hirdetés

Alváshiány és depresszió: kétirányú kapcsolat

A krónikus alváshiány felerősíti a depresszióra való genetikai hajlamot – mutat rá egy ikervizsgálat. Serdülők körében a depresszió és a csökkent alvásmennyiség kétirányú kapcsolatát is igazolták.

hirdetés

Az alváshiány és a depresszió szoros kapcsolata közismert. Amerikai kutatók elsőként mutatták ki felnőtt ikerpárokban, hogy a gének és a környezeti tényezők egymásra hatva és együttesen befolyásolják a rendszeres alváshiány és a depressziós tünetek fennállása közötti kapcsolatot. Vizsgálatukba 894, azonos nemű ikerpárt vontak be (n=1788) úgy, hogy mind az egy-, mind a kétpetéjű ikrek alcsoportját nagyjából kétszer annyi nő, mint ahány férfi alkotta. A szokásos éjszakai alvásmennyiségről részletes kikérdezéssel tájékozódtak, és vizsgálták a depressziós tünetek esetleges fennállását. Kvantitatív genetikai modellezést végeztek annak feltárására, hogyan befolyásolja az alvás átlagos időtartama a genetikai és a környezeti adottságoknak a depressziós tünetekre gyakorolt hatását. Az ikerpárok tagjait együtt, illetve külön-külön érő környezeti hatásokat szétválasztva elemezték.

Megállapították, hogy egypetéjű ikrekben a genetikai jellemzők és az alvásmennyiség együttese szignifikáns hatást gyakorol a depressziós tünetekre. Az egészségesnek tekintett, 7–9 óra közötti éjszakai alvásról beszámoló vizsgálati alanyokban az örökletes tényezők mintegy 27 százalékban járultak hozzá a depressziós tünetekhez. Az ennél jóval kevesebbet vagy többet alvók körében a genetikai adottságok és az alvásmennyiség interakciója nagyjából 50 százalékban magyarázta a depressziós tünetek kialakulását. Nevezetesen a napi 5 óránál kevesebbet alvók alcsoportjában 53 százalékos, míg – érdekes módon – a napi 10 óránál többet alvók körében 49 százalékos volt a genetikai tényezők szerepe a depressziós tünetek kialakulásában. Ezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a normálisnak tekintett éjszakai alvásidőtől eltérő szokásos alvásmennyiség (a kevesebb és több alvás egyaránt) növeli a depressziós tünetek előfordulásának genetikai kockázatát.

A fenti kutatásban nem tértek ki arra, hogy a rövid alvási idő oka vagy következménye-e a depressziós tünetek fennállásának, egy ezzel párhuzamosan közzétett másik vizsgálat azonban azt jelzi, hogy az alváshiány és a depresszió közötti ok-okozati kapcsolat kétirányú. Ebben a prospektív tanulmányban 11–17 év közötti serdülők vettek részt (a bevont 4175 fiatal közül 3134 fejezte be a vizsgálatot). A major depresszió, illetve a depressziós tünetek fennállását a DSM-IV kritériumrendszere alapján vizsgálták, az alváshiányt 6 órát meg nem haladó éjszakai alvásidőként definiálták. Kimutatták, hogy a vizsgálat kezdetén dokumentált alváshiány előre vetíti a major depresszió/depressziós tünetek megjelenését az egyéves követés alatt. Az összefüggés fordítottját vizsgálva az is kiderült, hogy a kezdetben fennálló major depresszió jelzi a követési idő alatt jellemzővé váló alváshiányt (de ha a kezdeti depressziós tünetek súlyossága nem érte el a major depresszió kritériumait, ez az összefüggés nem volt kimutatható). A serdülőkori major depresszió és az alváshiány kétirányú ok-okozati kapcsolatát most először igazolja tudományos vizsgálat.

A depressziós tünetek és a rendszeres napi alvásmennyiség szoros kapcsolatának leírása a kezelés szempontjából is nagy jelentőségű. Mint dr. Nathaniel Watson, a Washingtoni Egyetem Alvásközpontjának egyik igazgatója és a fent bemutatott ikervizsgálat vezetője mondja, az éjjeli alvásidő optimalizálásával potenciálisan növelhető a depresszió terápiás stratégiáinak hatékonysága. A Sleep című folyóirat legújabb számában publikált két tanulmány eredményeit kommentálva dr. M. Safwan Badr, az Amerikai Alvástudományi Társaság elnöke hangsúlyozza, hogy az egészséges alvásmennyiség a fizikális, a mentális és az emocionális jóllétünknek is alapvető kiindulópontja. Tudatosan „befektetünk” az egészségünk megtartásába azzal, ha a nem hagyjuk, hogy a pihentető alvás igénye háttérbe szoruljon – teszi hozzá. Mai rohanó világunkban e tanács talán különösen megfontolandó.

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.