hirdetés

A tenziós fejfájás – amiről gyakran megfeledkezünk

A tenziós típusú fejfájást – a fejfájások leggyakoribb formáját – mind a nők, mind a férfiak többsége megtapasztalja valamikor élete során. A fejfájás következtében romolhat a munka hatásfoka, károsodhat a családi és a szociális élet. Jelentősége ellenére valamennyi fejfájás közül a tenziós fejfájással kapcsolatban adódik a legtöbb félreértés, félreértelmezés, s éppen ezért az érintettek nagy része nem fordul orvoshoz. A szerző részletezi a tenziós típusú fejfájás lehetséges kiváltó okait, a szükséges kivizsgálást, az adekvát gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési lehetőségeket, valamint az alternatív gyógymódokat.

A nők 88 és a férfiak 69%-a él át tenziós típusú fejfájást valamikor élete során.1 A „tenziós” elnevezés azt sugallja, hogy ezt a fejfájást teljes mértékben a feszültség, a stressz okozza, s emiatt sokan orvosi segítség nélkül próbálnak megszabadulni ilyen jellegű fejfájásuktól. Még jelentéktelenebbnek tűnhet a probléma, ha az orvos a tenziós fejfájást – tévesen – enyhe, jóindulatú, önmagától meggyógyuló állapotnak tartja, amelyet kizárólag a stressz okoz. A „tenziós típusú” fejfájás kategóriája az International Headache Society (IHS) 1988-as osztályozásában jelenik meg (1. táblázat). Kétoldali, enyhe vagy közepes fokú fájdalommal, nyomásérzéssel jellemezhető fejfájást jelent, amelyet a betegek gyakran abroncsszorításhoz hasonlítanak. Egyes esetekben a tenziós típusú fejfájás súlyos fájdalommal és jelentős munkaképesség-csökkenéssel jár.

A tenziós típusú fejfájáshoz rendszerint nem társulnak migrénszerű tünetek – hányinger, hányás, fizikai terhelésre fokozódó fájdalom, fény- és hangkerülés. A számos kiváltó tényező között a stressz biztosan szerepel, a kórkép pontos oka azonban ismeretlen. Ezt a „nem vaszkuláris” jellegű fejfájást nem tanulmányozták olyan intenzíven, mint a migrént, így ezen a területen nem is születtek olyan izgalmas felfedezések, mint a migrénnel kapcsolatban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Loretta Mueller, DO
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.