hirdetés

Amerikai vita az újabb rákszűrések hasznáról

Az Egyesült Államokban folyamatosan fellángol a vita a rákszűrés népegészségügyi haszna, költségei és adatainak értékelése és jelentősége körül. 

hirdetés

Fél évszázados lelkesedés és kiterjedt alkalmazás után a rákszűrés kérdése egy olyan szakaszba lépett, ahol már inkább a szkepticizmus jellemző – jelentette ki egy most megjelent kommentárban Dr. Cary Gross (Yale University, New Haven, Connecticut) (Gross). „A huszadik század második fele a rákszűrés csodája volt”. A hüvelykenet Pap-festése jellemezte ezt az aranykort: az 1950-es évekről az 1990-es évekre 60%-al csökkent a méhnyakrák előfordulása és halálozása. A szűrések lehetősége az 1960-as években tovább szaporodott: 1963-ben a mammográfia, 1969-ben a kolonoszkópia került bevezetésre. De mostanában az amerikai klinikusok az új szűréseket már nem mindig tartják népegészségügyi szempontból hasznosnak, és nem egyértelmű számukra, hogy hogyan viszonyuljanak a releváns adatokhoz. A prosztatarák szűrés ebből a szempontból emblematikus, hiszen a vélemények az „egyértelműen ajánlott” és a „sok szakértő által ellenzett” között mozognak.

Dr. Richard Wender, az atlantai központú American Cancer Society rákfelügyeletének vezetője szerint a rákszűrés változik, spektruma szélesedik, de igen fontos, hogy a guideline-okban előírtak szerint történjen. „A szűrés kapcsán – de általában az orvoslásban – egyre gyakrabban beszélünk a korlátokról, az előnyökről, és a kockázatokról”- mondta, de a részletek bonyolultak, az összefüggések megértése nehézségekbe ütközik. Az onkológiai gyakorlat sokat tanult a szűrésekből, egyre pontosabb kezeléseket tud adni: pl. „a PSA próba bevezetése előtt semmit sem tudtunk arról, hogy hogyan kell a korai prosztatarákot kezelni, mivel nem is láttunk ilyet. A szűrések kapcsán a daganatok olyan stádiumát sikerült felfedeznünk, amilyet azelőtt nem is ismertünk” – tette hozzá. A szűrések jelenlegi helyzete a bizonyítékok és a kezelés fejlődését egyaránt tükrözi, és ez bizony nem egyszerű. A szűrések értékét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az utóbbi néhány évtizedben a colorectális rákok (CRC)  halálozása 43%-al csökkent az Egyesült Államokban és ez egyedül a szűrésnek, és nem a jobb kezelésnek, vagy a korszerűbb táplálkozásnak köszönhető, hiszen az emberek táplálkozási szokásai, ha lehet még romlottak is.

Az eredeti közlemény szerzője, Dr. Gross hangsúlyozta, hogy a colorectális szűrés „fiataloknál hatékony, időseknél viszont erősen kérdéses”. A National Health Interview Survey adatai alapján a kutatók megállapították, hogy a 65 éves, vagy idősebb – várhatóan 9 évnél kevesebb életkilátással rendelkező -állampolgárok több mint felénél történt prosztata-, emlő-, méhnyak- és CRC szűrés. A korlátozott életkilátásokkal rendelkezők szűrése pedig „a guideline-ok többségével ellentétes” – írta Dr. Gross. A szűrések mai helyzetének eltérő értékelése ellenére viszont Dr. Goss és Dr. Wender megegyeztek abban, hogy a szűréseket egy megfelelően kiválasztott felnőtt korosztályban kell végezni. „Eljött az ideje, hogy véget vessünk a nem bizonyítékokon alapuló szűréseknek”- jegyezte meg Dr. Wender. „Ezzel egyetértek, a megfelelő egyéneket kell szűrni”- válaszolta Dr. Gross, „de nem mindig világos, hogy kik azok a megfelelő egyének”. „A rákszűrést éveken át túlfinanszírozták” – jelentette ki Dr. Gross, visszhangozva a Dr. Otis Brawley 2009-ben tett, nagy port kavart véleményét (Brawley), melyet az utóbbi időben több szakember is osztott (Chustecka). Több professzionális orvostársaság és ráksegítő civil szervezet szerint a „rákszűrés kérdésében nem a rábeszélésre, a reklámozásra, hanem inkább a nevelésre kell a hangsúlyt helyezni” (Stefanek). Ha visszanézünk az elmúlt 25 évre, akkor „oktalan költekezést” látunk – mondta végül Dr. Gross. A változtatás szükséges és lehetséges.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Internal Medicine 

3. A Cancer Journal for Clinicians

4. Medscape Medical News

5. Journal of the National Cancer Institute  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.