hirdetés

A menopauza kezelésének új irányelve

Az Egyesült Királyságban irányelveket dolgoztak ki a menopauzális tünetek diagnózisának és kezelésének összefoglalására, az orvosok és a betegek döntésének segítésére.

hirdetés

Az Egyesült Királyság National Institute for Health and Care Excellence (NICE) hivatala először adott ki a menopauzális tünetek enyhítésével foglalkozó irányelveket, melyben hangsúlyozzák, hogy segítséget kívánnak nyújtani a menopauzális problémákkal küszködő nőbetegeknek és orvosaiknak a hormonális gyógyszeres kezelések és a nem gyógyszeres kezelések kiválasztásához.    

A NICE irányelvek szerint a menopauza egy fokozatosan bekövetkező állapot, mely (az Egyesült Királyságban élő nőknél) általában 51 éves korban kezdődik. Becslések szerint a nők 80%-ánál mind a menopauzát megelőző, mind az a menopauzában kellemetlen tünetekkel  hőhullámokkal és éjszakai izzadással jár. Egyéb kellemetlen tünetei közül leginkább a kedélyállapot változásait, az alvászavarokat, az ízületi- és izomfájdalmakat, valamint a fejfájást kell kiemelni. A tünetek általában 4 évig tartanak, de a betegek 10%-ánál akár 12 évig is elhúzódhatnak, ilyen formán súlyosan befolyásolják az életminőséget. A menopauza káros hatásait a háziorvosok, nővérek, de akár a kórházi orvosok sem értékelik eléggé, ilyen módon sok nőbeteg panasza kezeletlen marad.

A NICE irányelvek megjelenésére példátlan módon számos angol média is reagált, elsősorban azt firtatva, hogy kell-e hormonpótló kezelést (hormone replacement therapy, HRT helyett a magyar szaknyelvben inkább a menopauzális hormon terápia, MHT kifejezést használjuk) a menopauzális tünetekre. Több mint 10 évvel ezelőtti a Women’s Health Initiative (WHI) nagy tanulmányában kimutatta, hogy a menopauzális tüneteket enyhítésére szolgáló hormonpótló kezelések nem járnak semmiféle kardiovaszkuláris előnnyel, viszont növelik az emlőrák keletkezésének kockázatát, ezért az ilyen kezelések alkalmazása drasztikusan csökkent világszerte, így hazánkban is.

A guideline először a menopauza tüneteinek ismertetése mellett javaslatot tesz azok  (többek között a vazomotoros-, a pszichés- és az urogenitális atrófia) rövidtávú és hosszú távú kezelésére. Kitér a 40 év alatti korban bekövetkező, gyakran észre sem vett korai menopauzális tünetekre, valamint a hormon-érzékeny rákbetegségben és nőgyógyászati állapotokban szenvedők tüneteire is. Kifejtik, hogy a nők által gyakran alkalmazott „komplementer” szerek esetén nem ismerjük a termékek összetételét, azok minőségét, tisztaságát, ugyanígy nem tudunk semmi konkrétumot a „nem szabályozott bioidentikus hormonok” hatásosságáról és biztonságosságáról sem.

A különböző hormonpótló kezelések esetén részletezik az adott szer típusa és használati ideje okozta koronáriabetegség-, tromboembóliák-, stroke-, emlőrák- és csontritkulás kockázatát, valamint azt, hogy a HRT abbahagyása után hogy változnak ezek a kockázati tényezők.

Az orvosok felé tett NICE javaslatok:

  • Hőhullámok és éjszakai izzadás esetén a kockázatok és haszon megbeszélése után kell felajánlani a HRT-t.
  • A menopauza által kiváltott rossz kedélyállapot esetén meg kell fontolni HRT alkalmazását,  rossz kedélyállapot és szorongás enyhítésére pedig a kognitív viselkedésterápiát is.
  • Fel kell világosítani a beteget, hogy egyedüli ösztrogén HRT esetén egyáltalán vagy csak alig nő az emlőrák kockázata, míg a kombinált ösztrogén + progesztogén kezelés esetén növekszik az emlőrák kockázat – bár ez a HRT abbahagyása után csökken. Utóbbi azt jelenti, hogy 7,5 évi HRT szedés esetén az éppen szedők esetén 1000 nőből 17-tel több emlőrákos nőt észlelünk a HRT-t nem alkalmazókhoz képest.
  • A 60 éves kor előtt elkezdett HRT nem növeli a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát, sem az abból eredő halálozást. Tehát a magasabb kardiovaszkuláris kockázatú nőket sem kell kizárni a HRT lehetőségéből.
  • Amennyiben nincs javulás a kezelések elindítása után, menopauza specialistát javasolt felkeresni.

A NICE irányelvek mostani megjelenése egyes rákszakértőkben kritikus megjegyzéseket váltott ki, szerintük a NICE alábecsüli a kezelések által megnövekedett rákkockázatot, ilyen módon szinte rehabilitálja a hormonpótló kezelést, és nem veszi figyelembe annak hosszú távú káros hatásait. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a NICE irányelveit szerkesztő bizottságban a tagok fele valamilyen úton-módon kötődik ezen gyógyszerek gyártóihoz.

Dr. David Richmond (Royal College of Obstetricians and Gynaecologist) mérföldkőnek nevezi a NICE új irányelveit, melyek nemcsak az orvosokat támogatja, hanem a nőbetegeket is panaszaik nyílt felfedésére bíztatja, arra, hogy bizonyos életkor után is ragaszkodjanak a kellemesebb élethez. Viszont Dr. Valerie Beral (a Million Women Study vezetője, Oxford University) hangsúlyoztae szerek rákkockázat növelő hatását: „az UK-ban jelenleg is kb. 1 millió asszony szed hormonpótló kezelést menopauzális tünetei miatt. Ez azt jelenti, hogy a következő 10 évben 10 000-rel több emlőrákos és kb. 1000-rel több petefészekrákos beteg fog jelentkezni, mintha nem hasznának HRT-t. Dr. Julie Sharp (Cancer Research, UK) kijelenti, hogy a HRT valóban alkalmas a menopauzális tünetek kezelésére, de alkalmazásakor növekszik az emlőrák, a petefészekrák, és feltehetően a méhrák gyakorisága is. Dr. Kim McPherson (epidemiológus, Oxford University) az új NICE irányelvet egyenesen nevetségesnek és teljesen félrevezetőnek titulálja: „A NICE azt a benyomást kelti, hogy a HRT-ből származó rák-kockázat lényegtelen, pedig nem az”.

Megjegyzendő, hogy pl. Észak-Amerikában a nagy tudományos társaságok egyelőre nem dolgoztak ki a HRT-vel kapcsolatos irányelveket.   

   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. NICE

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.