A vegetariánus étrend haszna 2-es típusú diabetesben
A növényi alapú táplálkozásra való áttérés egyszerre javíthat a 2-es típusú diabetes állapotán és a kardiovaszkuláris kockázaton.
A Clinical Nutrition 2018. június 13.-i számában online megjelent tanulmány szerzői az irodalomban megjelent közlemények kiértékelése szerint a vegán és a vegetariánus étrendek segítenek abban, hogy a középkorú, túlsúlyos, 2-es típusú diabetesben szenvedő, gyógyszeres kezelés alatt álló betegeknél csökkenjenek a HbA1c- és a koleszterinszintek, és ezzel javuljanak a kardiometabolikus kockázati faktorok.
Dr. Effie Viguiliouka (Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Center at St. Michael’s Hospital in Toronto, Ontario, Kanada) és munkatársai kilenc randomizált, kontrollált vizsgálat adatait dolgozták fel. A vizsgálatok 664 résztvevője orális vércukorszint csökkentőt vagy inzulint, továbbá lipid- és/vagy vérnyomáscsökkentős gyógyszert kapott. A kiértékelés azt mutatta, hogy a vegetariánus táplálkozás a nem vegetáriánus táplálkozáshoz képest mintegy 0,29%-kal javítja a HbA1c értékét. Dr. Cara Schrager (Joslin Diabetes Center in Boston, Massachusetts) kiemelte, hogy bár a HbA1c csökkenés mérsékeltnek látszik, de eléri azt a terápiás küszöböt, amit az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) az új antidiabetikus szerek befogadásához felállított. Dr. Schrager elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a csökkenés mértéke alapján a betegeknek – még az antidiabetikus kezelések megkezdése előtt – el kellene gondolkodniuk az elsősorban zöldségekre, gyümölcsökre, teljes magokra alapozott táplálkozásra való áttérésen.
A vegetariánus étrend egyéb kedvező hatásokat is eredményezett: különbözött a vegetariánus és a nem vegetariánus táplálékon lévő betegek az éhomi vércukorértéke 0,56 mmol/l-el (10,08 mg/dl), az LDL-koleszterin-szintja 0,12 mmol/literrel (4,63 mg/dl), a testsúly (2,15 kg-al), a BMI (0,74 kg/m²-rel), és a haskörfogat (2,86 cm-el) csökkent, továbbá a vegatáriánus étrendet követők nem-HDL-koleszterin szintje is valamelyes csökkenést mutatott a nem vegetariánus táplálékon lévő betegek értékeihez képest. Nem észleltek viszont különbséget a vérnyomásban, az éhomi inzulin-, a HDL koleszterin- és az egyéb trigliceridek szintjében sem. A meta-analízisben csak a húsokat és a halakat is nélkülöző (de a tojást és a tejtermékeket tartalmazó) étrendeket tekintették vegetariánusnak.
A szerzők megállapították, hogy a diabetes és a szívbetegségek között erős és jól meghatározható összefüggés van: „a 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek 60-70%-a szívbetegségben hal meg” – állapította meg Dr. Hana Kahleova, a Physicians Committee for Responsible Medicine klinikai kutatási igazgatója. Ez a vizsgálat is bizonyította, hogy egy egyszerű változtatás – a növényi alapú táplálkozás – egyszerre javíthat a 2-es típusú diabetes állapotán és a kardiovaszkuláris kockázaton. Ugyanakkor a kutatókis hangsúlyozták a kis esetszám és az eredményeknek alacsony, vagy csak közepes konfidenciája okán nem lehet az elemzésből messzemenő következtetéseket levonni.
Az azonban számos vizsgálatból kiderül, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentése és a zöldségfogyasztás növelése egészségmegőrző hatású és számos betegségben, így a diabetesben is előnyös. A táplálkozási szokások megváltoztatásánál is kívánatos a fokozatosság betartása. Célszerű a napi húsadagot fokozatosan (0,22 kg-ról 0,17 kg-ra) csökkenteni, a zöldség és gyümölcs adagját pedig ezzel párhuzamosan növelni. Célszerű heti egy hústalan napot tartani, és az ételek fehérjetartalmát hús helyett tofuval vagy egyéb módon növelni.
Egyre többen feltételezik, hogy a mikrobiom fontos szerepet játszik a vegetariánus táplálkozást és a diabetest összekötő mechanizmusokban, melyben részben az alacsony kalória- és zsírtartalom részben a magas rosttartalom is fontos szerepet tölthet be.
Forrás: