hirdetés

A tüdő baktériumai

Az egészséges emberek tüdejébe folyamatosan baktériumok jutnak be a szájon át a külvilágból, ezek azonban csak ritkán, legyengült immunrendszer esetén okozhatnak betegséget.

hirdetés

A velünk élő mikroorganizmusok utóbbi évtizedbeli igen intenzív kutatása feltárta, hogy a légutakban, így a tüdőben is számos mikroorganizmus található. A DNS-analízissel azt is igazolták, hogy a hörgőváladékban, és más, bronchoszkópia során vett mintákban lévő baktériumok nem a bronchoszkóp bevezetése közben az alsó légútakba került szennyeződések.

A tüdő a maga elágazásaival a legnagyobb kapcsolódási felület az emberi test és a külvilág között. Az alsó légutak határterülete a 70 négyzetméter, 30-szor akkora, mint a bőrfelszín, és kétszer nagyobb, mint a bélfal területe.

A tüdőbe a belégzés során rendszeresen baktériumok jutnak be a külvilágból a nyál parányi cseppjeivel. A tüdőben kimutatott baktériumok fajspektruma nem a nyelőcsőben, hanem a szájban található flórának felel meg. Az aspiráció során folyamatosan kis mennyiségben bejutó baktériumok ép immunrendszer mellett csak ritkán okoznak betegséget.

Robert Dickson (University of Michigan, Ann Arbor) és munkatársai az mBio-ban megjelent vizsgálatukat 8 önkéntes bevonásával végezték, akiknek tüdejéből több mintát is vettek. A bronchoalveoláris lavage mellett hörgő kefebiopsziát is alkalmaztak (a kefebiopszia során egy apró, szennyeződéstől védett kefével vesznek a hörgőkből sejteket és váladékot). A minta molekuláris biológiai elemzése mellett összehasonlításul a résztvevők nyelőcsövéből és szájából származó mintákat is elemezték.

A kórokozókat a bakteriális DNS segítségével mutatták ki. A vizsgálatok eredményéből megállapítható, hogy az alsó légutakban talált mikrobák a szájból kellett, hogy oda kerüljenek – és nem a bronchoszkóp bevezetése során bejutott szennyeződések. Olyan speciális baktériumfajtákat nem találtak, amelyek csak a tüdőben, a szájban és a nyelőcsőben viszont nem fordulnak elő. A tüdőbe került mikrobák a bél- és bőrbaktériumokkal ellentétben nem tudnak szaporodni és tartósan megtelepedni. Ennek oka a kevés tápanyag, valamint hogy folyamatosan ki vannak téve az immunvédelemnek. Emiatt túlélési idejük igen rövid.

Az egészséges tüdő olyan, mint egy sziget, aminek populációját a bevándorlás és kivándorlás közötti egyensúly határozza meg, mondja Dickson. Ha ez az egyensúly megbomlik, bizonyos mikrobák hosszabb időre megtelepedhetnek a tüdőben, növelve a tüdőfertőzés vagy más tüdőbetegség kockázatát. A kutatók a jövőben azt szeretnék kideríteni, hogy a tüdőben előforduló baktériumpopuláció összetétele megváltozik-e egy légúti fertőzés során. érdekes kutatási téma az is, hogy az antibiotikumok és egyéb gyógyszerek hogyan befolyásolják a tüdőben található mikroorganizmusok fajspektrumát.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.