Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-08-18

A virtuális IACFS/ME konferencián a poszt-COVID szindróma kezelésére szolgáló öt terápia vizsgálati eredményeit vitatták meg, melyek között már használatban levő (mód)szerek is helyet kaptak.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-08-22

Korai petefészek-kimerülés esetén az ovariumok 40 éves kor előtt elvesztik működőképességüket. Ez magas morbiditással és mortalitással jár. A tü­szőhormon termelésének csökkenése miatt a menopauza szindróma tü­netei, elsősorban a hőhullámok gyakrabban és erősebben jelentkeznek, meddőség alakul ki. Károsodik az endoteliális működés, nő az iszkémiás szívbetegség, az iszkémiás stroke, valamint a csontritkulás okozta törési kockázat. 

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-04-16

Az urológiai daganatokban szenvedők körében jóval gyakoribb a sikeres öngyilkosság.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-06-12

Az édesköményt sok helyen alkalmazzák gyógyhatása miatt, többek között enyhíti a változó kori panaszokat. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-10-07

A korai menopauza növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát (kivéve a stroke-ot), és a korai elhalálozást, jelent meg a JAMA Cardiology-ben.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászat
2016-09-12

Régóta tudjuk, hogy a peri- és posztmenopauzális hormonkezelés kedvezőtlenül befolyásolja a tromboembóliás és az emlőrákkockázatot. A cikk áttekinti a biztonságosság követelményének leginkább megfelelő indiká­ciókat, készítményeket és adagolási módokat. 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-30

Az amerikai gyógyszerhatóság június végén engedélyezte az első, nem hormonális készítményt a menopauza okozta hőhullámok mérséklésére.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-09-26

Korai menopauzát követően kétszer akkora a koszorúér betegség és stroke esélye – közölték a Johns Hopkins Egyetem kutatói. Az összefüggés különböző etnikai csoportokban is megfigyelhető, és független a hagyományos kardiovaszkuláris kockázati tényezőktől.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.3. szám
OTSZ Online
2010-09-17

Autoimmun betegségekben a szervezet saját építőkövei, például a pajzsmirigy fehérjéi ellen termel antitesteket.

#10
Orvostovábbképző Szemle XIV. évf.1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2007-01-01

Női vérzéshiányról (amenorrhoeáról) akkor beszélünk, ha nem jönnek meg vagy elmaradnak a havi vérzések abban az életszakaszban, amikor ez kórosnak számít, tehát a pubertás és a klimax között.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.