hirdetés

Hormonpótlás helyett édeskömény

Az édesköményt sok helyen alkalmazzák gyógyhatása miatt, többek között enyhíti a változó kori panaszokat. 

hirdetés

A Földközi-tenger vidékéről származó édesköményt (Foeniculum vulgare) már az ókorban is nagy becsben tartották mind zöldségként, mind fűszerként, mind gyógynövényként. Napjainkra világszerte elterjedt, és a legtöbb ember számára ez az egyik első gyógyír, amivel életében kapcsolatba kerül: az édeskömény tea közkedvelt puffadás elleni szer, amit a csecsemőknél széles körben használnak a szilárd táplálékra átállás után.

Az édesköményt, pontosabban a magjaiból nyert kivonatot vagy főzetet gyógyászati célra használják emésztési problémák: enyhe görcsökkel járó gasztrointesztinális panaszok, puffadás, felfújódás esetén, de torokgyulladásra is alkalmazzák. Gyermekeknek méz formájában is. Közép-Ázsiában és Iránban különösen sok rajongója van ennek a zöldségfélének. Majid Asadi-Samani (Shahr-e-Kord University, Irán) egy hosszú listát állított össze a növény gyógyhatású tulajdonságairól, ami az antioxidáns és gyulladásgátló hatástól kezdve, a gombaölő tulajdonságon át az antibakteriális hatásig tart, ösztrogén-szerű tulajdonságai miatt fokozhatja a tejképzést, csökkentheti a menstruációs panaszokat, megkönnyítheti a szülést, és természetesen a szexuális vágyat is fokozhatja.

Így került szóba az édeskömény a változó kori panaszok kezelésére, ahol nagy igény van a hormonpótló terápiákat kiváltó egyéb kezelésekre. Két randomizált (a Menopausa, illetve a Vaginal Maturation című szaklapokban publikált) tanulmányban vizsgálták, hogy e nagy mennyiségű fitoösztrogént tartalmazó közkedvelt zöldségféle enyhíti-e a változó korban lévő nők panaszait, illetve képes-e csökkenteni a hüvely atrófiáját.

Fatemeh Rihimikan (University of Teherán, Irán) kutatócsoportja 79 változókori panaszoktól szenvedő 45-60 év közötti nőt vont be egy randomizált tanulmányba. A két csoportba osztott résztvevők 8 héten át napi kétszer egy kapszulát vettek be. Az egyik csoportban ez 100 mg édeskömény kivonatot tartalmazott, a másik csoportban hatóanyag nélküli volt. Az elsődleges végpont a Menopauza Értékelési Skála-értékek változása volt, ami egy nemzetközileg elismert mérési eszköz a klimaxos tünetekre.

Az iráni kutatók az édeskömény kivonatot használó csoportban már a két hét után végzett első vizsgálatnál jelentős javulást dokumentáltak. Ez a nyolchetes kezelés végéig nyomon követhető volt. A készítmény jól tolerálható, súlyos mellékhatásokat nem tapasztaltak. Rihimikan szerint a keudeti, kis esetszámú vizsgálat eredményei bíztatóak.

A másik tanulmányban azt vizsgálták, mennyire hatékony az édeskömény a menopauza után jelentkező vaginális atrófia kezelésében: a részt vevő 60, ilyen panaszoktól szenvedő, változó korban lévő nők egyik csoportja hatóanyag nélküli, másik csoportja 5% édeskömény kivonatot tartalmazó krémet kapott. A kutatás vezetője, Masoumeh Yaralizadeh jelentős javulást és a hüvely pH-értékének normalizálódását tapasztalta a résztvevőknél. Azonban ezeket a megfigyeléseket is szükséges további vizsgálatok kontrollja alá vetni.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.