hirdetés

A tudatosságnövelés depresszió- és szorongáscsökkentő

A svéd Lund Egyetem kutatói szerint a tudatosságnövelő csoportterápia ugyanolyan hasznos depresszióban és szorongásban, mint az egyéni kognitív viselkedésterápia.

hirdetés

Ez volt az első olyan randomizált vizsgálat, amely összevetette a csoportos tudatosságnövelő (mindfulness) kezelés és az egyéni kognitív viselkedésterápia (CBT, cognitive behavior treatment) hatását depressziós és szorongásos betegekben az alapellátás keretében. (A tudatosságnövelő kezelés olyan mentális állapotot hoz létre, hogy a beteg csak a jelen pillanatra összpontosít, és nyugodtan elismeri és elfogadja saját érzéseit, gondolatait és testi érzékleteit. Része a terápiának a tudatossági meditáció is, amely az agyi képalkotó vizsgálatok szerint növeli a prefrontális kéreg aktivitását, azét az agyterületét, amely az önkontrollért is felelős.)

A kutatók, akiknek vezetője Jan Sundquist professzor volt, 16 dél-svédországi elsődleges egészségügyi központban végezték a vizsgálatot. Minden központban kiképeztek két egészségügyi dolgozót a tudatosságnövelő kezelés alkalmazására – a képzés 6 napig tartott.

2012 tavaszán 215 olyan beteget, akiknek depressziójuk vagy szorongásuk volt, illetve súlyos reakciókat produkáltak a komoly stresszre, véletlenszerűen két csoportba osztottak: az egyik csoport tagjai egyéni CBT-ben részesültek, a másik csoportéi pedig csoportos tudatosságnövelő tréningben (az egyes kiscsoportoknak mintegy 10 tagjuk volt). Emellett minden betegnek előírtak egy egyéni gyakorlóprogramot is, és arra kérték őket, hogy az általuk elvégzett gyakorlatokat jegyezzék fel egy naplóba. A kezelések 8 hétig tartottak.

A kezelések előtt és után minden beteg kérdőíveket töltött ki, amelyekkel felmérték depressziójuk és szorongásuk súlyosságának fokát. A 8 hetes kezelés során mindkét csoportban enyhültek a betegek által érzékelt depressziós és szorongásos tünetek, s e tekintetben nem volt statisztikai különbség a két csoport között.

„Vizsgálatunk eredményei azt jelzik, hogy a csoportos tudatosságnövelő kezelés, amelyet az alapellátásban képzett instruktorok irányítanak, ugyanolyan hatásosan enyhíti a depressziót és a szorongást, mint az egyéni kognitív viselkedésterápia” – mondta Jan Sundquist professzor. „Ez azt jelenti, hogy a csoportos tudatosságnövelő kezelést az egyéni pszichoterápia alternatívájának tekinthetjük, különösen az alapellátásban, ahol nem lehet mindenkit egyénileg kezelni.”

 

Forrás: Science Daily

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.