A szív egészségének károsodása gyermekkorban kezdődik
Egy sok ezer gyermekre kiterjedő új vizsgálat azzal foglalkozott, hogy az amerikai gyermekek szívét a hibás táplálkozástól a mozgáshiányig és az elhízásig mennyi károsító hatás éri, mire felnőnek.
Az American Heart Association (AHA) stratégiai terve azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra a teljes amerikai társadalom kardiovaszkuláris egészsége 20%-kal javuljon. Ennek részeként Donald M. Lloyd-Jones, a preventív medicina professzora részletes sajtótájékoztatón ismertette az AHA első, amerikai gyermekeken végzett kardiovaszkuláris fölmérésének eredményeit.
A vizsgálatban 8961 gyermek adatait értékelték. A vizsgálat alanyai 2–11 évesek voltak (67% lány: 4443, illetve 66% fiú: 4518), akik részt vettek a National Health and Nutrition Examination Surveys 2003–2010 fölmérésben.
Arra is figyeltek, hogy a gyermekek 58%-a nem hispán fehérbőrű, 15% feketebőrű, 15% mexikói-amerikai eredetű, 12%-uk egyéb származású volt.
A kutatók a gyermekeknek az AHA 2020 egészséges szívfejlődésre vonatkozó ajánlásait vették figyelembe. Négy tétellel foglalkoztak: a testtömegindexszel, az egészséges étrenddel, az összkoleszterinnel és a vérnyomással. Olyan gyermek, aki az egészséges kardiológiai fejlődés mind a négy feltételének megfelelt volna, nem akadt. Az ideálisan egészséges étrend volt a legritkább (0–0,1%) és az ideális vérnyomás a leggyakoribb (88–93% mindkét nemben és minden etnikai csoportban). Az ideális testtömegindex ritkább volt a 6–11 évesek korcsoportjában, mint a 2–5 évesek között (67% vs. 77%), különösen a kisebbségi populációkban. A gyermekek kb. 40%-ának mérsékelten vagy kifejezetten magas volt az összkoleszterinszintje.
Ideális étrenden a gyermekek kevesebb mint 1%-a élt, a legtöbben igen rosszul táplálkoztak. Ebből a szempontból a gyermekek neme vagy etnikai hovatartozása nem sokat számított. A legelhanyagoltabb étrendi tétel a kevés gyümölcs, zöldség, hal és teljes kiőrlésű kenyérfélék csoportja volt. A résztvevők kevesebb mint 10%-a fogyasztott egészséges arányban gyümölcsöt és zöldséget vagy halat. A lányoknak csupán a 2,4%-a, a fiúknak a 3,0%-a fogyasztott az ajánlott mértékben teljes kiőrlésű lisztből őrölt kenyeret.
A gyerekek több mint fele ivott sok cukrozott üdítőt (hetenként legalább 450 kcal cukrot tartalmazó folyadékot). Még többen (90%) fogyasztottak több konyhasót az ajánlott napi 1500 mg-nál. Mintegy 30% volt túlsúlyos vagy kövér, 40%-nak volt magasabb a koleszterinszintje. A vizsgált adatok közül a vérnyomást találták a legjobbnak, ami 88–93%-ban felelt meg a várt normál szintnek.
A vizsgált gyermekcsoport 43,6 millió gyermeket képviselt világszerte. „Ennél jobb, reprezentatív adatokra volna szükség – mondotta a vizsgálat vezetője. – A fizikai aktivitás szintje, a vércukorszint és a passzív dohányzás ismerete nélkül sok fontos információ hiányzik. Csak ha a mozgás mértékét tudnánk, akkor lehetne becsülni, hogy a gyerekeknek hány kalóriára van szükségük. Egyelőre a felnőttkori értékek használatával csak azt sejthetjük, hogy az élet korai szakában mennyit veszíthetünk szívünk egészségéből.”