hirdetés

Amerikai orvosok és boldogság

Az alábbi felmérés szerint az Egyesült Államok orvosainak legalább fele boldognak vallja magát, és 40%-nál többüknek megfelelő az önbizalma, míg korábban arról olvashattunk, hogy e szakma képviselői követik el a legtöbb öngyilkosságot.

hirdetés

A „Medscape Életmód és Boldogság 2019” felmérésben (Medscape Lifestyle & Happiness Report 2019) 15.069, az Egyesült Államokban 29 különféle szakmában dolgozó orvost interjúvoltak meg. A kutatók az adatokat 2018. július 27. és október 16. között gyűjtötték, a felmérés hibahatára 95% CI szintnél +/- 0,80% volt. Az arányok nem tartalmaznak törteket, így nem mindig kapunk 100%-os eredményt. A válaszadók 62%-a férfi, 38%-a nő volt, túlnyomó többségük a 40 és 64 éves korosztályból: 40-44 éves 11%, 45-49 éves 13%, 50-54 éves 14%, 55-59 éves 16%, 60-64 éves 15%, és néhány fiatalabb, illetve idősebb orvos. A 29 szakma képviselői közül legtöbben családorvosok (13%), gyermekgyógyászok (10%), belgyógyászok (9%), aneszteziológusok (8%) voltak, a többi szakma mindössze 1-3%-kal szerepelt.

A mindennapos kihívások ellenére az orvosok többsége változatlanul élvezi a munkáját és tartalmas életet él. A felmérés egyik fő célja az volt, hogy képet kapjanak arról, mennyire boldogok az orvosok. A 2018-as felméréshez képest valamivel (50%-ról 52%-ra) javult a munkán kívüli életben a "nagyon boldog" és az "extrémen boldog" orvosok aránya, viszont a válaszadók 3%-a extrém mértekben boldogtalannak, 6%-a pedig boldogtalannak érzi magát a munkán kívüli életben. 

Arra kérdésre, hogy a munka után, a mindennapi életben boldognak érzik-e magukat, az egyes szakma képviselői a következő arányban adtak igenlő válaszokat: reumatológusok 65%-ban, a fül-orr-gégészek 60%-ban, a diabetológusok és endokrinológusok 59%-ban, a gyermekgyógyászok 58%-ban, az általános sebészek 57%-ban, a családorvosok 52%-ban, a belgyógyászok 49%-ban és végül a kardiológusok és patológusok 47-47%-ban, az infektológusok 46%-ban és a neurológusok csak 45%-ban. Ez különbözik a tavalyi felmérés eredményeitől, ahol a négy legboldogabb szakma az allergológus, a dermatológus, a sürgősségi orvos és a szemész volt.

A „nagyon csekély” és „csekély” önbizalom mindkét nem képviselőinél azonos arányban fordult elő, , és csak nagyon kevés orvos vallott önbizalom hiányról.  „Átlagos” önbizalom a nők 44%-ára, a férfiak 32%-ára volt jellemző, de az „erős" önbizalom már inkább férfi sajátosság (43% vs 35%), csakúgy, mint a „nagyon erős" önbizalom ( 18% vs 11% volt a férfiak és nők aránya), vagyis, mint az várható volt, a férfiak jóval biztosabbak önmagukban.

Prof. Dr. Carol A. Bernstein neurológus és pszichiáter (New York Unuiversity School of Medicine/NYU Langone Health) elmondta, hogy bár a nők és férfiak kb. azonos arányban kerülnek be az orvosi egyetemekre, de a férfiak gyakrabban képzik tovább magukat és gyakrabban lépnek előbbre a karrierjükben. Ennek általános kulturális és ugyanakkor orvosi szokásokon alapuló oka is van. „Az a benyomásunk, hogy a nők gyakrabban bizonytalanok önmagukban, és sokszor nincs elég önbizalmuk, magabiztosságuk a küzdelmekhez.” (A szerzők nem említik, hogy a szakmai előmenetelben észlelhető női hátrány egyik oka, hogy a nők a gyermekszülés-nevelés okán is jóval nagyobb terhet vállalnak a családi életből, a szerk.)

Az önbizalom mértéke a plasztikai sebészek 73%-ának, az urológusok 68%- ának, a szemészek 67%- ának, az általános sebészek 63%- ának, a nőgyógyászok 55%- ának, a gyermekgyógyászok 53%- ának, a családorvosok 51%- ának, és legvégül az onkológusok 48%- ának, az infektológusok 47%- ának esetében volt legalább megfelelő. Mindössze az orvosok 4%-a válaszolta azt, hogy a foglalkozásuk negatívan befolyásolja az önbizalmukat, a válaszadók 80%-a pedig azt vallotta, hogy az orvosi foglalkozás „pozitívan”, vagy „nagyon pozitívan” hat az önbizalomra (54% plusz 26%).

Az orvosok 70%-a hetente 1-10 órát, 23%-a hetente 11-20 órát tölt a képernyő előtt, az internetet böngészve, és csak néhány százalékuk használja ennél többet a számítógépét. (Ez kevesebb, mint az amerikai átlag, ami 24 óra/hét). Orvosi munkája, hivatása érdekében heti 1-10 órát ül a gépe előtt a megkérdezettek 76%-a, heti 11-20 órát 14%-uk, 21-30 órát a 4%-uk, ennél többet  azonban csak néhányan.

A válaszadó orvosok többnyire párkapcsolatban élnek: 81%-uk házasságban, 4%-uk házasságon kívüli, tartós párkapcsolatban, 7%-uk szingli, 6%-uk elvált, 1%-uk özvegy, 1%-uk pedig nem kívánt válaszolni. A házasságban élők 52%-a "nagyon jónak", 32% "jónak" tartja kapcsolatát, 12%-uk pedig "rendben lévőnek", ezek a válaszarányok mindkét nemben megegyeztek. Boldog házasságról számolt be az orr-fül-gégészek 67%-a, a plasztikai sebészek és az urológusok 64%-a. A pszichiáterek házasságainak mindössze 45%-a volt boldognak nevezhető. Az orvosok 18%-a orvossal kötött házasságot, 27%-a nem orvos egészségügyi dolgozóval, 55% egyéb foglalkozásúval él.

A legtöbb (70%) orvos vallásos, 24% nem hívő, 6% nem kívánt a kérdésre válaszolni, miközben 2015-ben 80% vallotta vallásosnak magát. Az orvosok 43%-a évente 3-4 hétre megy szabadságra, 34%-uk 2 hétnél rövidebb időre, 6%-uk kevesebb mint 1 hétre kapcsolódik ki. A nem orvos amerikai állampolgárok átlagban 17 napot nyaralnak. A saját tulajdonban lévő autók sorrendje a következő: Toyota (20%), Honda (16%), BMW (10%), Ford (10%), Lexus (9%), Mercedes (9%), Subaru (8%), Chevrolet, Audi, Acura, Jeep, Nissan, GMC, Volvo, Infiniti, Volkswagen, Mazda, Hyundai, Dodge, Cadillac, Kia, Lincoln. Feltűnően kevés az amerikai kocsik aránya.

Az amerikai orvosok csaknem fele (47%) egyáltalán nem iszik alkoholt, vagy csak 1 italt fogyaszt hetente, csak 8%-uk fogyaszt heti legalább 7 egység (legalább napi 1 egység) alkoholos italt. 49%-uk figyel a testsúlyára, 32%-uk tartja a súlyát. Az orvosok 58%-a hetente többször edz.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.