hirdetés

Állni egészségesebb, mint ülni, de a legjobb mozogni

Ha több időt töltünk állva, mint ülve, javul a vércukorértékünk, a vérzsírszintünkde ha az üldögélés idejét sétálásra cseréljük, további előnyökre számíthatunk, mert csökken a derékbőségünk és a testtömegindexünk is.

hirdetés

A mai élet mind több embert szinte állandó ülésre kényszerít, a számítógép előtt napközben még szinte felállni sincs ok, alkalom, ami aztán a hazautazás során további üléssel folytatódik, és a nap tévénézéssel, ülve fejeződik be. Hét közbeni beszélgetés során erről gyakran szó esik, de ritkán figyelünk arra, hogy az okokat, következményeket tudományos módszerekkel, pontossággal is megvizsgáljuk.

Ausztrál kutatók, a Queenslandi Egyetem közegészségügyi intézetének munkatársai Genevieve Healy vezetésével ezzel a témával foglalkoztak, és eredményeiket az European Heart Journal közölte.

A munkacsoport 782, átlagosan 57,9 éves (36–80 éves) férfit és nőt vizsgált az Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study keretében. A testre erősített monitorok igen pontosan rögzítették a résztvevők testhelyzetét, alvási idejét, azt, hogy mikor foglaltak helyet, álltak föl, járkáltak vagy eredtek futásnak. A vérvétel után vérnyomásmérés történt: megmérték a testtömegindexet, a derékbőséget. A monitort egy héten át, minden nap viselték a résztvevők. Az értékelést izotemporális elemzéssel végezték.

„Álló helyzetben a vércukorszint és a vérzsírok szintje alacsonyabb volt. Az ülés időszakának álló helyzettel való felcserélése ugyancsak csökkentette a vércukor- és vérzsírértékeket. A testtömegindex és a haskörfogat szignifikánsan kisebb lett a több álldogálás eredményeként. Napi 2 órával több állás ülés helyett az éhomi vércukorszintben 2%-os csökkenést és 11%-os trigliceridérték-mérséklődést eredményezett. Az extra állás emelte a HDL-koleszterin szintjét 0,06 mmol/l-rel, és az átlagos összkoleszterin/HDL-koleszterin arány 6%-kal javult.

Naponta 2 órányi ülés helyett ugyanennyi gyaloglás a testtömegindexet 11%-kal vitte lejjebb, a haskörfogat 7,5 cm-rel lett kisebb. A terhelés után 2 órával mért vércukorszint 11%-kal csökkent, a trigliceridszint átlagosan 14%-kal lett alacsonyabb, ha az üldögélést gyaloglással cserélték fel, a HDL-koleszterin-szint pedig 0,10 mmol/l-rel nőtt. Napi 2 óra állás felcserélése ugyanennyi gyaloglással a testtömegindexben 10%-os, a haskörfogatban 7 cm-es, a kétórás vércukorszintben 11%-os csökkenést hozott.

„Ezek az adatok fontos előzetes eredmények arra vonakozólag, hogy igyekezzünk többet állni és mozogni az ülés helyett, mert ez a legtöbb ember szívének és anyagcseréjének hasznára válik. Üzenetünk: állj fel, ülj kevesebbet, mozogj többet!” – foglalta össze a munkacsoport vezetője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.