hirdetés

Amerikában is kevés az onkológus

Az USA nagyvárosainak néhány év múlva onkológus hiánnyal kell szembesülniük.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok számos nagyvárosában hiány lesz onkológusokból az elkövetkező néhány évtizeden belül. Az American Society of Clinical Oncology (ASCO) már néhány éve megjósolta az onkológusok hiányát, de egy mostani felmérés azt mutatja, hogy a hiány keletkezésébenaz országon belüli geográfiai tényezők (is) szerepet játszanak.

Egy 2014-ben kiadott ASCO közlemény szerint az USÁ-ban 2025-re 42%-kal több onkológus szakemberre lenne szükség, de csak 28%-kal képeznek többet, ilyen módon 2025-re több mint 1400 onkológus fog hiányozni az országban, részint a meglévő szakembergárda elöregedése és kiégés miatti pályaelhagyása miatt. Már 2008-ban több volt a 65 évesnél idősebb, mint a 40 évesnél fiatalabb onkológus. Egy 2012-es felmérésben 1500 onkológus/hematológus 44,7%-a mondta azt, hogy küszködik a kiégéssel. 2014-ben pedig az 1490 megkérdezett onkológus 34%-a vallotta azt, hogy két éven belül szeretné elhagyni a pályát. Egy szintén 2014-es ASCO felmérés szerint az Egyesült Államok 3143 megyéjének (county) 70%-ában nincs is onkológia, a betegek több órás utazásokra kényszerülnek.

A legújabb adatok az orvosok szociális helyzetével foglalkozó Doximity-től származnak, mely szerint a közeljövőben Miami (Florida), Virginia Beach (Virginia) és Tampa (Florida) városokban lesz a legjelentősebb onkológus-hiány, 50 nagyvárosi régióban a praktizáló onkológusok 20%-a 65 évesnél idősebb tehát eezekben a régiókban már a közeljövőben várható onkológus-hiány. Az 50 régió között a 10 legveszélyeztetettebb város: Miami (Florida), Virginia Beach (Virginia), Tampa (Florida), Washingon D.C., North Port (Florida), Tucson (Arizona), Las Vegas (Nevada), New Orleans (Louisiana), Raleigh (North Carolina), Providence (Rhode Island). Legkevésbbé a nagymúltú egyetemi városok: Boston (Massachusetts), Houston (Texas), Cleveland (Ohio), Birmingham (Alabama), Cincinatti (Ohio), Rochester (New York), Baltimore (Maryland), San Jose (California), Nashville (Tennessee) és Pittsburgh (Pennsylvania) veszélyeztetettek.

Becslések szerint 2025-re 42%-kal nő az új rákos megbetegedések száma, és a jelenlegi 13,7 millió túlélőről 18 millióra nő a gondozásra szoruló túlélők száma is, közülük 450.000 beteg követése, gondozása nem lesz megoldott.

Dr. Ray Page (az ASCO Clinical Practice Committee vezetője) a probléma igen összetett voltát emlegette; a „baby boom” generáció 60-70 éves, ebben az életkorban igen magas a daganatos megbetegedések. A szakemberek életkoruk előrehaladtával egyre kevesebbet rendelnek és kevesebb beteget fogadnakHatalmas az adminisztrációs teher minden beteggel töltött 1 óra 2 óra plusz adminisztrációt jelent. A fiatalabb orvosok már tudatosabban védik önmagukat, törekednek a munka és a szabadidő (magánélet) egyensúlyára. A vidéki onkológiai ellátóhelyekről pedig a szakemberek egyre inkább a kórházak járóbeteg ellátásba mennek dolgozni, ami erodálja a vidéki onkológiai ellátást.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. Medscape Oncology

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.