hirdetés

A tesztoszteronpótlás nem növeli a vérrögképződés kockázatát

Egy most megjelent retrospektív vizsgálat szerint a hipogonadizmusuk miatt tesztoszteronkezelésben részesülő idősebb férfiakban nem nagyobb a trombózis kockázata, a bármilyen okú halálozásé azonban nagyobb a tesztoszteron kezelés esetén.

hirdetés

„Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) minden orvost arra kért, hogy a tesztoszteron terápia előtt világosítsa fel a betegeket a potenciális trombózis kockázatról” – mondta dr. Ranjith Ramasamy (Baylor College of Medicine, Houston, USA). „Mi azt kérjük a betegektől, hogy egy olyan beleegyezési nyilatkozatot töltsenek ki, amely felsorolja a tesztoszteron összes lehetséges kockázatát.”

Azonban „vizsgálatunk eredményei alapján bizton állíthatjuk, hogy a trombózis kockázata nem nagyobb a kezelt személyekben, mint a kezeletlenekben” – számolt be az Amerikai Urológiai Szövetség New Orleans-i 2015-ös éves találkozóján.

Dr. Ramasamy és munkatársai retrospektív vizsgálatukban 217, 65 évesnél idősebb hipogonád férfi egészségügyi adatait tekintették át, akik közül 153-an részesültek tesztoszteron terápiában, amelyet 53-an injekció, 47-en gél, 53-an pedig olyan golyócskák formájában kaptak, amelyeket intramuszkulárisan, a bőr alá helyeztek be. A maradék 64 férfiben nem alkalmaztak tesztoszteron kezelést.

A medián követési idő hasonló volt a kezelt és a nem kezelt csoportban (3,8, illetve 3,5 év), s a két csoportban az életkor mediánja 74–75 év volt.

Bár a társbetegségeket mutató index pontszáma hasonló volt a két csoportban, a kezelt személyek teljes tesztoszteronszintje magasabb volt, mint a kezeletleneké (4,75 μg/l, illetve 2,36 μg/l, p <0,001).

A kezelt csoportban kevesebben haltak meg, mint a kezeletlenben (1, illetve 6, p =0,003). Emellett a kezeltek körében több szívinfarktus volt (1, illetve 0), több cerebrovaszkuláris esemény (2, illetve 1) és több tüdőembólia (1, illetve 0), azonban ezek a különbségek nem voltak szignifikánsak.

Dr. Ramasamy elismerte, hogy a vizsgálat egyik gyengesége a kis elemszám, de a vizsgálat egyéb jellemzői miatt úgy gondolja, hogy az eredményeknek nagy a validitása.

Jelenleg folyamatban van egy másik vizsgálat, a Ttrial (Testosterone Trial), amelyben 800, 65 éves és idősebb férfi vesz részt az USA 12 városából, s amely annak felmérésére irányul, hogy a tesztoszteron javítja-e a fizikai, a szexuális és a kognitív funkciókat. Ennek eredményeit rövidesen nyilvánosságra hozzák.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.