hirdetés

Agyi ingerlés a stroke utáni rehabilitáció részeként

Az ismételt noninvazív transzkraniális mágneses stimuláció (nTMS) a stroke betegek egy kis csoportjában enyhítette a spaszticitást, a motoros tüneteket és a stroke utáni fájdalmat – erről számoltak be Bécsben a kutatók.

hirdetés

Az alacsony frekvenciájú ingerlés és mindkét agyfélteke ingerlése a motoros funkciót javította, míg a magas frekvenciájú stimuláció a stroke utáni fájdalmat – számoltak be róla Alexander Chervyakov, PhD, a moszkvai Orosz Orvostudományi Akadémia munkatársa és kollégái. Emellett a mindkét féltekei ingerlés csökkentette a betegek spaszticitását – mondta el Chervyakov a Neurológiai Világkongresszuson.

Az nTMS elfogadott terápiája a major depressziónak. Más kutatások kimutatták, hogy ez a kezelés javítja a beszédértést az Alzheimer-kóros betegekben, kiegészítője lehet a hagyományos beszéd- és nyelvterápiának a stroke betegekben, és 48 órán át véd a migrénes fájdalomtól.

A szerzők egy randomizált, vak, álingerléssel kontrollált vizsgálatot végeztek 22 olyan betegen, akiknek a vizsgálat előtt 8 nappal–3 évvel iszkémiás stroke-juk volt, hogy megismerjék az ismételt nTMS hatásosságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát a stroke rehabilitáció során.

A betegek NIH stroke pontszáma 3–20 pont volt, s Rankin pontszámuk 3 vagy több. Nem volt implantált pacemakerük, elektromos pumpájuk, s fejükben nem volt fémes anyag vagy implantátum. Ezen kívül kórtörténetükben nem szerepelt epilepszia vagy görcsroham, s EEG-jükön sem mutatkoztak epilepsziás jelek.

A randomizálás a következőképpen történt:

  • Álingerlés (4 beteg)
  • A nem érintett agyfélteke kis frekvenciájú (1 Hz) ingerlése a motoros küszöb eléréséig 20 percen át (6 beteg)
  • Az érintett félteke nagy frekvenciájú (10 Hz) stimulációja 80%-kal a motoros küszöb fölött 10 alkalommal, összesen 10 percig (9 beteg)
  • A kétféle kezelés kombinációja (3 beteg)

A motoros javulást a Fugl-Meyer skálával mérték, a spaszticitást az Asworth skálával, a rokkantságot a Perry skálával, a fájdalmat egy vizuális-analóg skálával és a mindennapi aktivitást a Barthel indexszel. Emellett a kutatók vizsgálták a motoros kiváltott potenciál amplitúdóját és látenciáját, a motoros küszöböt és a mágneses tér erősségét.

A kezelés után valamennyi olyan betegben, akit nem álingerléssel kezeltek, a motoros funkció javulásának jelei mutatkoztak. Azokban, akiknek nem érintett agyféltekéjét kis frekvenciájú, érintett féltekéjét pedig nagy frekvenciájú ingerrel stimulálták, szignifikánsan enyhült a spaszticitás, és azokban, akik vagy csak kis frekvenciájú ingerlésben vagy mindkét félteke ingerlésében részesültek, fokozódott a mindennapi aktivitás.

A 10 Hz-es ingerrel kezelt betegekben jelentősen csökkent a fájdalom a vizuális-analóg skála szerint – a kezelés után 6,5 pontos csökkenést tapasztaltak (8 versus 1,5), míg az álingerléses betegekben csupán 1 pontosat (7 versus 6).

Az nTMS kezelés után a résztvevők 24%-ának volt fejfájása. A betegek 15%-ában mutatkoztak epileptiform kisülések az EEG-n. Görcsroham 2 betegben (9%) fordult elő, egyikükben a 10 Hz-es ingerlés első ülése közben.

Az agressziót jelző pontszám kis frekvenciájú ingerlés után 11%-kal nőtt, nagy frekvenciájú ingerlés után 33%-kal. Ha mindkét féltekét ingerelték vagy álingerlést végeztek, nem változott az agresszió pontszáma.

Chervyakov azt a következtetést vonta le, hogy a spaszticitásra a két félteke stimulációja gyakorolta a legjobb hatást, a motoros funkciókra az alacsony frekvenciájú ingerlés és a 10 Hz-es stimuláció csökkentette leghatásosabban a fájdalmat, de ennél volt a legnagyobb a görcsroham kockázata.

Hozzátette, hogy további vizsgálatoknak kell majd feltárniuk, hogy megfelelő-e ez a kezelés az olyan stroke betegeknél, akik kevéssé reagálnak a klasszikus rehabilitációra.

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.