hirdetés

Antidepresszívum a változókorban megjelenő hőhullámok kezelésére

Az amerikai gyógyszerhatóság június végén engedélyezte az első, nem hormonális készítményt a menopauza okozta hőhullámok mérséklésére.

hirdetés

Az előrehaladottabb korú, de gyakorta még a fiatalabb hölgyek életét is megkeserítik a hőhullámok, melyek sokaknál verejtékezésig okoznak forróságot. A nemzetközi statisztikák szerint változókorban a nők 75%-a szenved ettől, átlagosan 5 évig, de olykor annál is tovább. Nem véletlen, hogy temérdek gyógymódot, patikaszert javasoltak és használnak ennek kezelésére. A leghatásosabb a hormonterápia: vagy ösztrogén hormon, vagy ösztrogén és progesztin kombinációja.

A hormonkezelés nemrég megjelent metaanalízis szerint 24 vizsgálatban, 3329 résztvevőnél 75,3%-ban csökkentette a hőhullámok gyakoriságát, és a tünetek súlyossága is 87%-kal mérséklődött. A hormonok alkalmazásával kapcsolatban viszont súlyos mellékhatások – emlőrák, agyi katasztrófa – kockázatával kell számolni, ezért a szakemberek többsége ma már nem ajánlja ezt a megoldást.

Az amerikai gyógyszerhatóság, a Food and Drug Administration (FDA) most új kezelési lehetőség használatát engedélyezte: az első, nem hormonális eredetű készítményt a menopauza okozta hőhullámok kínjainak csökkentésére. Az eddig nagy adagban, súlyos depressziós tünetek, pánik szindróma, kényszeres rosszullétek kezelésére engedélyezett antidepresszáns paroxetin nálunk is több néven forgalomban van.

Az FDA tanácsadó testülete két kettős vak, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat eredményei alapján szavazta meg a gyógyszer ilyen indikációban történő használatának engedélyezését. A vizsgálatokban összesen 1175, menopauza miatt hőhullámokra panaszkodó hölgyet tanulmányoztak. Az egyik munkacsoport 12 hétig, a másik 24 hétig adta a paroxetint, esti bevétellel, 7,5 mg adagban.

Vizsgálati alany az lehetett, aki naponta legalább hét-nyolc hőhullámot tapasztalt, vagy heti 50–60 ilyen rosszullétet panaszolt. Az itt alkalmazott paroxetin dózisa lényegesen kisebb volt, mint a pszichiátriában, a súlyos depressziós kórképekben használt adag, de az FDA így is ragaszkodik ahhoz, hogy a gyógyszer alkalmazási előiratában olvasható figyelmeztetések továbbra is olvashatók legyenek.

A készítmény szelektíven gátolja a szerotonin visszavételét a szinaptikus résekből a preszinaptikus idegvégződésekbe. Ennek eredménye, hogy a szinaptikus résekben a szerotoninszint megemelkedik. A neuropszichiáterek föltételezése szerint ez segít azoknak az idegsejteknek az aktiválásában, amelyek a depresszió következtében deaktiválódtak, így a depresszió csökken. E szerek adása esetén viszont, főleg tizenéves korban, fokozott öngyilkossági hajlamot észleltek, ezenkívül vérzékenység, vérnyomás-emelkedés és szapora szívverés is előfordulhat.

Az FDA nyilvánosságra hozott információs anyaga közli: az engedélyezés annak köszönhető, hogy a paroxetin alkalmazott adagja a placebóhoz képest szignifikánsan csökkentette a hőhullámok előfordulását. Négy hét után az aktív szer hatására a hőhullámok heti gyakorisága 28,9%-kal csökkent, a placebo effektusa 19,0% volt (p <0,0001). Mellékhatásként nazofaringitisz (5,1% vs. 4,9%), fejfájás (4,3% vs. 3,7%), szédülés (2,0% vs. 0,8%) fordult elő. Egyelőre nem tudni, hogyan fejti ki a paroxetin a hőhullámokat csökkentő hatását.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.