hirdetés

Alváshiány és a gyermekkori kövérség

A csecsemőkortól az iskoláskorig tartó krónikus alváshiány esetén a gyermekkor közepén kövérebbek a gyerekek, és kifejezettebb náluk a centrális kövérség is.

hirdetés

Több nemrég végzett vizsgálat szerint a kisgyerekek alvásának minősége gyakran nem megfelelő, s a gyermekkori alvászavarok sokszor krónikussá válnak.

Mind felnőttekben, mind pedig idősebb és fiatalabb gyerekekben, keresztmetszeti és longitudinális vizsgálatokkal is kimutatták, hogy a gyermekkori alváshiánnyal – azaz az átlagos alvástartamnál rövidebb alvással – összefügg a kardiovaszkuláris kockázati tényezők jelenléte; ilyenek a kövérség, a magas vérnyomás és a magasabb HbA1c-szint. Kevés vizsgálat foglalkozott azonban azzal, hogy a gyermekekben hogyan hat a krónikus vagy ismételt alváshiány a kövérség mutatószámaira, és általában ezek közül csak a testtömegindexet (BMI) mérték. Megválaszolatlan maradt az is, hogy van-e a gyermekkor első felében egy olyan „kritikus periódus”, amikor az alváshiány különösen szoros kapcsolatban van az antropometriai jellemzők negatív alakulásával.

Az alább ismertetett vizsgálatban a bostoni kutatók azt kutatták, hogy milyen mértékben függ össze a gyermekkor középső szakaszában megfigyelhető kövérség és centrális kövérség a gyermekek koraibb életkorában észlelt krónikus alváshiánnyal, illetve azt is meg akarták tudni, hogy ezt az összefüggést hogyan befolyásolja a gyermekkor három szakaszában – csecsemőkorban, kora és középső gyermekkorban – meglévő krónikus alváshiány, azaz  létezik-e „kritikus periódus” az alvás és a kövérség kapcsolatának szempontjából. A kutatók hipotézise az volt, hogy a kapcsolat akkor lesz a legerősebb – vagyis a kövérség és a centrális kövérség akkor lesz a legkifejezettebb –, ha az alváshiány a csecsemőkortól a gyermekkor középső szakaszának végéig mindig fennállt. Azt is feltételezték továbbá, hogy minél fiatalabb gyermekkorban áll fenn az alváshiány, a gyermek 7 éves korában annál kedvezőtlenebbek lesznek az antropometriai jellemzők.

Az anyák vizsgálatba vonása terhességük elején történt, és összesen 1046 gyermek adatait értékelték. A kutatók a terhesség alatt kétszer, valamint nem sokkal a szülés után, és később a gyermek csecsemőkorában (medián: 6,2 hónap), kora gyermekkorában (medián: 3,3 év) és gyermekkora középső szakaszában (medián: 7,7 év) látogatták meg az anyákat. Az anyák a gyermek 1-től 6 éves koráig minden évben kitöltöttek egy kérdőívet. A gyermek 6 hónapos korában, majd évente egyszer, 7 éves korukig az anyák beszámoltak arról, hogy 24 óra alatt gyermekük mennyi időt tölt alvással a hétköznapokon és hétvégén. A kutatók minden ilyen beszámoló alapján egy 0 és 2 (csecsemőkorban 0 és 1) közötti pontszámmal jellemezték az alvásidőt úgy, hogy a hosszabb alvásnak a nagyobb pontszámok feleltek meg. A teljes vizsgált időszak alatt az összpontszám 13 volt. Meghatározták az összpontszámokat a 6 hónapos–2 éves, a 3–4 éves és az 5–7 éves korú gyermekekben külön-külön is. A pontszámok meghatározásánál tekintetbe vették az életkort, mivel közismert, hogy a gyermekek alvásideje a növekedés során egyre csökken. Alváshiányt akkor állapítottak meg, ha a legkisebb korcsoportban napi 12 óránál kevesebbet aludt egy gyerek, illetve ha a középső korcsoportban az alvásidő nem érte el a 10, a legnagyobbaknál pedig a 9 órát.

A gyermekek 7 éves korában felmérték, hogy mennyi időt töltenek tévézéssel, meghatározták magasságukat és súlyukat, és kiszámították a nem- és korspecifikus BMI pontszámot. A gyermekeket definícióik szerint a 95 percentilist meghaladó érték esetén mondták kövérnek. Megmérték a test és a törzs teljes zsírtartalmát is kettős energiájú radiográfiai abszorpciometriával, és ebből kiszámították a zsírtömegindexet (FMI). Mérték továbbá a derék és csípő körfogatát, valamint a szubszkapuláris és a tricepsz fölött kaliperrel a bőralatti zsírszövet vastagságát, s ezeknek átlagát vették figyelembe.

A vizsgálatba vonás idején rákérdeztek az anya életkorára, képzettségére, szüléseinek számára, a család jövedelmére, és a gyermek rasszára és etnikumára. Az anyák beszámoltak terhesség előtti magasságukról és testsúlyukról, s ennek alapján kiszámították BMI-jüket. Ezeket az adatokat a statisztikai elemzésekben kovariánsként kezelték, ha kapcsolatban álltak a gyermek alvási pontszámával vagy antropometriai jellemzőivel.

Azoknál a gyermekeknél, akik alacsonyabb jövedelmű családokban éltek és az alacsonyabb volt az anya képzettsége, nagyobb volt a valószínűsége az alacsonyabb alvási pontszámoknak, azaz az alváshiánynak 6 hónapos és 7 éves kor között. Ugyanez vonatkozott a fekete és spanyol gyerekekre és a nem észak-amerikai etnikumokra. A gyermekkor középső szakaszában az alváshiány a hosszabb tévénézéssel is összefüggött.

A legkifejezettebb alváshiányban szenvedő gyerekek valamennyi antropometriai jellemzője kedvezőtlenebb volt, mint a megfelelő mennyiséget alvó gyermekeké, s ez akkor is így volt, ha valamennyi zavaró tényezőt figyelembe vették az elemzésnél. A 0–4 alvási pontszámú gyermekeket a 12–13 pontszámúakkal összehasonlítva például, a kövérség esélyhányadosa 2,62 volt (95%-os konfidencia intervallum [CI]: 0,99–6,97). Mindhárom vizsgált korcsoportban az alváshiányos gyermekek BMI pontszáma magasabb volt, mint a sokat alvóké.

Ebben a prospektív kohorszban a csecsemőkor és gyermekkor középső szakasza közötti krónikus alváshiány 7 éves korban a kövérség és centrális kövérség nagyobb mértékével járt együtt. Az alváshiány nemkívánatos hatása mindhárom korcsoportban egyaránt érvényesült, vagyis „kritikus periódust” nem mutattak ki. A fenti összefüggések igazak maradtak a zavaró tényezőkre való korrekció után is. A szerzők a krónikus alváshiányt vizsgálták: a 0 és 4 közötti alvási pontszám erre utal, mivel azt jelzi, hogy 6 hónapos és 7 éves kor között többször is a kelleténél kevesebbet aludt a gyermek.

 

Forrás: Pediatrics

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.