hirdetés

A testedzés emlőrákos betegekre gyakorolt hatása

A testedzés kifejezetten előnyös lehet az emlőrákban szenvedő nők számára, a terápia során és azt követően egyaránt. A leggyakrabban előírt aerob terhelés közepes mozgásintenzitás elérésére irányul (a maximális szívfrekvencia-tartalék 50–75%-án), és heti három–ötszöri, egyenként 20–60 perces edzést jelent. A terhelési programnak rezisztenciatréninget is tartalmaznia kell. Az élvezetes, készségfejlesztő, a társas kapcsolatokat építő, a gondolkodásra és az érzelmekre egyaránt serkentőleg ható környezetben végzett testedzés a lelki egészség helyreállításához is hozzájárul. Bizonyos állapotok – kimerültség, hányinger, cytopenia, lymphoedema, csontáttét – a szokásos terhelési program módosítását teszik szükségessé. A rákbetegek gyógyulását követően a testmozgáshoz való pozitív viszonyulás kialakítása és az akadályok leküzdésébe vetett hit megerősítése, valamint a beteget támogató szociális környezet előmozdíthatja a terhelési program sikerét.

Az emlőrák az amerikai nők leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos betegsége; 2001-ben az USA-ban 182800 új esetet diagnosztizáltak.1 Az amerikai nők között az emlő-carcinoma kialakulásának a teljes élettartamra vonatkozó kockázata 1:8, és a betegség jelentkezésének valószínűsége az életkor előrehaladtával meredeken nő. Az esetek 95%-át 40 éves kor felett diagnosztizálják. A daganat korai felismerése és a korszerű kezelési módok eredményeként azonban a korfüggő halálozási arány az elmúlt évtizedben csökkent. Az emlőrákos betegek ötéves túlélési aránya jelenleg 85% körül van, ami azt jelenti, hogy a legtöbb beteg még évekig él a daganat diagnosztizálását követően. Így tehát az orvosoknak ismerniük kell az emlőrákos betegek terápiás terhelésének irányelveit és a testedzésükkel kapcsolatos elővigyázatossági intézkedéseket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Kerry S. Courneya, PhD - John R. Mackey, MD - Donald C. McKenzie, MD, PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.