A táplálékban lévő zsír csökkenti az elementáris diéta előnyeit aktív Crohn-betegségben: véletlen besorolásos, kontrollos tanulmány
Bevezetés
Bár a Crohn-betegség oka egyelőre nem tisztázott, epidemiológiai vizsgálatok tanúsága szerint etiológiájában étrendi tényezők is szerepet játszanak [1]. Amióta megerősítést nyert, hogy elementáris diétával ugyanolyan remissziós arány érhető el, mint a szteroidkezeléssel [2,3], a diétát elfogadták a Crohn-betegség első vonalbeli kezeléseként. Egyes vélemények szerint az elementáris diéta bizonyos terápiás hatásai a hidrolizált fehérjéknek és az alacsony zsírtartalomnak köszönhetők [4,5], azonban ez vitatott. A polimer diéta ezzel szemben intakt fehérjéket és nagyobb mennyiségű zsírt tartalmaz. Giaffer és mtsai elementáris diétával kezelt betegeknél 75%-os klinikai remissziós arányról számoltak be, míg a polimer diétát fogyasztó betegeknek csak 35%-a került remisszióba [6]. Ezzel szemben Raouf és mtsai, és más kutatók is arról számoltak be, hogy a polimer diétának az elementáris diétával azonos hatásai vannak [7,8]. Úgy tűnik, hogy ezek az egymásnak ellentmondó eredmények abból adódnak, hogy az egy elnevezéssel illetett diéták a különböző vizsgálatok során különböző összetételűek voltak, a táplálék elkészítése ugyanis lényeges a diéta hatékonysága szempontjából [9]. Egy véletlen besorolásos, kettős vak vizsgálatban kimutatták, hogy az enterális táplálékok nitrogéntartalmában mutatkozó különbségek nem befolyásolják terápiás hatékonyságukat [10]. A zsírmennyiségnek az enterális táplálás hatékonyságára gyakorolt hatását csak egy olyan véletlen besorolásos, kontrollos tanulmány segítségével lehet megállapítani, amelyben egyforma kalória- és nitrogéntartalmú enterális táplálékokat hasonlítunk össze, amelyeknek csak zsírtartalma különbözik. E kérdés megválaszolására terveztük az első, eltérő zsírmennyiségeket tartalmazó elementáris diétákat összehasonlító véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatot.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!
A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
a szerző cikkei