hirdetés

A szív egészségének károsodása gyermekkorban kezdődik

Egy sok ezer gyermekre kiterjedő új vizsgálat azzal foglalkozott, hogy az amerikai gyermekek szívét a hibás táplálkozástól a mozgáshiányig és az elhízásig mennyi károsító hatás éri, mire felnőnek.

hirdetés

Az American Heart Association (AHA) stratégiai terve azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra a teljes amerikai társadalom kardiovaszkuláris egészsége 20%-kal javuljon. Ennek részeként Donald M. Lloyd-Jones, a preventív medicina professzora részletes sajtótájékoztatón ismertette az AHA első, amerikai gyermekeken végzett kardiovaszkuláris fölmérésének eredményeit.

A vizsgálatban 8961 gyermek adatait értékelték. A vizsgálat alanyai 2–11 évesek voltak (67% lány: 4443, illetve 66% fiú: 4518), akik részt vettek a National Health and Nutrition Examination Surveys 2003–2010 fölmérésben.

Arra is figyeltek, hogy a gyermekek 58%-a nem hispán fehérbőrű, 15% feketebőrű, 15% mexikói-amerikai eredetű, 12%-uk egyéb származású volt.

A kutatók a gyermekeknek az AHA 2020 egészséges szívfejlődésre vonatkozó ajánlásait vették figyelembe. Négy tétellel foglalkoztak: a testtömegindexszel, az egészséges étrenddel, az összkoleszterinnel és a vérnyomással. Olyan gyermek, aki az egészséges kardiológiai fejlődés mind a négy feltételének megfelelt volna, nem akadt. Az ideálisan egészséges étrend volt a legritkább (0–0,1%) és az ideális vérnyomás a leggyakoribb (88–93% mindkét nemben és minden etnikai csoportban). Az ideális testtömegindex ritkább volt a 6–11 évesek korcsoportjában, mint a 2–5 évesek között (67% vs. 77%), különösen a kisebbségi populációkban. A gyermekek kb. 40%-ának mérsékelten vagy kifejezetten magas volt az összkoleszterinszintje.

Ideális étrenden a gyermekek kevesebb mint 1%-a élt, a legtöbben igen rosszul táplálkoztak. Ebből a szempontból a gyermekek neme vagy etnikai hovatartozása nem sokat számított. A legelhanyagoltabb étrendi tétel a kevés gyümölcs, zöldség, hal és teljes kiőrlésű kenyérfélék csoportja volt. A résztvevők kevesebb mint 10%-a fogyasztott egészséges arányban gyümölcsöt és zöldséget vagy halat. A lányoknak csupán a 2,4%-a, a fiúknak a 3,0%-a fogyasztott az ajánlott mértékben teljes kiőrlésű lisztből őrölt kenyeret.

A gyerekek több mint fele ivott sok cukrozott üdítőt (hetenként legalább 450 kcal cukrot tartalmazó folyadékot). Még többen (90%) fogyasztottak több konyhasót az ajánlott napi 1500 mg-nál. Mintegy 30% volt túlsúlyos vagy kövér, 40%-nak volt magasabb a koleszterinszintje. A vizsgált adatok közül a vérnyomást találták a legjobbnak, ami 88–93%-ban felelt meg a várt normál szintnek.

A vizsgált gyermekcsoport 43,6 millió gyermeket képviselt világszerte. „Ennél jobb, reprezentatív adatokra volna szükség – mondotta a vizsgálat vezetője.  – A fizikai aktivitás szintje, a vércukorszint és a passzív dohányzás ismerete nélkül sok fontos információ hiányzik. Csak ha a mozgás mértékét tudnánk, akkor lehetne becsülni, hogy a gyerekeknek hány kalóriára van szükségük. Egyelőre a felnőttkori értékek használatával csak azt sejthetjük, hogy az élet korai szakában mennyit veszíthetünk szívünk egészségéből.”

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.