hirdetés

A sztatinok petefészekrákban?

A petefészekrák új terápiáinak keresésekor szóba jöttek a sztatinok is, amelyek gátolják a rák kialakulásában is szerepet játszó a HMGCR enzimet, de az eddigi vizsgálatok nem hoztak eredményt. 

hirdetés

A fentiekben összegezhető a brit Keele Egyetemnek a Scientific Reportban nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint a sztatinok a koleszterinszint csökkentése mellett elpusztíthatják a petefészekráksejteket is. A humán vizsgálatok azonban eddig igen vegyes eredményeket hoztak. Kérdés, hogy hatásos stratégia lehet-e a megfelelő sztatin megfelelő dózisban történő alkalmazása – mindazon étrendi források egyidejű kiiktatásával, melyek blokkolhatják a sztatinok hatásait.

A petefészek háromfajta sejtből épül fel: az epitélsejtekből, a csírasejtekből és a strómasejtekből. Ezek bármelyikéből kiindulhat rosszindulatú daganat, de a leggyakoribb kiindulási forrás a petefészek külső felszínét borító epitélsejt.

A petefészekrák a tízedik leggyakoribb daganat a nők körében az Egyesült Államokban. Bár a „női” daganatok mindössze körülbelül 3 százaléka petefészekrák, egymagában több halálesetért felelős, mint a reproduktív szervek összes többi daganata együttvéve. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) becslése szerint 2014-ben több mint 21 ezer nőnél diagnosztizáltak petefészekrákot az Egyesült Államokban, és több mint 14 ezren haltak meg a betegség következtében.

A petefészekrák esetében meglehetősen korlátozottak a hatásos terápiás lehetőségek. A tumor kezdetben általában jól reagál a kemoterápiára, később azonban recidíva jelentkezik, és sok esetben rezisztencia alakul ki a kemoterápiás szerekkel szemben.

Az újonnan kifejlesztett gyógyszerek specifikus molekulákat megcélozva a korábbiaknál jobb terápiás hatást ígérnek. Ezek közé tartoznak többek között a PARP-inhibitorok, melyek megakadályozzák, hogy a ráksejtek használják a PARP enzimet.

A petefészekrák túlélési aránya azonban még az új és ígéretes kezelési lehetőségek birtokában is meglehetősen alacsony: jelenleg a betegek körülbelül 40 százaléka él a tumor felismerését követően 5 éven is túl. Éppen ezért nagy szükség van új szerek kifejlesztésére, melynek részét képezi olyan gyógyszerek kipróbálása a petefészekrák kezelésében, melyek eredetileg más betegségek terápiájára hivatottak.

A potenciális jelöltek közé tartoznak a sztatinok, melyek a hidroxi-metil-glutarát koenzim A reduktáz (HMGCR) gátlása révén fejtik ki hatásukat.

A laboratóriumi kísérletek máris azt jelzik, hogy a sztatinok képesek lehetnek a petefészekrák sejtek elpusztítására. Az is valószínűnek látszik, hogy az a HMGCR enzim, melynek blokkolásával a sztatinok csökkentik a koleszterinszintet, különböző funkciókat tölt be a rosszindulatú tumorok létrejöttében is. A fenti elmélet dacára kiábrándító eredményeket hoztak azok az eddigi vizsgálatok, melyekben a sztatinokat humán tumorok esetében tesztelték.

Az ennek okát kereső mostani vizsgálatot vezető dr. Alan Richardson, a Keele Egyetem gyógyszerésze többféle okot is felvet a kudarc magyarázataként. Az egyik legfontosabb probléma talán az lehet, hogy az alkalmazott dózis nagysága és gyakorisága nem volt elegendő arra, hogy tartós hatást fejtsen ki a HMGCR enzimre. Ezen kívül lehetnek a sztatinoknak egyéb olyan sajátosságaik is, melyeket ugyancsak figyelembe kell venni a gyógyszer megválasztásakor és a dózis meghatározásakor. Felvetik például, hogy a hosszabb metabolikus féléletidővel rendelkező sztatinok hatásosabbak lehetnek a ráksejtek elpusztításában, illetve, hogy jelentősége lehet a molekuláris szerkezetben rejlő különbözőségnek is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.