hirdetés

Ajánlás a HES infúziós oldatok forgalmazási tilalmára

A PRAC  javasolja a hidroxi-etil-keményítő (HES) infúziós oldatok európai piacokra érvényes forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztését.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) farmakovigilanciai kockázatfelmérési bizottsága (PRAC) előterjesztésének oka, melyben a hidroxi-etil-keményítő (HES) infúziós oldatok európai piacokra érvényes forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztését javasolja, hogy az EMA 2013-ban hozott alkalmazási korlátozásait két vizsgálat eredményei szerint sem tartották be az Európai Unió országaiban.

A HES tartalmú infúziós oldatokat gyakran alkalmazták volumenpótlásra, és a kolloid elnevezésű osztályba tartoznak. Két fő gyógyszertípust alkalmaznak volumenpótlásra: krisztalloidokat és kolloidokat. A kolloidok nagyméretű molekulákat, például keményítőt tartalmaznak, míg a krisztalloidok, például a sóoldatok vagy a Ringer-acetát, kisebb molekulákból állnak. Az EU-ban a HES tartalmú infúziós oldatokat nemzeti eljárások keretében engedélyezték, és különböző elnevezések alatt valamennyi tagállamban forgalmazzák azokat.

Korábbi gyanú: a 2013-as felülvizsgálati döntés

A történet 4 évvel ezelőtt kezdődött, amikor 2013. október 23-án az EMA arról döntött, hogy a hidroxi-etil-keményítő (HES) oldatok használata vesekárosodás és mortalitás fokozott kockázatával jár, ezért felhasználásukat leszűkítették bizonyos betegpopulációkra. Ekkor a Kölcsönös elismerés és decentralizált eljárások koordinációs csoportja - Emberi felhasználásra szánt gyógyszerek (CMDh) többséggel fogadta el az Európai Gyógyszerügynökség farmakovigilanciai kockázatfelmérési bizottsága (PRAC) ajánlásait, amelyben arra a következtetésre jutottak, hogy a HES oldatok a továbbiakban nem alkalmazhatók a szeptikus (bakteriális fertőzés a vérben), égési sérült vagy kritikus állapotú betegek kezelésére, mivel vesekárosodás és mortalitás fokozott kockázata áll fenn. A HES oldatok továbbra is alkalmazhatók maradtak az akut (hirtelen) vérvesztés által okozott hipovolémia (alacsony vértérfogat) kezelésére, ha az alternatív, úgynevezett „krisztalloid” infúziós oldatokkal történő kezelés önmagában nem tekinthető elégségesnek. Ezeknél a betegeknél a lehetséges kockázat minimalizálása érdekében a HES oldatokat nem szabad 24 óránál hosszabb ideig alkalmazni, és a HES beadását követően ellenőrizni kell a betegek vesefunkcióját. A terméktájékoztató frissítésén kívül további vizsgálatokat kellett végezni e készítmények elektív sebészeti és traumás betegnél történő alkalmazására vonatkozóan. A PRAC a HES oldatok felülvizsgálatát azon vizsgálatok publikációját követően végezte, amelyek a HES oldatokkal való kezelést követően szeptikus betegeknél a mortalitás fokozott kockázatát, kritikus állapotú betegekben pedig dialízist szükségessé tévő vesekárosodás fokozott kockázatát igazolták.

A döntéshez vezető eljárási út

A HES infúziós oldatok felülvizsgálata a német gyógyszerügynökség kérelme alapján 2012. november 29-én kezdődött, a 2001/83/EK irányelv 31. cikke értelmében. A farmakovigilanciai kockázatfelmérési bizottság (PRAC) által végzett felülvizsgálatot 2013. június 13-án zárták le, de a forgalomba hozatali engedély néhány jogosultja felülvizsgálatot kérelmezett. Mialatt a felülvizsgálat folyamatban volt, néhány tagállam úgy döntött, hogy felfüggeszti vagy korlátozza az ilyen gyógyszerek forgalmazását vagy alkalmazását a területén. Az uniós jogszabályokkal összhangban az ilyen típusú intézkedéshez szükség volt arra, hogy uniós felülvizsgálati eljárást folytassanak le. Ennek következtében 2013. június 27-én a 2001/83/EK irányelv 107i. cikke szerint Nagy-Britannia kezdeményezte a HES oldatok uniós felülvizsgálatát. Ez az eljárás párhuzamosan futott a PRAC 2013. júniusi ajánlásának felülvizsgálatával, és mindkét eljárás 2013. október 10-én fejeződött be. A felülvizsgálati eljárás vonatkozásában a PRAC megerősítette korábbi álláspontját. Ugyanakkor a párhuzamos, 107i. cikk szerinti eljárásban újabb bizonyítékokat vettek figyelembe, és ez képezte a PRAC végleges ajánlásának alapját a HES oldatok alkalmazásának vonatkozásában. Mivel a HES tartalmú infúziós oldatokat nemzeti szinten engedélyezik, a PRAC ajánlásait továbbították a Kölcsönös elismerés és decentralizált eljárások koordinációs csoportjának – Emberi felhasználásra szánt gyógyszerek (CMDh), amely végleges álláspontot fogadott el (a CMDh, amely az uniós tagállamokat képviselő hatóság, felelős az Unióban nemzeti eljárásokban engedélyezett gyógyszerek harmonizált biztonsági színvonalának biztosításáért). Mivel a CMDh álláspontját többségi szavazással fogadták el, az továbbításra került az Európai Bizottsághoz, amely elfogadta azt, és 2013. december 19-én az Európai Unió (EU) egész területére érvényes, jogilag kötelező határozatot hozott.

A forgalomba hozatali engedély felfüggesztéséről szóló javaslat háttere

2017 végén két olyan gyógyszer-felhasználási vizsgálat eredménye érkezett meg a PRAC bizottsághoz, melyek egybehangzóan arra az eredményre jutottak, hogy a HES infúziós oldatokat a 2013-as alkalmazási korlátozások ellenére továbbra is rendszeresen felhasználták kritikus állapotú, valamint szepszissel kezelt vagy súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél. Ezért a PRAC úgy határozott, hogy a 2013-ban meghozott korlátozások nem voltak elégségesen hatásosak. A bizottság a jelenlegi javaslat kialakítása során mérlegelte további korlátozások bevezetésének lehetőségét is, ám végül úgy döntött, hogy ilyen szigorítások alkalmazása nem lenne hatásos vagy elégséges. Tekintettel arra, hogy bizonyos betegcsoportokra milyen kockázatot jelent a HES infúziók alkalmazása, a PRAC a hidroxi-etil-keményítőt tartalmazó infúziós oldatok forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztése mellett döntött. A PRAC ajánlása most a Kölcsönös elismerés és decentralizált eljárások koordinációs csoportjának – Emberi felhasználásra szánt gyógyszerek (CMDh) került megküldésre, mely január 22-25. közötti ülésén fog dönteni a forgalomba hozatali engedély felfüggesztéséről.

Az otszonline-on megjelent cikk eredeti címe "HES infúziós oldatok forgalmazási tilalma" volt, melyet számos, az Fresenius cég által forgalmazott HES készítményt alkalmazó orvos érdeklődése nyomán, a Fresenius cég orvosigazgatója kérésére, hibánkat belátva módosítottunk. Olvasóink és a cég szíves elnézését kérjük. A szerk.

 

Forrás: 

1. EMA

2. Medscape

3. EMA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.