hirdetés

A Zika-vírus átjut a méhlepényen

Mint arról a The Lancet Infectious Diseases beszámolt, két, mikrokefáliás magzattal terhes nő magzatvizében Zika-vírust mutattak ki. Eszerint a vírus átjut a méhlepényen, de ez még nem jelenti azt, hogy mikrokefáliát is okoz.

hirdetés

A kutatók megvizsgálták a vírus teljes genomját is, és az egyezett a 2013-as francia-polinéziai járvány során kimutatott Zika-vírus törzs genomjával.

„Korábbi vizsgálatok kimutatták a Zika-vírust az anya és az újszülött nyálában, vizeletében, valamint az anyatejben. A mostani vizsgálat során a vírust a magzatvízben is megtaláltuk, ami azt jelzi, hogy átjut a méhlepényen és potenciálisan megfertőzheti a magzatot” – mondta dr. Ana dr Filippis vezető kutató, az Oswaldo Cruz Intézet (Rio de Janeiro, Brazília) munkatársa.

Hozzátette, hogy „ez a vizsgálat nem alkalmas annak megállapítására, hogy a két esetben azonosított Zika-vírus okozta-e a mikrokefáliát a két magzatban. Amíg nem értjük meg, hogy milyen biológiai mechanizmus kapcsolja össze a Zika-vírust a mikrokefáliával, addig nem lehetünk biztosak a kettő közötti oksági kapcsolatban; ehhez azonban gyors további vizsgálatokra van szükség”.

2015-ben Brazíliában hússzor annyi mikrokefáliás csecsemő született, mint a korábbi években. Mivel ezzel egyidőben az országban nagyszámú Zika-vírus-fertőzésről számoltak be, s ez felvetette a vírus és a mikrokefália közötti kapcsolat lehetőségét. A mikrokefáliás újszülötteknek rendellenesen kis fejük van, és fennáll a tökéletlen agyfejlődés kockázata. A mikrokefáliáról korábban kimutatták, hogy számos tényező okozhatja: genetikai rendellenességek, gyógyszerek, kémiai szerek, az anya hiányos étrendje, valamint olyan vírusok és baktériumok, amelyek át tudnak jutni a méhlepényen (pl. herpesz, HIV és szúnyogok által terjesztett vírusok [chikungunya]).

A jelen vizsgálatot két nőn végezték (27, illetve 35 évesek), akik Brazília északkeleti részében éltek. Mindketten a Zika-vírus-fertőzés jeleit mutatták a terhesség első trimeszterében: láz, izomfájdalom és kiütés voltak a jellegzetes tüneteik. A 22. héten elvégzett ultrahangvizsgálat magzataik mikrokefáliáját.

A magzatvízből a terhesség 28. hetében vettek mintát. Mindkét beteg magzatvize negatív volt a vizsgált vírusokra és baktériumokra, kivéve a Zika-vírus genomjára és a Zika-antitestekre. A nők vérében és vizeletében nem volt kimutatható a Zika-vírus. A magzatvizet ún. metagenom elemzéssel vizsgálták. Ezzel minden jelen lévő mikroorganizmus kimutatható. A két Zika-vírus RNS-ét összevetették a korábbi járványokat okozó Zika-vírusokéval, és kiderült, hogy genetikailag egy olyan törzzsel rokonok, amely 2013-ban Francia-Polinéziában okozott járványt.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.