltételek utólag nem juthatnak szerephez.

A szerződéseket még teljesítésük előtt vagy folyamatos teljesítésük közben is meg lehet szüntetni, de ilyen esetben a másik féllel el kell számolni, és az esetlegesen felmerült, igazolható költségeit, kárát meg kell téríteni.

A szerződésekben a másik fél teljesítőkészsége vagy teljesítőképessége biztosítható. A törvény által is ismert és szabályozott biztosíték többek között a foglaló, a kötbér, a jogvesztés kikötése, az óvadék, a zálogjog, a fedezet lekötése, a bankgarancia és a kezesség.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Palla Gábor, Dr. Palla Sándor
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.