hirdetés

Mégsem árt a szívnek a tesztoszteron?

Az amerikai gyógyszerhatóság a közelmúltban elrendelte, hogy a tesztoszteront forgalmazó cégek figyelmeztessék az orvosokat és betegeket: ez a kezelés fokozhatja a kardiovaszkuláris események kockázatát. Két új kongresszusi előadás szerint a figyelmeztetés nem megalapozott.

hirdetés

A tesztoszteron nemcsak a férfiasság jellegzetességeiért felelős hormonális tényező, de bonyolult, áttételes módon számos egyéb testi-lelki hatás oka is. A férfiak öregedése során a tesztoszteronszint fokozatosan csökken. Az amerikai statisztika szerint az Egyesült Államokban mintegy 13 millió férfi szenved tesztoszteronhiányban, és ezt gyógyszeres úton igen gyakran kezelik. A receptre fölírt hormonkészítmények forgalmi értéke 2013-ban meghaladta a 2 milliárd dollárt.

A hatásos hormonkezeléssel fokozni lehet az izomnövekedést és az izomerőt, a csontsűrűséget, a gondolkodási képességet, az anyagcserét, és javítani lehet a hangulatot is. Az amerikai adatok arról tanúskodnak, hogy a 60 évesnél idősebb férfiak közül minden huszonötödik kap valamilyen indikációban tesztoszteronkezelést.

Minden hatásos beavatkozásnak lehet mellékhatása. Ennek megfelelően megjelentek olyan megfigyelések, hogy tesztoszteron szedése mellett a súlyos kardiovaszkuláris események – infarktus, agyi katasztrófa, szívelégtelenség – gyakrabban észlelhetők, mint azoknál, akik nem részesültek ilyen kezelésben. Ez magyarázta, hogy az amerikai Food and Drug Administration (FDA) előírta: a készítmények tájékoztatójában figyelmeztetni kell a betegeket a tesztoszteronkezelés és a mellékhatás kockázata közötti esetleges összefüggésre, illetve a veszély miatt egy nagy vizsgálat leállítását is elrendelték.

Most fejeződött be az American College of Cardiology (ACC) idei kongresszusa, ahol két külön vizsgálat eredménye arra utalt, hogy a tesztoszteronnak nincs kedvezőtlen szív-ér rendszeri tulajdonsága, amitől tartani kellene. A Wisconsin államban működő Aurora Health Care egészségügyi szervezet munkatársai alacsony tesztoszteronszint miatt 7245 férfit kezeltek 2011 és 2014 között. A betegeket 15 kórházban ápolták. Azt nézték, hogy az infarktus, a szélütés és a kardiális halálozás valamelyike ebben az időszakban hányszor fordult elő abban a csoportban, melynek tagjai kaptak hormonpótlást, illetve abban, amelyiknek a tagjait nem kezelték tesztoszteronnal.

A 3 év alatt az események gyakorisága tesztoszteronterápia mellett 5,5% volt, a kezeletlen csoportban pedig 6,7%, ami a hormon enyhe védő hatására utal. Ha viszont az életkort, az anamnézist, a koleszterinszintet és a dohányzást is figyelembe vették, a két csoport közötti különbség eltűnt.

A második tanulmányban 29 korábbi vizsgálat adatait egyesítve értékelték, 122 000-nél több férfi eredményeit vették figyelembe. A kedvezőtlen kardiovaszkuláris események nem voltak gyakoribbak a tesztoszteronkezelésben részesülő csoportban. A metaanalízist végző munkacsoport vezetője így foglalta össze az eredményeket: „Mindez nem egy hosszú, prospektív, randomizált, kontrollcsoportos vizsgálatból jött ki. Csak egy megfelelően nagy esetszámú, véletlen besorolásos, jól kontrollált tanulmány eredményei alapján lehet kimondani, hogy a tesztoszteronnak van vagy nincs ilyen mellékhatása.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.